Saturday, June 15, 2013

Γερμανία: Πετάξτε έξω από την Ευρώπη το ΔΝΤ (δεν είναι τρολιά)

"Δε θέλω ούτε να τη σκέφτομαι τη Λαγκάρντ και όλα αυτά τα αμερικάνικα του ΔΝΤ. Εντάξει, τους φέραμε και αυτούς μέσα στο κόλπο με την τρόικα πριν μερικά χρόνια, ώστε να βάλουν και αυτοί κανά φράγκο για τα πακέτα σωτηρίας των τραπεζών μας, και επίσης για να ευχαριστηθούν και οι Αμερικάνοι ότι τάχα ακόμα ελέγχουν τα πράγματα στην Ευρώπη, αλλά τώρα που σιγά-σιγά "βρίσκουμε την άκρη" με τις χρεωκοπημένες τράπεζες, και περνάμε και τα μέτρα "λιτότητας" που θέλουμε, δεν τους χρειαζόμαστε πλέον και τόσο πολύ, και άρα μπορούμε και να τους πετάξουμε έξω και να κάνουμε κουμάντο μόνοι μας. Αυτό μας έλειπε να έχουμε το αμερικανοκίνητο ΔΝΤ να μας τα πρήζει κάθε λίγο και λιγάκι ότι τάχα πρέπει να τυπώσουμε ευρώ όπως κάνουν οι Αμερικάνοι. Εμείς ως Γερμανία έχουμε άλλα, μεγαλύτερα σχέδια για το ευρώ..."


Πριν μερικά χρόνια, όταν είχε έρθει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, είχα παραδεχτεί ότι είχε κάνει λάθος στο θέμα αυτό, διότι ναι μεν έγραφα από πολύ πιο πριν ότι έρχεται "κινεζοποίηση" για τους εργάτες, και παράλληλα έρχονται ένα σωρό "πακέτα σωτηρίας" για τις τράπεζες, αλλά ΔΕΝ περίμενα ότι η Γερμανία θα δεχόταν να έρθει το ΔΝΤ μέσα στην ευρωζώνη. Περίμενα δηλαδή ότι θα δοκίμαζε μόνη της να τα εφαρμόσει αυτά τα μέτρα, χωρίς να έχει τους Αμερικάνους στα πόδια της.

Αυτό αποδείχθηκε λάθος, και -εκ των υστέρων- θεωρώ ότι η Γερμανία έκανε αυτή την κίνηση για τους εξής λόγους:

- Το ΔΝΤ έβαλε και αυτό κάποια χρήματα για τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, κάτι που "ελάφρυνε" αρκετά τη Γερμανία από οικονομική άποψη.

- Το ΔΝΤ έχει μεγαλύτερη "τεχνογνωσία" σε τέτοιου είδους καταστάσεις, αφού τα ίδια έχει ξανακάνει σε ένα σωρό άλλες χώρες, όπως πχ Αργεντινή, κτλ. Δηλαδή οι άνθρωποι του ΔΝΤ ξέρουν τι σόι ψέματα να πουν στον κόσμο, ξέρουν πως να παρουσιάσουν τη λεηλασία ώστε να γίνει κάπως πιο αποδεκτή δηλαδή, αλλά ξέρουν και καλύτερα τις διάφορες γραφειοκρατικές διαδικασίες που χρειάζονται να γίνουν.

- Το ΔΝΤ προσφέρει στη Γερμανία έναν βολικό "εξιλαστήριο θύμα" - δηλαδή η οργή του κόσμου δε στρέφεται αποκλειστικά και μόνο στη Γερμανία και στην ντόπια ολιγαρχία, αλλά και στο αμερικανοκίνητο ΔΝΤ. Άρα, ελαφρύνεται κάπως η θέση της Γερμανίας αλλά και της ντόπιας κυβέρνησης της εκάστοτε χώρας της ευρωζώνης, και η οργή του κόσμου πηγαίνει σε αρκετά μεγάλο βαθμό και προς τις ΗΠΑ.

