Sunday, April 28, 2013

Μερικές ακόμα διεθνείς εξελίξεις


Υποκύπτει η Ουκρανία στις ρωσικές πιέσεις
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ζήτησε από τη βουλή την Παρασκευή να άρει την απαγόρευση ιδιωτικοποίησης των αγωγών που μεταφέρουν το φυσικό αέριο της Ρωσίας στην Ευρώπη, ώστε να μπορέσει να τους πουλήσει ή να τους νοικιάσει στη Μόσχα, με αντάλλαγμα φθηνότερες τιμές στο φυσικό αέριο που προμηθεύεται. 

Το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στην ουκρανική βουλή προβλέπει την άρση της απαγόρευσης αποκρατικοποίησης της εταιρείας Naftogaz, η οποία – μεταξύ άλλων - κατέχει και χειρίζεται τους αγωγούς.  

Εδώ και καιρό το Κίεβο επιχειρεί να διαπραγματευτεί φθηνότερες τιμές με τη Ρωσία, η οποία όμως για να κάνει έκπτωση στις τιμές έχει θέσει ως όρο να επιτραπεί στο ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να αναλάβει τη λειτουργία των αγωγών στο ουκρανικό έδαφος.

Η Ουκρανία απέρριπτε αυτό το ενδεχόμενο επί δύο και πλέον δεκαετίες, αφότου κηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.  Η διαμάχη των δύο χωρών για το ζήτημα είχε προκαλέσει προβλήματα στο παρελθόν στην τροφοδότηση της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο.  (επίσης, είχε προκαλέσει προβλήματα και στην τροφοδότηση της ίδιας της Ουκρανίας με φυσικό αέριο. Η Ουκρανία έπαιρνε ενέργεια από τη Ρωσία σε σχετικά 'προνομιακή" τιμή, αλλά μόλις ο Πούτιν είδε ότι η Ουκρανία πήγαινε με το ΝΑΤΟ, τότε τους έκοψε τη φτηνή ενέργεια, και δεν υπέγραφε ανανέωση των σχετικών συμβολαίων, παρά μόνο σε νέες, "κανονικές" τιμές, που η ουκρανία δυσκολευόταν να πληρώσει. Έτσι, η ουκρανία έμεινε χωρίς φυσικό αέριο και ο κόσμος ξεπάγιασε, οπότε τελικά στράφηκε υπέρ της Ρωσίας, και η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αναβλήθηκε)

Η Συρία είναι το μοναδικό λιμάνι που έχει σήμερα η Ρωσία σε ολόκληρη τη Μεσόγειο  - δε θα το αφήσει τόσο εύκολα. Αλλά και η Κίνα θέλει να περάσει από εκεί κάτι αγωγούς ενέργειας. Άσε που γενικότερα η Συρία βρίσκεται κοντά σε Ισραήλ, Ιράν, κτλ, δηλαδή σε μια σημαντική περιοχή. Οπότε, άσχετα με το αν τελικά θα μείνει ο Ασάντ στην εξουσία ή όχι, τόσο το ΝΑΤΟ όσο και η Ρωσία/Κίνα θέλουν να ελέγξουν τη χώρα. Εδώ λοιπόν έχουμε μια σημαντική εξέλιξη, με τη Συρία να ζητά προστασία από τις BRICS και το SCO (Shanghai Cooperation Organization - είναι το αντίστοιχο ΝΑΤΟ των κινεζορώσων, που προσπαθούν ακόμα να το διαμορφώσουν). Ουσιαστικά το καθεστώς Ασάντ πηγαίνει στον έναν μαφιόζο για να γλιτώσει από τον άλλο, που θέλει να τον εξοντώσει. Ως αντάλλαγμα, προφανώς η Συρία θα τεθεί σε ακόμα πιο μεγάλο έλεγχο των brics.

