Thursday, May 23, 2013

Πάρτον κάτω και τον Nikkei, και μερικές ακόμα ειδήσεις από τον κόσμο


Πρώτη οικονομική είδηση σήμερα παγκοσμίως είναι η [πολύ μεγάλη] πτώση του Ιαπωνικού χρηματιστηρίου, που ξεπερνά και το 7%. Τ κυρίαρχα ΜΜΕ τα βλέπουν όλα αυτά με ένα ύφος του στιλ "ποιος θα το περίμενε", αλλά εμείς λέμε ότι αυτό είναι αναμενόμενο - στην πραγματικότητα, δεν ξέρω προφανώς πως θα εξελιχθεί το πράγμα στο άμεσο μέλλον, αλλά ξέρω ότι κάποια στιγμή, αργά ή γρήγορα, η Ιαπωνία θα κρασάρει, διότι η φαινομενική ανάκαμψη της βασίζεται στην μαζική εκτύπωση γιεν χωρίς αντίκρυσμα.

Εδώ και ένα σχόλιο από άρθρο μας για την Ιαπωνία - και όχι μόνο- που είχαμε γράψει πριν 3 μέρες, και σχολιάζαμε μεταξύ άλλων και την εκρηκτική άνοδο του Nikkei μέσα στο 2013:
[...] είναι απλά θέμα χρόνου μέχρι οι επενδυτές να κόψουν την πίστωση στην Ιαπωνία - ποιος ο λόγος να συνεχίσουν να επενδύουν τα κεφάλαια τους σε μια χώρα που εμφανώς ΔΕΝ θα μπορέσει ποτέ να τους πληρώσει, και απλά έχει σκοπό να τυπώνει αιωνίως γιεν για να καλύπτει τα ελλείμματα της; Το πολύ-πολύ η Ιαπωνία, όπως και η Αμερική βέβαια, να πληρώσει όλους τους πιστωτές της, αλλά με δολάρια και γιεν που θα έχουν ΠΟΛΥ μικρότερη αξία απ ότι σήμερα, ώστε να αντανακλούν και την πραγματική -παρηκμασμένη- κατάσταση τους. Και τότε θα δούμε αν φαινόμενα όπως πχ το χρηματιστηριακό ράλυ του Nikkei κατά 45% μέσα σε 5 μήνες είναι φούσκα ή όχι...

Τέλος πάντων όμως, ας αφήσουμε τα χρηματιστήρια, και ας έρθουμε σε πράγματα πιο "κοντινά" για εμάς - ας δούμε λοιπόν τη Σουηδία, όπου για τρίτη μέρα έχουμε "ταραχές" στα υποβαθμισμένα προάστεια, που εμένα τουλάχιστον μου θυμίζουν τον αντίστοιχο ξεσηκωμό στα γκέτο του Παρισιού πριν μερικά χρόνια.

Όπως και εκεί, έτσι και εδώ, έχουν δημιουργηθεί ολόκληρες περιοχές και συνοικίες με φτωχούς και εξαθλιωμένους, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, και εξεγείρονται, εντελώς τυφλά βέβαια. Είναι φανερό ότι λείπει η οργάνωση για κάτι παραπάνω πέρα από μια "τυφλή βία".

Πάντως, είναι σημαντικό που συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και σε μια χώρα όπως η Σουηδία, που φημίζεται για το "κοινωνικό της κράτος", και γενικά προσπαθεί να ενσωματώσει τους μετανάστες που έρχονται εκεί, δίνει επιδόματα στους άνεργους, κτλ.

Όσο και να προσπαθεί όμως, ακόμα και η Σουηδία δε μπορεί πλέον - πώς να ανταγωνιστεί τους υπόλοιπους ιμπεριαλιστές όταν εκείνοι ρημάζουν τους εργάτες, ρίχνοντας στα τάρτατα μισθούς, ωράρια, κτλ; Είναι φανερό πως ακόμα και η Σουηδία θα πρέπει να μειώσει το "κοινωνικό κράτος", και αυτό ακριβώς κάνει τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα τη "γκετοποίηση" των πιο φτωχών, και την άνοδο της ακροδεξιάς [και] εκεί, με στόχο "να φύγουν οι μετανάστες που μας παίρνουν τις δουλειές".

