Monday, April 22, 2013

Μελισσανίδης: Μη με δικάζετε, και δώστε μου κοψοχρονιά και τον ΟΠΑΠ από πάνω

Ο Μελισσανίδης, γνωστός και "παραδοσιακός" ολιγάρχης στο ελληνικό κράτος, που κατηγορείται αυτή τη στιγμή για λαθρεμπόριο καυσίμων και καταφέρνει να παίρνει τη μία αναβολή της δίκης του μετά την άλλη, είναι "μια ανάσα" από το να πάρει τον ΟΠΑΠ για ένα ποσό της πλάκας, που ακόμα και η "Ημερησία" του Μπόμπολα παραδέχεται ότι είναι υπερβολικά χαμηλό (πιθανότατα σε μια προσπάθεια να πιέσουν το Μελισσανίδη να δώσει "κάτι παραπάνω", ώστε να μειωθούν οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν και να πουληθεί ο ΟΠΑΠ όσο πιο "σιωπηλά" γίνεται).

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ΟΠΑΠ είναι ένα από τα καλύτερα φιλέτα που [ξε]πουλάει το ελληνικό κράτος, με ετήσια καθαρή κερδοφορία πάνω από 400.000.000 ευρώ, και άρα όποιος τον αγοράσει σύντομα θα βγάλει -και με το παραπάνω- τα έξοδα του.

Ο τζόγος είναι εξάλλου και μια "σίγουρη επένδυση", ειδικά σε χρόνια φτώχειας, διότι προσφέρει [ψεύτικη] ελπίδα στον φτωχό ότι μπορεί να γίνει πλούσιος. Οπότε, όσο δεν υπάρχει διάθεση και ικανότητα για ανατροπή, ο κόσμος θα ξοδεύει τα [λιγοστά έστω] λεφτά του...στον τζόγο, με τον Κόκκαλη να ελέγχει την Ιντραλότ, και τον Μελισσανίδη απ' ότι φαίνεται να ελέγχει τον ΟΠΑΠ.

ΟΠΑΠ: Βελτιωμένη προσφορά από Emma Delta ζητά το ΤΑΙΠΕΔ - Ένσταση για το τίμημα
Νέα βελτιωμένη προσφορά από την Emma Delta για το 33% του ΟΠΑΠ, μετά τον αποκλεισμό της Third Point, ζήτησε ως την Πέμπτη το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διατύπωσε ενστάσεις για το προτεινόμενο τίμημα. 

Η Emma Delta -το επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο όμιλος Μελισσανίδη- προσφέρει 622 εκατ. ευρώ για το 33% του ΟΠΑΠ, ποσό μεγαλύτερο από το ελάχιστο τίμημα που προκρίνουν οι σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, Εθνική Τράπεζα και Deutsche Bank, αλλά μικρότερο από τα 650 εκατ. ευρώ που θεωρεί ως ελάχιστο τίμημα ο ανεξάρτητος σύμβουλος του ΟΠΑΠ. 

Η Emma Delta φέρεται επίσης να προσφέρει στο ελληνικό Δημόσιο το μέρισμα που ήταν να καταβάλει ο ΟΠΑΠ στους μετόχους του, συνολικού ύψους 60 εκατ. ευρώ.  Επισημαίνεται ότι το ύψος των οικονομικών προσφορών είναι κρίσιμης σημασίας για μία σειρά από λόγους.  Επισήμως, δεν έχει τεθεί κάποιος συγκεκριμένος στόχος, αλλά σίγουρα αν το ποσό είναι χαμηλότερο των 700 εκατ. ευρώ, αυτό θα είναι πλήγμα για όλο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. 

Σημειωτέον πως στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το 33% αποτιμάται περίπου στα 739 εκατ. ευρώ, με βάση το κλείσιμο της τιμής της μετοχής του ΟΠΑΠ την Παρασκευή.  Οπότε, αν οι προσφορές είναι χαμηλότερες από αυτό το ποσό, τότε πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ικανοποιητικές χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις.

No comments:

Post a Comment