Saturday, May 4, 2013

Εξελίξεις από την Ελλάδα και τον κόσμο


Ωραίο το σκίτσο, και όντως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, με πολλούς να μην έχουν λεφτά για ρεύμα, αλλά από την άλλη εγώ παρατηρώ και πολλούς που όσο έχουν λεφτά για τη ΔΕΗ και για τα υπόλοιπα, θα συμπεριφέρονται σαν κάτι "ξεπεσμένους ευγενείς" που αρνούνται να παραδεχτούν ότι έχουν χρεωκοπήσει, και βάζουν τα καλά τους (ειδικά αν πρόκειται για μεγάλα social events όπως ο εκκλησιασμός για το Πάσχα). Η ειρωνεία είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν λεφτά, ή/και υποφέρουν από μια μικρή (ή και μεγάλη) κατάθλιψη και μιζέρια, αλλά πάντως βάζουν τα δυνατά τους για να πείσουν ο ένας τον άλλο ότι δεν τρέχει τίποτα, μην τυχόν και χάσουν το κοινωνικό τους στάτους. "Για ένα κούτελο ζούμε", και όσο μπορούμε να έχουμε αυτό, δε νομίζω ότι οι ξεπεσμένοι αυτοί "ευγενείς" θα αλλάξουν μυαλά.

Ως τότε λοιπόν, κάνω και εγώ ότι "δεν τρέχει τίποτα" με το Πάσχα, και συνεχίζουμε κανονικά τις αναρτήσεις μας:

- "Ο θάνατος του εμποράκου" συνεχίζεται, και εδώ δεν έχει ανάσταση. Ίσως να ξαναυπάρξουν εμποράκοι, αν ο καπιταλισμός συνεχίσει κανονικά χωρίς κανείς να τον ανατρέψει, και σε πολλά χρόνια ξανακάνει τον κύκλο του. Αλλά, προς το παρόν, για τη γενιά μας, ξεχάστε τους μικρούς εμπόρους, εδώ θα επικρατήσουν μόνο οι μεγάλοι έμποροι, που έχουν περισσότερα χρήματα/εμπορεύματα, καλύτερες τιμές, κτλ, και μπορούν να νικήσουν τους μικρότερους ανταγωνιστές τους. Δείτε εδώ μια είδηση για τις λαϊκές αγορές που δέχονται ένα οικονομικό πλήγμα-φόρο, και δείτε και εδώ για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την Κυριακή ως αργία για τα καταστήματα. Αυτή η πρόταση θα ενισχύσει τα μεγάλα καταστήματα, που μπορούν πιο εύκολα να ανοίξουν τότε, και -παρεμπιπτόντως- θα χειροτερέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση για τον εργάτη σε αυτά τα μαγαζιά.

- Σπεύδουν για ΤΡΑΙΝΟΣΕ-αεροδρόμια Κινέζοι, Γάλλοι και Ρώσοι. Πωλούνται και τα ΕΛΤΑ, αλλά εκεί απελευθερώνεται η αγορά, και η αξία τους θα πέσει, διότι θα χάσουν το μονοπώλιο, οπότε θα πουληθούν και φτηνά! Επίσης, ο ΟΤΕ πούλησε μια θυγατρική του που ήταν κερδοφόρα - θα μου πείτε, γιατί να πουλήσεις κάτι κερδοφόρο; Είναι απλό, η Deutche telecom, στην οποία ανήκει ο ΟΤΕ, έκοψε την πίστωση, και ο ΟΤΕ αναγκάστηκε να πουλήσει για να βρει χρηματοδότηση, ώστε να βγάλει κέρδη για τη Deutche.

- Μην ξεχνάμε ότι ο Μελισσανίδης, γνωστός ολιγάρχης με κατηγορίες για λαθρεμπορία καυσίμων, πήρε τον ΟΠΑΠ, και σε τιμή-χώμα. Επειδή όμως είναι ολιγάρχης με διασυνδέσεις, έχουμε ένα σωρό media να του γράφουν "αγιογραφίες" και να τον παρουσιάζουν ουσιαστικά ως...πρότυπο!