Stockholm riots challenge image of happy, generous state
Hundreds of youth have torched cars and attacked police in four nights of riots in immigrant suburbs of Sweden's capital, shocking a country that dodged the worst of the financial crisis but failed to solve youth unemployment and resentment among asylum seekers.

"It's difficult to say why they're doing this," he said. "Maybe it's anger at the law and order forces, maybe it's anger at their own personal situation, such as unemployment or having nowhere to live."

The riots appear to have been sparked by the police killing of a 69-year-old man wielding a machete in the suburb of Husby this month, which prompted accusations of police brutality. The riots then spread from Husby to other poor Stockholm suburbs.

"We see a society that is becoming increasingly divided and where the gaps, both socially and economically, are becoming larger," said Rami Al-khamisi, co-founder of Megafonen, a group that works for social change in the suburbs.

"And the people out here are being hit the hardest ... We have institutional racism."

"The reason is very simple. Unemployment, the housing situation, disrespect from police," said Rouzbeh Djalaie, editor of the local Norra Sidan newspaper, which covers Husby. "It just takes something to start a riot, and that was the shooting."

Millions falling into poverty in recession-racked Italy
Millions of Italians cannot afford to heat their homes properly or eat meat as their country is racked by recession and soaring unemployment, said a report which found the number of people considered seriously deprived had doubled in the past two years.
Στην Ιταλία, επεξεργάζονται πάντως το εξής σχέδιο για την ανεργία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal:

Οι παλιότεροι εργάτες θα δουλεύουν λιγότερες ώρες, ώστε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και για τους νέους. Μάλιστα, οι παλιότεροι εργάτες δε θα σχολάνε νωρίτερα, αλλά θα μένουν στη δουλειά για να διδάσκουν τους νέους, ώστε αυτοί να μάθουν τη δουλειά πιο γρήγορα και εύκολα, και να γίνουν πιο παραγωγικοί.

Είναι ένα σχέδιο που δείχνει νομίζω τα εξής:

- Για να λυθεί το ζήτημα της ανεργίας, είναι απαραίτητη η μείωση των ωρών εργασίας.

- Η μείωση των ωρών εργασίας δεν εφαρμόζεται διότι οι καπιταλιστές δε θέλουν να χάσουν τα κέρδη της. Αν την εφαρμόζουν, την εφαρμόζουν μειώνοντας και τους μισθούς, ή και βάζοντας πχ τους εργάτες να δουλεύουν κάμποσες ώρες αμισθί (όπως πχ θέλουν να κάνουν στην Ιταλία, βάζοντας τους παλιότερους εργάτες να εκπαιδεύουν αμισθί τους νεότερους και μειώνοντας του παράλληλα και το μισθό επειδή το ωράριο εργασίας τους θα μειωθεί)

- Στην Ιταλία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, υπάρχει αρκετή υποστήριξη για το συγκεκριμένου σχέδιο. Μου φαίνεται αναμενόμενο και το πιστεύω. Οι εργάτες βλέπουν ότι η νεότερη γενιά (δηλαδή τα παιδιά τους) δεν έχουν δουλειά, και σαφώς και είναι διατεθειμένοι να κάνουν θυσίες αν είναι να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Όσο για τη νέα γενιά εργατών, είναι τόσο ρημαγμένη από την ανεργία που δέχεται τα πάντα προκειμένου να βρει δουλειά, έστω και με μειωμένο μισθό-ωράριο (αυτός είναι και ο στόχος άλλωστε...).

- Η πραγματική λύση είναι μόνο να ανατραπούν οι καπιταλιστές, που ελέγχουν την παραγωγή και την προσαρμόζουν στα μέτρα τους, με βάση τα δικά του κέρδη και μόνο. Δε γίνεται η εργατική πλειοψηφία να ρημάζεται και να ζει στη φτώχεια, μόνο και μόνο για να μεγιστοποιούν τα κέρδη του μια χούφτα "μοντέρνοι ολιγάρχες.


- Στην Ισλανδία, όπως είχαμε δει και σε παλιότερο άρθρο μας, εκλέχθηκε πάλι στην κυβέρνηση το κόμμα που είχε δημιουργήσει την "τραπεζική φούσκα", και τώρα υπόσχεται δημοψήφισμα για το αν η Ισλανδία θα μπει στην ΕΕ ή όχι (η θέση του είναι αρνητική, και γι' αυτό βγήκε κιόλας στην εξουσία, μιας και οι Ισλανδοί ΔΕ θέλουν ΕΕ, και καταψήφισαν το "κεντροαριστερό" κόμμα που ήταν υπέρ).

