Thursday, May 23, 2013

Ένας εχθρός του λαού


Το 1882 ο Ερρίκος Ίψεν γράφει μια πικρή κωμωδία με τίτλο "Ενας Εχθρός του Λαού", που υπήρξε μεγάλη θεατρική επιτυχία και έχει την εξής υπόθεση:

Ο γιατρός μιας τουριστικής κωμόπολης ανακαλύπτει ότι τα κρούσματα πυρετού μεταξύ των επισκεπτών των ιαματικών πηγών της οφείλονται στο ότι το νερό δεν είναι καθαρό. Ο γιατρός συγκρούεται με τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος θέλει να συγκαλύψει την μόλυνση του νερού για να μην φύγουν οι τουρίστες. Το μέρος του δημάρχου παίρνουν σιγά-σιγά όλοι οι κάτοικοι της κωμόπολης όταν βλέπουν να θίγονται τα μικροσυμφέροντά τους. Η μικρή εφημερίδα της λουτρόπολης επιτίθεται στον γιατρό που ανακηρύσσεται "εχθρός του λαού" και κινδυνεύει να λιντσαριστεί από το πλήθος.
***

Κάπως έτσι είναι τα πράγματα και στη σημερινή "Δύση", αν όχι και στην "Ανατολή":

Η αυταρέσκεια και το ατομικό συμφέρον έχουν κυριαρχήσει πλέον σε τέτοια σημεία που από τη μία πχ η Δύση συζητά για το αν θα πρέπει να εισβάλει και στη Συρία (έχοντας ήδη εισβάλει σε ένα σωρό άλλες χώρες της περιοχής), λες και είναι "αναφαίρετο δημοκρατικό της δικαίωμα", και από την άλλη ανεβάζει τους ακροδεξιούς για να καθαρίζουν τις "παράπλευρες απώλειες" που έχουν απομείνει.

Και αν τυχόν κάποιος πει "ας σταματήσουν οι εκστρατείες", δε χρειάζεται να τον λιντσάρουν, απλά τον αγνοούν - άλλωστε η καλοπέραση της "Δύσης" εξαρτάται από τα πετρέλαια όπως ακριβώς και η καλοπέραση της κωμόπολης του Ίψεν εξαρτιόταν από τον τουρισμό.

Την ίδια λοιπόν αντίδραση έχουμε: Οι εκστρατείες συνεχίζονται, τα θύματα σχηματίζουν βουνά με πτώματα, και τα καραβάνια των εξαθλιωμένων μεταναστών πληθαίνουν.

"Για τα πτώματα δεν ενδιαφερόμαστε, είναι μακρυά μας", λένε οι κάτοικοι της "κωμόπολης". Και για τους μετανάστες που έρχονται δίπλα τους, έχουν στρατόπεδα κράτησης, ακροδεξιούς, κτλ.

Βέβαια, για το μεταναστευτικό γενικά εγώ έχω φροντίσει νομίζω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, και να πάρω αποστάσεις από τη "φιλανθρωπική" στάση της πλειοψηφίας της σημερινής αριστεράς:

Δεν περιμένω και πολλά απ' όσους είναι λούμπεν, ασχέτως εθνικότητας ή θρησκείας, και το έχω ξαναπεί. Πιθανόν βέβαια κάποιοι εξ αυτών να στηρίξουν τελικά τον εργάτη - καλοδεχούμενοι.



Οι μετανάστες εργάτες...είναι εργάτες, και πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενωθούν και αυτοί στον κοινό σκοπό όλων των εργατών, για έναν άλλο κόσμο χωρίς εκμετάλλευση από τους καπιταλιστές.


Οι λούμπεν προλετάριοι, ασχέτως εθνικότητας ή θρησκείας, και άσχετα και με το ότι συνήθως δε φταίνε για την κατάσταση τους, δεν έχουν (γενικά μιλώντας) ταξική συνείδηση εργάτη.


Ας μην περιμένουμε πολλά πχ από τις εξεγέρσεις κάποιων εξαθλιωμένων στη Σουηδία - οι εξεγέρσεις αυτές μας δείχνουν ότι η φτώχεια μεγαλώνει και εκεί, αλλά όσο οι εργάτες "δεν τραβάνε", ας μην ενθουσιαζόμαστε και πολύ.

Από την άλλη, να αναμένουμε την κλασσική απάντηση των "κατοίκων της κωμόπολης", που για τις εκστρατείες δε θα πουν τίποτα, αλλά θα πουν -και μάλιστα πολλά- για τις εξεγέρσεις των "κακών Ισλαμιστών που θέλουν να μας κατακτήσουν" (το ότι οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές ήδη τους έχουν κατακτήσει τις χώρες δεν σημαίνει προφανώς τίποτα).

Το ότι το Ισλάμ έχει ριζοσπαστικοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στις εκστρατείες της Δύσης - οι λαοί της Μ. Ανατολής είναι γενικά πιο καθυστερημένοι, και η μόνη συνεκτική ιδεολογία που βρήκαν για να τους ενώσει εναντίον των εισβολέων ήταν...η θρησκεία τους. Εξ ου και η εμφάνιση πχ της Αλ Κάιντα, κτλ.

