Monday, April 22, 2013

TEPCO:Εντάξει μωρέ,κάναμε μια στραβή στη Φουκοσίμα,τώρα δώστε μας και λεφτά από πάνω


Διαβάζουμε ότι -για τρίτη φορά μέσα σε ένα μήνα- το πυρηνικό εργοστάσιο της TEPCO στη Φουκοσίμα είχε προβλήματα και έπρεπε να κλείσει επειδή...κάποιο ποντίκι έφαγε καλώδια (χωρίς πλάκα, αυτή ήταν η επίσημη δικαιολογία και για τις τρεις διακοπές στη λειτουργία του εργοστασίου!).

Επίσης, πριν καναδυό βδομάδες διαβάσαμε ότι είχαμε άλλη μία διαρροή 120 τόνων μολυσμένου νερού από το εργοστάσιο στο έδαφος, κάτι που δείχνει ότι ακόμα και σήμερα τα προβλήματα δεν έχουν επιλυθεί.

Επίσης, έχουμε ήδη διαβάσει τις πρώτες αναφορές για τα αποτέλεσμα της ραδιενέργειας, από μεταλλαγμένες πεταλούδες μέχρι "αυξημένο ρίσκο καρκίνου".

Ξέρουμε επίσης πως αν η Ιαπωνία κλείσει κάποια έστω από τα πυρηνικά της εργοστάσια, τότε η ύφεση και τα ελλείμματα θα γιγαντωθούν, γιατί θα πρέπει να πληρώσει ένα σωρό λεφτά για να εισάγει πετρέλαιο ή κάτι τέτοιο ως υποκατάστατο των πυρηνικών. Άρα, βαδίζει [και] προς μια οικονομική χειροτέρευση.

Ξέρουμε επίσης ότι η TEPCO, η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο στη Φουκοσίμα έχει ήδη παραδεχθεί ότι είχε ευθύνες, για τις οποίες δεν πλήρωσε όμως, ίσα-ίσα που έλαβε και "πακέτο σωτηρίας" από την κυβέρνηση ύψους πολλών τρισεκατομμυρίων γιεν (δισεκατομμύρια σε δολάρια) ώστε να μη χρεωκοπήσει.

Αλλά αυτό που έτυχε να μάθουμε σήμερα (με καθυστέρηση μάλιστα αρκετών μηνών - η είδηση δεν είναι και εντελώς καινούρια, απλά μάλλον δεν πολυακούστηκε επειδή η Φουκοσίμα "πάλιωσε") νομίζω ξεπερνά κάθε ρεκόρ θράσους (γιατί όχι θα μου πείτε, αφού βλέπουν ότι κανένας δεν τους αγγίζει, γιατί να σταματήσουν;):

Συγκεκριμένα, μάθαμε ότι το 1.5 τρις γιεν που έχει ήδη λάβει η TEPCO ως κρατική ενίσχυση, και που κανονικά θα έφτανε ακόμα και για να την εξαγοράσει πλήρως, δεν της φτάνει, και ζητάει κι άλλα λεφτά από το κράτος!

Έτσι, η TEPCO αναφέρει ότι επειδή οι "ζώνες ασφαλείας" που πρέπει να καλύψει, αλλά και τα θύματα που θα πρέπει να αποζημιώσει, έχουν αυξηθεί, πλέον θέλει να της δωθούν συνολικά τουλάχιστον 3,24 τρις γιεν (δηλαδή περίπου 38 δις δολάρια), και ίσως να χρειαστούν έως και 5 τρις γιεν!

Και όχι μόνο αυτό, αλλά απειλεί κιόλας ότι αν δεν πάρει αυτά τα λεφτά από το κράτος, τότε θα είναι αναγκασμένη να μετακυλίσει το κόστος στους καταναλωτές ρεύματος (δηλαδή σε όλους τους Γιαπωνέζους)...αυξάνοντας τα τιμολόγια!

Όπως αναφέραμε και πριν, το θέμα της Φουκοσίμα είναι "μακρινό" και κάπως "ντεμοντέ" - παρόλα αυτά, η συμπεριφορά της TEPCO νομίζω ότι...άξιζε της προσοχής μας.

No comments:

Post a Comment