- Το γερμανικό Spiegel συνεχίζει να δείχνει με άρθρα του ότι η Γερμανία δε θέλει πολλά-πολλά στη Συρία, και φροντίζει να κόβει τον αέρα σε Ισραήλ, κτλ. Σε άρθρο του λοιπόν, το Spiegel τονίζει ότι πλέον οι δυνάμεις του Ασάντ κερδίζουν τη μάχη εναντίον των ανταρτών (υπονοώντας ότι "καλύτερα να μην τον ανατρέψουμε, ή αν τον ανατρέψουμε, να βάλουμε κάποιον που επίσης θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ρωσίας στην περιοχή και δε θα είναι "μαριονέτα του ΝΑΤΟ" ή του Ισραήλ).

- Η Monsanto, η γνωστή πολυεθνική-μονοπώλιο στα μεταλλαγμένα τρόφιμα εξαγόρασε...την Blackwater, την επίσης γνωστή εταιρία μισθοφόρων στρατιωτών, που εμπλέχθηκε εκτός των άλλων και στις εκστρατείες της Μ. Ανατολής. "Όλοι οι καλοί χωράνε" φαίνεται.

- Την ίδια ώρα, ένα ακόμα άρθρο που αποδεικνύει ότι η Monsanto και οι λοιπές εταιρίες του κλάδου έχουν "στο τσεπάκι τους" την κυβέρνηση των ΗΠΑ, και μπορούν με τις χορηγείες τους να την εξαγοράζουν και να περνούν ό,τι νόμο θέλουν...

- Πάμε τέλος και μια βόλτα και από το Βατικανό, όπου μερικά ακόμα σκάνδαλα βγήκαν στη δημοσιότητα για την τράπεζα του. Δε βαριέσαι όμως, αρκεί που τάζει στους ανθρώπους μια καλύτερη ζωή μετά θάνατον, τόσα χιλιάδες χρόνια στο κουρμπέτι έχει αντιμετωπίσει πολλά τέτοια "σκανδαλάκια", γιατί να μην αντιμετωπίσει και αυτό; Όσο οι άνθρωποι αποδέχονται την εκμετάλλευση τους σε αυτή τη ζωή, και δε μπορούν να δώσουν ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, τόσο θα μπορεί και το Βατικανό να τους κοροιδεύει τάζοντας τους κάτι καλύτερο σε μια άλλη ζωή, μετά θάνατον...

8 comments:

  1. Τρίχες κατσαρές στο θέμα της Σουηδίας... Δε ξέρω αν το γνωρίζεις, αλλά αυτοί που την καίνε είναι ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ επειδή η αστυνομία σκότωσε έναν ΙΣΛΑΜΙΣΤΗ που κυκλοφορούσε με ΜΑΣΕΤΑ και προφανώς θα έκανε ότι και έγινε στο Λονδίνο χθες αν τον αφήνανε να συνεχίσει! Ούτε η φτώχια είναι ούτε φυσικά είναι "εργατική επανάσταση". Άιντε πια ξύπνα με τις "αριστερές" αγκυλώσεις σου.

    Πάρτο χαμπάρι, στην Ελλάδα η αριστερά στηρίζει τους καπιταλιστές και δουλεύει το κόσμο. Είναι προς το συμφέρον τους για πολλούς λόγους να στηρίζουν τη λαθρομετανάστευση. Το γεγονός πως είσαι κομμουνιστής δε σημαίνει πως πρέπει να αγοράζεις "όλο το πακέτο" που σου πλασάρουν τα "αριστερά" κόμματα. Κράτα τα περί κομμουνισμού, αλλά πέτα τα της μετανάστευσης, είναι αντζέντα της ελίτ. ΞΥΠΝΑ! Εκτός αν είσαι κι εσύ πρακτοράκι οπότε τι να λέμε...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το ότι είναι ισλαμιστές τι σημαίνει; Αυτοί είναι οι πιο εξαθλιωμένοι, αυτοί εξεγείρονται.

      Εγώ δεν περιμένω και πολλά απ' όσους είναι λούμπεν, ασχέτως εθνικότητας ή θρησκείας, και το έχω ξαναπεί. Πιθανόν βέβαια κάποιοι εξ αυτών να στηρίξουν τελικά τον εργάτη - καλοδεχούμενοι.