Syria Seeks to Join Shanghai Group, BRICS - Minister
Syria is seeking to join the Shanghai Cooperation Organization (SCO) and the grouping of the emerging economies – Brazil, Russia, India, China and South Africa (BRICS) in the future, Syria’s information minister said on Saturday.

“We would like to become one day the member of such organizations as the SCO and BRICS,” Omran Ahed al-Zouabi said at the meeting with Ilyas Umakhanov, Deputy Speaker of the Federation Council.

The minister said Syria would also like Russia to participate in the country’s reconstruction after the settlement of the Syrian crisis, which has claimed at least 70,000 lives and displaced millions in just over two years.
Αφού εκεί στην ΕΕ δεν με παίζουν και δε με δέχονται τα άλλα παιδάκια, βάλε με εσύ μέσα στο SCO ρε Πούτιν, πέρνα και τους αγωγούς σου από το έδαφος της Τουρκίας, μια χαρά θα τα περάσουμε. Εντάξει, είμαστε και στο ΝΑΤΟ βέβαια, αλλά γιατί να μην παίξουμε σε διπλό ταμπλώ;

Turkey was granted dialogue partner status in the Shanghai Cooperation Organization (SCO) on Friday.
 Εμείς ως Goldman Sachs γινόμαστε και "πρεσβευτές τους έθνους μας" άμα λάχει

Ο πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Καναδά (που πρόσφατα "πήρε μεταγραφή" για την κεντρικής Τράπεζα της Αγγλίας - χωρίς πλάκα) ήταν στέλεχος της Γκόλντμαν Σακς, όπως άλλωστε και ο Ντράγκι, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αμερική, και ένα σωρό άλλοι που έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις-κλειδιά ανά τον κόσμο.

Τώρα, η Γκόλντμαν Σακς κατάφερε να βάλει ένα ακόμα στέλεχος της σε μία ακόμα νευραλγική θέση, καθώς τον διόρισε ως πρεσβευτή της Αμερικής στον Καναδά. Έχασαν δηλαδή τον κεντρικό τραπεζίτη, που πήρε μεταγραφή για καλύτερο πόστο, αλλά έβαλαν αυτόν, που ήταν εξάλλου από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες του Ομπάμα στις εκλογές, και τώρα "αμείβεται" για την προσφορά του αυτή... Ο Καναδάς είναι σημαντικό σημείο, διότι χτίζεται τώρα ένας σημαντικότατος ενεργειακός αγωγός από εκεί προς τις ΗΠΑ, για τον οποίο ίσως να κάνουμε μια ξεχωριστή ανάρτηση στο μέλλον (αν βρω χρόνο).

Bruce Heyman, a Chicago-based Goldman Sachs executive and one of Barack Obama’s top fundraisers, is in final talks to become the next U.S. ambassador to Canada, according to sources.

The new ambassador will arrive at a pivotal moment in Canada-U.S. relations.  Mr. Obama must decide whether to approve the Keystone XL pipeline, which would bring bitumen from the Alberta oil sands to U.S. refineries. Federal cabinet ministers and provincial premiers have paid repeated visits to Washington to stress how crucial the new pipeline is to both the Canadian economy and U.S. energy security.