Δε θα κάτσω να υπερασπιστώ το Ισλάμ, αυτό μας έλειπε. Αλλά το δικαίωμα ενός λαού να παλέψει απέναντι σε έναν ξένο εισβολέα, αυτό ναι, θα το υπερασπιστώ. 

Με μια σημείωση όμως, γιατί η "τυφλή τρομοκρατία" απέναντι σε "δικαίους και αδίκους" απλά δεν λειτουργεί, και ίσα-ίσα που δίνει πάτημα σε ακροδεξιούς, φανατικούς χριστιανούς, και άλλους έτοιους να λένε "οι ισλαμιστές φταίνε για όλα", ζητώντας από τους ίδιους ιμπεριαλιστές που έχουν αιμοτοκυλίσει τον πλανήτη να τσακίσουν και τα "υπολείμματα" των εκστρατειών τους στη Μ. Ανατολή, που για κάποιο "ακατανόητο" λόγο εχθρεύονται τη "Δύση".

Αυτή η λογική απλά δυναμώνει τους ιμπεριαλιστές, και δημιουργεί διαρκώς ολοένα και περισσότερα τέτοια θύματα, με αποτέλεσμα να μεγαλώνει διαρκώς και η "ανάγκη" για μια ακροδεξιά που θα τα 'καθαρίσει" όταν έρθουν στην "κωμόπολη" μας.

Δείτε και το συμβάν στην Αγγλία, με κάποιον "μεμονωμένο Ισλαμιστή" (?) (δεν είναι σίγουρο ακόμα τι ακριβώς ήταν αυτός, ίσως να μη μάθουμε ποτέ την αλήθεια) να σκοτώνει εν ψυχρώ έναν Άγγλο στρατιώτη, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής:
"Ο μόνος λόγος που σκοτώσαμε αυτόν τον άνδρα σήμερα είναι επειδή μουσουλμάνοι σκοτώνονται καθημερινά από Βρετανούς στρατιώτες. Και αυτός ο Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε κατά το ‘οφθαλμός αντί οφθαλμού, οδούς αντί οδόντος"

"Ορκιζόμαστε στον παντοδύναμο Αλλάχ ότι δεν θα σταματήσουμε ποτέ να σας πολεμούμε μέχρι να μας αφήσετε ήσυχους», λέει.

"Όταν ρίχνεις μια βόμβα τι νομίζεις, ότι αυτή χτυπάει μόνον έναν άνθρωπο ή ότι εξολοθρεύει μια ολόκληρη οικογένεια; Αυτή είναι η αλήθεια», σημειώνει, προσθέτοντας σχετικά με τον χαρακτήρα του: «μα τον Αλλάχ, αν έβλεπα σήμερα την μητέρα σου με ένα καρότσι, θα την βοηθούσα να ανέβει τα σκαλιά, αυτή είναι η φύση μου».

Το βίντεο αυτό εγείρει δύσκολα ερωτήματα ηθικής για τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τον καθηγητή πολιτικής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Σίτι του Λονδίνου Άιβορ Γκάμπερ.

"Ο δράστης της επίθεσης χρησιμοποίησε τον άνδρα αυτόν για να κάνει ένα δικού του είδους 'βίντεο αυτοκτονίας'. Αν αυτό προερχόταν από την Αλ Κάιντα δεν υπήρχε περίπτωση να το μεταδώσουν τα δίκτυα ενημέρωσης», δήλωσε ο Γκάμπερ στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

"Υπάρχει ένα ισχυρό επιχείρημα όσον αφορά την είδηση ότι αυτό είναι το σωστό να γίνει. Χρειαζόμαστε να το δούμε για να καταλάβουμε γιατί αυτοί οι άνθρωποι το κάνουν αυτό. Από την άλλη πλευρά, αυτό ακριβώς είναι που θέλουν και αυτοί. Αυτοί οι τύποι θέλουν σαφώς την μέγιστη δημοσιότητα», κατέληξε ο καθηγητής.

Στο βίντεο αυτό, ο άνδρας καλεί τους Βρετανούς να «απομακρύνουν» την κυβέρνησή τους.

"Νομίζετε ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον θα βρίσκεται στους δρόμους όταν θα αρχίσουμε να κάνουμε επιδρομές με τα όπλα μας; Νομίζετε ότι οι πολιτικοί σας είναι αυτοί που θα πεθάνουν; Όχι. Θα είναι ο μέσος άνθρωπος, όπως είσαστε εσείς και τα παιδιά σας. Επομένως απαλλαγείτε από αυτούς», λέει και προσθέτει: «Πείτε τους να φέρουν πίσω τον στρατό ώστε να μπορούμε και εμείς και εσείς να ζήσουμε όλοι ειρηνικά. Εγκαταλείψτε τα εδάφη μας και θα σας αφήσουμε να ζήσετε εν ειρήνη, αυτό είναι το μόνο που έχω να πω».