- Ένας ακόμα ολιγάρχης, ο Μπομπολας, που πήρε κοψοχρονιά τα ορυχεία χρυσού στη Χαλκιδική, τώρα έχει την πλήρη προστασία του κράτους, που του έχει παραχωρήσει τη μισή αστυνομική δύναμη της Χαλκιδικής για την επένδυση του, αφήνοντας αστυνόμευτη την υπόλοιπη Χαλκιδική και προκαλώντας έτσι την αντίδραση ακόμα και...της αστυνομίας! Την ίδια ώρα, διεθνώς, μία ακόμα εταιρεία εξόρυξης χρυσού πάει χάλια (ήδη έχουμε δει τα πρώτα λουκέτα), και μάλιστα μιλάμε τώρα για τη Barrick, τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου παγκοσμίως. Έχουμε εξηγήσει ότι τα ορυχεία κινούνται με προπληρωμένη τιμή για το χρυσό, βάση του paper gold, και τώρα τα έχουν βρει σκούρα.

- 4.5 δισεκατομμύρια πληρώνουν οι ασθενείς στην Ελλάδα για εξωνοσοκομειακή φροντίδα. Εντάξει, πολλοί 'περίεργοι' θα πουν ότι αυτό είναι αίσχος, αλλά αν το δούμε από την "ψύχραιμη" και "γενναία" πλευρά του κράτους, θα μπορούσαμε να πούμε ότι το γεγονός αυτό δείχνει ότι "λεφτά υπάρχουν", αλλιώς οι ασθενείς δε θα τα έδιναν. Άρα, υπάρχει ακόμα 'λίπος" στην ελληνική κοινωνία, άρα ας ρημάξουμε ακόμα περισσότερο και την υγεία και όλα τα υπόλοιπα, μέχρι να μην έχετε άλλα λεφτά για "εξωνοσοκομειακή φροντίδα" και για άλλες τέτοιες "πολυτέλειες". Στην Αμερική παρεμπιπτόντως, ο Ομπάμα ετοιμάζεται να κάνει περικοπές στο νομοσχέδιο που ο ίδιος είχε ψηφίσει για την παροχή υγείας-ασφάλισης, στα πλαίσια των περικοπών των ΗΠΑ για να μειώσουν το χρέος.

- Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον μέχρι την απελευθέρωση των τιμολογίων της το καλοκαίρι δε θα κάνει αυξήσεις (αν και θα έπρεπε να κάνει μειώσεις λόγω της κατάργησης του carbon tax από το ευρωκοινοβούλιο). Πάντως, προβλέπει ακόμα περισσότερες χρεωκοπίες από τους πελάτες της, καθώς είναι φανερό ότι ολοένα και περισσότεροι δε θα μπορούν να πληρώσουν στο μέλλον. Την ίδια ώρα, η ακριβή τιμή του ρεύματος πλήττει [και] τη βιομηχανία, που έχουμε ξαναδεί ότι ζητά να έχει μειωμένα τιμολόγια, πιθανόν μην πληρώνοντας την επιδότηση για την πράσινη ενέργεια ή κάτι τέτοιο, ώστε να είναι ανταγωνιστικοί απέναντι στους ξένους ανταγωνιστές. Ειδικά σε επιχειρήσεις όπως η χαλυβουργία, που όντως καταναλώνουν πολύ ρεύμα, το πρόβλημα είναι μεγάλο, και νομίζω ότι μάλλον θα το πετύχουν να πάρουν μείωση στο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Μάλλον γι' αυτό ασχολήθηκε σήμερα με το θέμα ο Τέλλογλου στην "Καθημερινή".