Στην Ευρώπη, και γενικά στη Δύση, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργατών είναι πολύ ανεβασμένα σε σχέση με την Ασία. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό είναι κάτι που το κεφάλαιο μπορεί να το ανεχθεί (πχ αν μιλάμε για πολύ εξειδικευμένους εργαζόμενους, που δεν υπάρχουν ακόμα στην Ασία). Αλλά όσο η Ασία ανεβαίνει, και δημιουργεί μέσω των νέων σχολείων και των πανεπιστημίων που χτίζει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τόσο οι εργοδότες θα μεταφέρουν την παραγωγή προς τα εκεί, ακόμα και σε "εξειδικευμένους" κλάδους. Άλλωστε, δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι εργάτες στη Δύση φτωχαίνουν, ενώ στην Ασία χτίζεται μια νέα "μεσαία τάξη", που θα αποτελέσει "τους καταναλωτές του μέλλοντος". Ήδη πχ τα αυτοκίνητα που πουλιούνται στην Κίνα είναι περισσότερα απ' αυτά που πουλιούνται στην Αμερική. Πού θα φτιάξουν λοιπόν τα νέα τους εργοστάσια [και] οι αυτοκινητοβιομηχανίες; Δείτε εδώ το παράδειγμα της Ρενώ, που ζητάει μειώσεις μισθών και κρατική ενίσχυση-επιδότηση προκειμένου να μην βάλει λουκέτο στα εργοστάσια της στην Ευρώπη, και την ίδια ώρα...ετοιμάζεται να ανοίξει εργοστάσιο στην Κίνα:

Renault hopes to have approval for Chinese plant by summer
Renault-Nissan hopes to receive final approval from Beijing by the summer to build its first Renault plant in China, Chief Executive Carlos Ghosn said on Saturday.

He added that French President Francois Hollande's visit to China this week would help the carmaker over the administrative hurdles.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον παράδειγμα outsourcing, με την Apple αλλά και άλλες αμερικανικές εταιρίες να μεταφέρουν τις εγκαταστάσεις την έδρα τους...από τη μία Πολιτεία των ΗΠΑ στην άλλη! Πέρα δηλαδή από το ότι έχουν μεταφέρει την παραγωγή στην Κίνα/Ασία, μεταφέρουν και τις άλλες τους εγκαταστάσεις σε όποια Πολιτεία τους προσφέρει χαμηλότερη φορολόγηση, φθηνότερο ενεργειακό κόστος, μεγαλύτερες επιδοτήσεις, κτλ. Πληρώστε εσείς κορόιδα, εμείς μόνο επιδοτήσεις ξέρουμε να παίρνουμε και να είμαστε αφορολόγητοι!

Regulatory report hints at the scale of Apple's Prineville data center
Like Facebook, Google, Amazon and other that operate Oregon data centers, Apple was drawn to the state by big tax breaks and moderately priced electricity to power thousands of computers.  Oregon communities readily grant property tax exemptions to server farms, and those tax breaks can save big projects millions or tens of millions of dollars annually.
"Το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα και τρέχει να βρει κέρδη σ' όποια χώρα υπάρχουνε τέτοια. Γι' αυτό δε νοιάζεται κι ούτε συγκινείται με την ύπαρξη των συνόρων και του κράτους. 

Ενώ εμείς, το μόνο πού διαθέτουμε, είναι οι καλύβες μας και τα πεζούλια μας. Αυτά αντίθετα από το κεφάλαιο που τρέχει, οπού βρει κέρδη, δε μπορούν να κινηθούν και παραμένουν μέσα στη χώρα που κατοικούμε. Ποιος, λοιπόν, μπορεί να ενδιαφερθεί καλύτερα για την πατρίδα του; Αυτοί που ξεπορτίζουν τα κεφάλαια τους από τη χώρα μας ή εμείς που παραμένουμε με τα πεζούλια μας εδώ;"
-Από τον ιστορικό λόγο του Αρη Βελουχιώτη στην Λαμία

Google boss defends UK tax record to BBC
Google's executive chairman, Eric Schmidt, has defended his company paying just £6m in UK corporation tax.  His comments came after a committee of MPs last year denounced multinationals - including Google - who pay little tax on their UK earnings, as "immoral". (χαχα, η "ανηθικότητα" μας μάρανε! Αφού μπορούν να εκβιάζουν, με το να φύγουν και να πάνε αλλού, το κάνουν και κερδίζουν έτσι ένα σωρό λεφτά εις βάρος μας, καθώς τα φορολογικά βάρη μοιραία πέφτουν στα κορόιδα που δε μπορούν να φύγουν για αλλού)

No comments:

Post a Comment