- Επίσης, το μέγεθος της κρίσης ήταν τόσο μεγάλο, που ήταν αδύνατον για τη Γερμανία, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο ιμπεριαλιστή να τα βγάλει πέρα εντελώς μόνος του. Χρειαζόταν λοιπόν να υπάρξει μια περιορισμένη έστω συνεργασία, ειδικά στην πρώτη φάση της κρίσης, που απειλούσε αρχικά "να τινάξει τα πάντα στον αέρα". Οπότε η Γερμανία δέχτηκε τις ΗΠΑ-ΔΝΤ στην ευρωζώνη, και "συντονίστηκε" έως ένα βαθμό μαζί τους, ώστε να διασωθεί καταρχήν το παγκόσμιο οικοδόμημα, ώστε μετά, όταν δηλαδή έχει -σχετικά- "σταθεροποιηθεί", ο κάθε ιμπεριαλιστής να αρχίσει να κάνει τις κινήσεις του εναντίον του άλλου.

Άλλωστε, ακόμα και η Γερμανία τύπωσε ένα σωρό ευρώ (έστω και λιγότερα από τη FED), και δέχτηκε να στηρίξει και το paper gold (είχαμε δει παλιότερα ένα άρθρο για τη "συμφωνία της Ουάσινγκτον" και είχαμε εξηγήσει το ρόλο της, με την ευρωζώνη να καταργεί την ενοικίαση χρυσού από τις τράπεζες για χατήρι του paper gold. Αλλά το 2009, όταν η ευρωζώνη ανανέωσε αυτή τη συμφωνία για ακόμα 5 χρόνια, η Γερμανία φρόντισε να παραλείψει τον κανόνα αυτό για την ενοικίαση του χρυσού των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, ώστε να στηρίξει τον paper gold, και να στηριχθεί έτσι και η "παγκόσμια οικονομία", που θα κατέρρεε λόγω του ότι δε θα μπορούσε να καλυφθεί η [τεράστια] παγκόσμια ζήτηση για χρυσό αν δε διέθεταν οι κεντρικές τράπεζες τα αποθέματα τους για ενοικίαση).

Όλα αυτά δείχνουν ότι η Γερμανία ήθελε μάλλον να "σταθεροποιήσει την κατάσταση" πρώτα, και μετά να εξαπολύσει την επίθεση της (κάτι που κατά την άποψη μου το κάνει σήμερα και θα ενταθεί στα επόμενα 1-2 χρόνια μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτέμβρη - μπορεί βέβαια και να πέφτω έξω στο timing).

Όπως και να έχει, το ΔΝΤ έπαιξε το ρόλο του, και τώρα η Γερμανία θέλει να το πετάξει έξω.

Η Γερμανία ΔΕ θέλει να τυπώσει ευρώ με τη σέσουλα, θέλει να κρατήσει το νόμισμα σταθερό ώστε να προτιμηθεί ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα όταν το δολάριο υπερπληθωριστεί. Και εννοείται ότι η Γερμανία δε βλέπει με καλό μάτι τις "συμβουλές" του ΔΝΤ να τυπώσει νόμισμα, ή να κάνει "κουρέματα" τώρα (διότι αυτά τα κουρέματα θα οδηγήσουν σε μεγάλες απώλειες τις τράπεζες, και αυτό θα αναγκάσει την ΕΚΤ να τυπώσει ευρώ). 

Για τα κουρέματα βέβαια, θεωρώ ότι είναι απλά θέμα χρόνου, αλλά η Γερμανία προτιμά πρώτα να κάνει τις εκλογές της, και μετά να πάρει τέτοιου είδους μέτρα. Και επίσης ήδη έχει ανακοινώσει ότι τυχόν απώλειες των τραπεζών θα καλυφθούν καταρχήν από κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων (όπως ήδη έγινε στην Κύπρο), και από μέτρα "λιτότητας", χαράτσια, κτλ. Μόνο αν όλα αυτά δεν επαρκέσουν, τότε και μόνο τότε θα εκτυπωθούν ευρώ ως έσχατη λύση και σε σχετικά περιορισμένη ποσότητα.