1 comment:

  1. Λες:

    "Από την άλλη, να αναμένουμε την κλασσική απάντηση των "κατοίκων της κωμόπολης", που για τις εκστρατείες δε θα πουν τίποτα, αλλά θα πουν -και μάλιστα πολλά- για τις εξεγέρσεις των "κακών Ισλαμιστών που θέλουν να μας κατακτήσουν" (το ότι οι Δυτικοί ιμπεριαλιστές ήδη τους έχουν κατακτήσει τις χώρες δεν σημαίνει προφανώς τίποτα)."

    Να σου θυμίσω πως η Ελλάδα γενικά ούτε είχε ποτέ αποικίες, ούτε έχει κάνει ιμπεριαλιστικούς πολέμους τους τελευταίους αιώνες μη πω χιλιετίες. Και στις εκστρατείες του ΝΑΤΟ συμμετέχουμε είτε συμβολικά μόνο, είτε με μη μάχιμα τμήματα, πχ μηχανολογικά τα οποία φτιάχνουν σχολεία κλπ. Άρα σωστά τα όσα λες περί Δύσης που έσπειρε ανέμους και θερίζει θύελλες, αλλά η Ελλάδα δεν είναι μέρος αυτής της κατάστασης. Δεν έχουμε "φάει" τον πλούτο αυτών των ανθρώπων και δεν τους έχουμε κάνει κακό, και άρα δεν είναι δίκαιο να εισπράττουμε την "οργή τους" και τη φτώχεια που μας φέρνουν. Απλά τα πράγματα...

    Επίσης λες:

    "Το ότι το Ισλάμ έχει ριζοσπαστικοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στις εκστρατείες της Δύσης - οι λαοί της Μ. Ανατολής είναι γενικά πιο καθυστερημένοι, και η μόνη συνεκτική ιδεολογία που βρήκαν για να τους ενώσει εναντίον των εισβολέων ήταν...η θρησκεία τους. Εξ ου και η εμφάνιση πχ της Αλ Κάιντα, κτλ."

    Η Αλ Κάιντα είναι δημιούργημα των Αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών και φυσικά όχι "επαναστατική οργάνωση του λαού". Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για αυτό, από τη στιγμή που πλέον έχει αποκαλυφθεί επίσημα πως στηρίζεται από τους Αμερικανο-Βρετανούς σε όλα τα επίπεδα. Δηλαδή θες να μας πεις πως ναι μεν τώρα τους δίνουν όπλα, τους εκπαιδεύουν κλπ, αλλά μόλις 10 χρόνια πριν ήταν στα μαχαίρια; Αν το πιστεύεις αυτό τότε τι να πω...

    Τέλος, οι μετανάστες είναι κι αυτοί εργάτες(συνήθως). Όμως δεν έχουν την διάθεση να παλέψουν για την τάξη τους, παρά μόνο για να επιβιώσουν με κάθε κόστος. Μη ξεχνάς πως οι μετανάστες εργάτες, είναι αυτοί οι εργάτες που πέταξαν την ασπίδα τους, που δεν πολέμησαν τους κεφαλαιοκράτες στη χώρα τους, και επέλεξαν απλά να πάνε κάπου καλύτερα και να βοηθήσουν τους ξένους κεφαλαιοκράτες να καταστρέψουν την ξένη εργατική τάξη. Δεν έχουν καμία διάθεση να ενωθούν με τους ντόπιους εργάτες για κοινές διεκδικήσεις. Με τη πρώτη ευκαιρία θα στηρίξουν τους δυνάστες, αν τους πεταχτεί ένα κοκκαλάκι... Πχ οι Πακιστανοί που ψηφίζουν δαγκωτό ΠΑΣΟΚ γιατί τους νομιμοποίησε... Δε τους νοιάζει αν με τις επιλογές τους κάνουν ζημιά στην εργατική τάξη της χώρας που τους φιλοξενεί. Είναι όλα για την πάρτη τους... Αν το καταλάβεις αυτό, θα έχεις κάνει ένα μεγάλο βήμα εμπρός... Και όχι, επειδή θα αναγνωρίσεις το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, δε σημαίνει πως θα είσαι φασίστας ή ρατσιστής. Εγώ έχω συναναστραφεί με πάρα πολλούς ξένους στη ζωή μου από όλες τις χώρες της Γης, ακόμα κάνω παρέα μετανάστες κλπ, και όμως έχω αυτές τις απόψεις και συχαίνομαι τη ΧΑ... Ανοίξτε και λίγο το μυαλό σας και μην δένεται σκοινί-κορδόνι πως αριστερά=μετανάστες.

    ΥΓ: Και μόνο το γεγονός, πως οι παγκόσμιοι μεγαλοκεφαλαιοκράτες τύπου Σόρος επιδοτούν με πάρα πολλά λεφτά από την τσέπη τους τη προώθηση της μετανάστευσης και του "αντιρατσισμού", θα έπρεπε να σας βάζει σε σκέψεις, γιατί αυτοί έχουν υπολογισμένο και το τελευταίο Ευρώ και δε το δίνουν αν δε πρόκειται να κερδίσουν πολλαπλάσια...

    ReplyDelete