      Από εκεί και πέρα, οι εξεγέρσεις που συμβαίνουν από τους εξαθλιωμένους συμβαίνουν λόγω...εξαθλίωσης.

      Όποιος δεν το βλέπει αυτό, ΑΥΤΟΣ είναι που έχει "αγκυλώσεις" και μπορεί να είναι και αυτός "πρακτοράκι", οπότε τι να λέμε...

      Delete
    2. Προσέχετε τις γραμματοσειρές σας, γιατί εκτίθεστε ανεπανόρθωτα!

      Delete
    3. Άντε πάλι με το παραμύθι των εξαθλιωμένων... Οι μετανάστες στη ΣΟΥΗΔΙΑ δεν είναι εξαθλιωμένοι... Έχεις μιλήσει ποτέ με μετανάστες εκεί; Πλάκα μας κάνεις τώρα;

      Απλά φανατισμένοι ισλαμιστές είναι. Δεν έχει να κάνει με το οικονομικό τους επίπεδο. Είναι πολιτισμικό το θέμα.

      Δες άνθρωπέ μου αυτό το βίντεο. Δες το και ΞΕΣΤΡΑΒΩΣΟΥ!

      http://www.youtube.com/watch?v=as4m-dDubjg&feature=player_embedded

      Μια δημοσιογράφος ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΑ αποκάλυψε ισλαμικούς ακροδεξιούς θύλακες στη ΣΟΥΗΔΙΑ και την κυνήγησαν οι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΣΟΥΗΔΟΙ για να μη τους χαλάσει τη μανέστρα...

      Κι εσύ μιλάς για εξαθλίωση φτώχεια κι άλλες τέτοιες παρλαπίπες...

      Delete
  2. bale re sy proeggrish na kobeis ton papara, ore3h poy xoyme na diabazoyme se ka8e sobarh analysh tis malakies toy kai na tsantizomaste...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι μόνο με φασισμό αντιμετωπίζεις τον... "φασισμό"... Κανά επιχείρημα της προκοπής έχετε εδώ μέσα;

      Delete
  3. Μέτρα – σοκ από την Τράπεζα της Ιαπωνίας
    Σε ριζική αλλαγή της πολιτικής της προχώρησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), στην πρώτη συνεδρίαση υπό την προεδρία του νέου διοικητή Χαρουχίκο Κουρόντα, σοκάροντας τις αγορές.
    Η BOJ υιοθέτησε νέο στόχο για τον ισολογισμό της και δεσμεύτηκε να διπλασιάσει τις τοποθετήσεις της σε κρατικά ομόλογα τα επόμενα δύο χρόνια, σε μια προσπάθεια να δώσει τέλος σε σχεδόν δύο δεκαετίες αποπληθωρισμού.
    Η BOJ στοχεύει πλέον σε αύξηση της νομισματικής της βάσης, ετησίως, κατά περίπου 60 – 70 τρισ. γεν (645 – 775 δισ. δολάρια). Επίσης, θα αγοράζει κρατικούς τίτλους διάρκειας έως και 40 ετών, ενώ μέχρι πρότινος οι τοποθετήσεις της δεν ξεπερνούσαν σε διάρκεια τα 7 έτη.
    Σε μηνιαία βάση, οι αγορές ομολόγων σχεδόν θα αυξηθούν στα 7 τρισ. γεν. (καθαρή ετήσια αύξηση περί τα 50 τρισ. γεν), με τη μέση διάρκεια λήξης τους να επεκτείνεται στα 7 από 3 έτη.
    Τα θαρραλέα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που έλαβε η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας άσκησαν πιέσεις στο γεν, ενώ οδήγησαν σε άνοδο το χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας χαιρέτισε τις αποφάσεις της BOJ.

    http://athenstock.blogspot.gr/2013/04/blog-post_3044.html

    ReplyDelete
  4. Καλησπέρα.
    Oι φανατισμένοι Ισλαμιστές δεν είναι αίτιο. Είναι συνέπεια, αποτέλεσμα κάποιας αιτίας.
    Το ίδιο ισχύει και για το κοινωνικό στρώμα των λούμπεν.

    Η εξαθλίωση είναι αίτιο.



    ReplyDelete