Οπότε όλα αυτά που λέει το αμερικανοκίνητο ΔΝΤ η Γερμανία πλέον τα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια:

Στο «όχι» του Βερολίνου προσκρούουν οι εντεινόμενες πιέσεις του ΔΝΤ προς τα κράτη της ευρωζώνης να προχωρήσουν σε ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους μέσα στο 2013, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel. 

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας πρόσφατα στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου, έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ενός νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους.

Το γερμανικό «όχι» σε μια νέα απομείωση του ελληνικού χρέους αποδίδεται στο γεγονός ότι ένα τέτοιο βήμα δεν θα έπληττε τώρα τους ιδιώτες πιστωτές, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, όπως στην περίπτωση του PSI, αλλά τα ίδια τα κράτη της ευρωζώνης. Σε περίπτωση «κουρέματος» του ελληνικού χρέους προς τα κράτη-δανειστές, η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τη χορήγηση βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς «ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μπορεί να εγκρίνει πιστώσεις μόνο εφόσον έχει διασφαλιστεί αξιόπιστα η επιστροφή των χρημάτων», δήλωσε στην Handelsblatt εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Σε περίπτωση «κουρέματος» του χρέους προς τους επίσημους δανειστές, αυτός ο όρος δεν πληρούται. Υπό την έννοια αυτή το «δίκαιο περί προϋπολογισμού» της Γερμανίας δεν θα επέτρεπε μερική άφεση του ελληνικού χρέους όσο βρίσκεται σε εξέλιξη το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα.

Εκτός αυτού, σύμφωνα με το Spiegel, η γερμανική κυβέρνηση απορρίπτει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διότι δεν θέλει ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου να παραδεχθεί ότι χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων.
Εκτός Ευρώπης θέλει το ΔΝΤ ο Σόιμπλε
Eκκληση προς τους Ευρωπαίους να εργαστούν ώστε να μην χρειάζονται την βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναγνωρίζοντας ότι αυξάνεται η δυσαρέσκεια για την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη.

Τέλος, τονίζεται ότι η επιρροή του ΔΝΤ στις ασκούμενες πολιτικές στην Ευρωζώνη είναι περιορισμένη λόγω και της περιορισμένης οικονομικής συνεισφοράς του στα σχέδια διάσωσης και τονίζεται: Το ΔΝΤ εξάλλου, καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην επιβολή μιας εμπροσθοβαρούς λιτότητας και των αρνητικών συνεπειών της στην οικονομική ανάπτυξη. Αντίθετα, είχε προκρίνει την ανάγκη μιας όσο το δυνατό συντομότερης αναδιάρθρωσης του χρέους, κάτι που εφαρμόσθηκε εν μέρει στο κυπριακό σχέδιο διάσωσης. (σ.σ. επίσης, διαρκώς πιέζει τη Γερμανία να κάνει ότι κάνουν και οι Αμερικάνοι, δηλαδή να τυπώσει και αυτή νόμισμα "με τη σέσουλα")
Ρέγκλινγκ: H Ευρώπη μπορεί χωρίς το ΔΝΤ
Δριμύτατη κριτική κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) αναφορικά με την πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα αλλά και τη στάση που έχει υιοθετήσει απέναντι στους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες εξαπέλυσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM), Κλάους Ρέγκλινγκ, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, σε βάθος χρόνου η τρόικα θα πρέπει ουσιαστικά να διαλυθεί.