- Μια ακόμα εξέλιξη στα ενεργειακά, με την "Εφημερίδα των Συντακτών" να μας λέει ότι πάμε προς μια "ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν με τις ευλογίες των ΗΠΑ", που εννοείται ότι στηρίζουν τέτοια σχέδια για Αζερμπαϊτζάν, για να χτυπήσουν τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, η Τουρκία ξεκινά να χτίζει το δεύτερο πυρηνικό σταθμό της σε συνεργασία με την Ιαπωνία, ενώ φιλοδοξία του Ερντογάν είναι να φτιάξει και έναν ακόμα πυρηνικό σταθμό, με Τούρκους όμως μηχανικούς. Θέλει δηλαδή να πάρει και την τεχνογνωσία από τους Ιάπωνες, αλλά και τους Ρώσους, και για το σκοπό αυτό έχει φτιάξει ειδικά προγράμματα, με Τούρκους μηχανικούς να εκπαιδεύονται σε αυτές τις δύο χώρες. Δεν είναι εύκολο αυτό το εγχείρημα, η πυρηνική ενέργεια χρειάζεται πολλά λεφτά και μεγάλη τεχνογνωσία, άσε τα ρίσκα που έχει σε περίπτωση ατυχήματος, πάντως έχει καλή απόδοση όταν λειτουργεί. Πολλά θα εξαρτηθούν και από την γενικότερη πορεία της οικονομίας της Τουρκίας μέχρι τότε - πολλοί λένε ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει για καιρό ακόμα, αλλά...θα δούμε.

- Στην Αγγλία, έχουν ενεργειακό πρόβλημα, διότι η επένδυση σε αιολικά δεν τους βγαινει, ενώ τα πυρηνικά που θέλουν να φτιάξουν αργούν. Τώρα δίνουν φοροαπαλλαγές και επιδοτήσεις σε όποιον έρθει για fracking, αλλά η Shell τους ενημέρωσε ήδη ότι δε θέλει να έρθει πρώτη, διότι δεν ξέρει αν όντως υπάρχει πολύ πετρέλαιο, ώστε να αξίζει η επένδυση της στην Αγγλία, ή όχι. Οπότε η Αγγλία μάλλον βαδίζει και αυτή προς νέες αυξήσεις στο ρεύμα (ήδη το έχει αυξήσει, όπως όλοι άλλωστε).

-  Στην Πορτογαλία είχαμε νέα μέτρα λιτότητας, αλλά αυτά πλέον είναι γνωστά. Η είδηση που πραγματικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι η ΕΕ δίνει δύο χρόνια περιθώριο στη Γαλλία να πάρει και αυτή μέτρα λιτότητας, ώστε να μειώσει και αυτή κάπως το έλλειμμα της. Άλλο που δε θέλουν βέβαια και οι Γάλλοι ολιγάρχες να περικόψουν μισθούς και δικαιώματα, από τους εργάτες που εκεί έχουν παράδοση σε κινητοποιήσεις. Θα δούμε τι θα γίνει σε αυτά τα δύο χρόνια, με την ευρωζώνη προφανώς να θέλει να ισοσκελίσει [και] τη Γαλλία, που ως μεγάλη χώρα, και μάλιστα μια χώρα με μεγάλη εργατική παράδοση αγώνων, είναι κομβικής σημασίας για το μέλλον του ευρώ.

- Το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στη Συρία, αλλά το ενδιαφέρον νέο της ημέρας από τις στρατιωτικές εξελίξεις πέρασε σχεδόν απαρατήρητο, με την Αυστραλία να υπογράφει συμφωνία με την Κίνα για στρατιωτική συνεργασία. Η Αυστραλία ήταν μέχρι τώρα σύμμαχος των ΗΠΑ, αλλά γεωγραφικά βρίσκεται κοντά στην Κίνα, και με αυτή κάνει το μεγαλύτερο μέρος ου εμπορίου της. Μέχρι τώρα είχαν υπογράψει ένα σωρό οικονομικές συμφωνίες, τώρα υπέγραψαν και στρατιωτική.

- Πάντως, επειδή η Κίνα έχει μια κάμψη, και επειδή γενικά η παγκόσμια οικονομία δεν αναπτύσσεται, οι πρώτες ύλες που εξάγει η Αυστραλία και αποτελούν βασική πηγή εσόδων για αυτή δεν έχουν τόση ζήτηση. Έτσι, η Αυστραλία έχει πρόβλημα, και ετοιμάζεται και αυτή να τπυώσει μερικά Αυστραλιανά δολαριάκια...

No comments:

Post a Comment