Αναφερόμενος στο συμπέρασμα του ΔΝΤ πως το πρώτο «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους έγινε με μεγάλη καθυστέρηση, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε την διαφωνία του με την στάση του Ταμείου, συμπληρώνοντας μάλιστα πως η έκθεση «αποδυναμώνει» αυτούς που έχουν συστρατευθεί υπέρ του μεταρρυθμιστικού προγράμματος στην Ελλάδα, «ενισχύοντας» αντίθετα αυτούς που «αμφισβητούν την κυβέρνηση». (σ.σ. η Γερμανία είναι φανατικά υπέρ της "λιτότητας" ("μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα"), ώστε να υπάρχουν πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς και άλλα τέτοια. Το πόσοι πρέπει να ποδοπατηθούν για να γίνει αυτό είναι προφανώς αδιάφορο, ή μάλλον είναι "αναγκαίο κακό")
ΥΓ: Στη Γερμανία, γίνεται επίσης αυτές τις μέρες και μια ακόμα δίκη, για το αν είναι νόμιμη η εκτύπωση χρήματος μέσω αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ. Μερικοί λένε ότι τάχα αυτή η δίκη είναι σημαντική, αλλά εμείς λένε ότι είναι απλά μια τυπική διαδικασία, η οποία γίνεται "για τα μάτια του κόσμου", ειδικά εν όψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου. Στην πραγματικότητα, η Γερμανία έχει πλέον πάρει την πολιτική απόφαση να κρατήσει το ευρώ έτσι όπως είναι, και όλα τα υπόλοιπα (δικαστήρια, νόμοι και άλλες τέτοιες "τεχνικότητες") υποτάσσονται σε αυτό τον σκοπό.

Και άσχετα αν η εκτύπωση χρήματος είναι σύννομη με το Σύνταγμα της χώρας ή όχι, η άρχουσα τάξη θα την εφαρμόσει αν και όταν οι τράπεζες κινδυνεύουν (αφού πρώτα έχουν πάρει άλλη μία "νόμιμη" απόφαση να αρπάξουν τις καταθέσεις και να βάλουν χαράτσια, όπως έκαναν ήδη σε άλλες μικρότερες χώρες)

3 comments:

  1. Ωραία! Και μετά μπορεί η Ευρώπη να πετάξει έξω και
    την Γερμανία και να ζήσει αυτή καλά και εμείς καλύτερα.

    ReplyDelete
  2. Αν εσύ κατάλαβες απλά αυτό, τότε τι να πω; Μάλλον είσαι διάνοια. Γιατί δεν κάνεις εσύ τις αναλύσεις που κάνει ο ciaoant1 να καταλάβουμε τι γίνεται;

    ReplyDelete
  3. Καλά τα λες ciaoant1, μόνο που κάποιες φορές πρέπει να το ψάχνεις λίγο περισσότερο. Κομμάτι μιας εργασίας μου:

    "Α Greek default would not lead to significant increases of their debt as it represents only about 2% of the euro area‘s GDP (minus Greece) (IMF, 01/2013). Moreover, the impact on euro-zone‘s debt levels would be even smaller: after a Eurostat rule (in 2011), governments providing funding to the European Financial Stability Facility must register their share of loans made by the EFSF as debts when the loans are made (WSJ, 31/01/2013). Similar is true for the bilateral loans to Greece under the country‘s first bailout. So, almost all the damage to government debt levels in the EMU due to outstanding bailing out of Greece has already been done.

    WSJ, (31/01/2013) ―IMF‘s Greek Euro Exit Analysis

    Συνεπώς, ο λόγος για τον οποίο οι Γερμανοί δεν θέλουν κούρεμα είναι, όχι επειδή θα αυξηθεί το χρέος της Ευρωζώνης (μιας κ η αύξηση αυτή έχει ήδη γίνει, είναι δε πολύ μικρή), αλλά διότι θα αποτελέσει ισχυρό πλήγμα στα μέτρα λιτότητας. Θα είναι σαν να αποδέχεται η Γερμανία ότι τα μέτρα αυτά, μετά από τόσα κ τόσα χρόνια κ πετσοκόμμα μισθών, δεν φέρνουν αποτέλεσμα.

    Νικολάι

    ReplyDelete