Sunday, June 16, 2013

Γίνεται παγκόσμια μόδα η αρπαγή καταθέσεων α λα Κύπρος - Η Ασία αποταμιεύει πάντως σε χρυσό, όχι σε νομίσματα σε τράπεζες

Μια σημαντική είδηση από τις διεθνείς χρηματαγορές, με την Ιαπωνία να ανακοινώνει σχέδια αρπαγής των τραπεζικών καταθέσεων σε περίπτωση που μια τράπεζα έχει πρόβλημα.

Έως τώρα, η Ιαπωνία (όπως και η σύμμαχος Αμερική) είχαν μια διαφορετική στρατηγική, έχοντας επιλέξει να τυπώσουν όσα δολάρια/γιεν χρειάζονταν για να καλύψουν όλες τις ζημιές, τα χρέη και τα ελλείμματα τους (θυσιάζοντας βέβαια μακροπρόθεσμα την αξία αυτών των νομισμάτων).

Η στρατηγική τους αυτή θα παραμείνει σχεδόν αμετάβλητη - άλλωστε, δε νομίζω ότι πλέον μπορούν να την αλλάξουν ακόμα και αν ήθελαν.

Όμως, η Ιαπωνία έχει προβλήματα, και πλέον οι επενδυτές το βλέπουν ότι απλά έχει σκοπό να τυπώνει γιεν "με τη σέσουλα", οπότε αρχίζουν να αποφεύγουν το γιεν (διότι κατανοούν ότι αργά ή γρήγορα η αξία του θα συρρικνωθεί δραστικά).

Οπότε η Ιαπωνία υιοθετεί πλέον τη λύση της Γερμανίας, ανακοινώνοντας ότι και αυτή θα αρχίσει να αρπάζει λεφτά από όσους είχαν επενδύσει (= καταθέσει με αντάλλαγμα κάποιο κέρδος (τόκο)) τα λεφτά τους σε μια προβληματική τράπεζα.

 Αυτό το έκανε για να πείσει τους επενδυτές ότι είναι αξιόπιστη, ώστε να ξαναρχίσουν και αυτοί να εμπιστεύονται την Ιαπωνία και να ξαναεπενδύσουν εκεί:

 Japan to become more like Cyprus – bail-ins for Japan banks
The Financial Services Agency will take a new approach to dealing with troubled financial institutions, forcing losses on investors if necessary to reduce the taxpayer burden.

Japan’s Financial Services Agency will enact new rules that will force failed bank losses on investors, if needed, via a mechanism known as a “bail-in,” according to The Nikkei. 


Η παραπάνω εικόνα είναι από το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας, που κατέγραψε μια τρελή άνοδο για λίγους μήνες όταν η νέα κυβέρνηση που βγήκε τότε στις εκλογές ανακοίνωσε ότι θα εκτυπώσει αμύθητες ποσότητες γιεν ώστε να ενισχύσει έτσι την "εθνική οικονομία" (δηλαδή την άρχουσα τάξη της Ιαπωνίας).

Το τελευταίο διάστημα όμως, ο δείκτης του χρηματιστηρίου εκεί καταγράφει μια τρελή...πτώση,  διότι οι επενδυτές βλέπουν ότι τα ελλείμματα φουσκώνουν, και οι παραγωγικές δυνατότητες της Ιαπωνίας δεν επαρκούν για να καλύψουν τα χρέη της. Οπότε αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η κυβέρνηση απλά τυπώνει γιεν για να καλύψει το χρέη της, θυσιάζοντας όμως την αξία του νομίσματος.

Δείτε και εδώ ένα απόσπασμα από μια φοβερή συνέντευξη του γνωστού επενδυτή Jim Rogers (πρώην συνεργάτη του Σόρος, κτλ) για το θέμα αυτό (και όχι μόνο):

Jim Rogers: 'When We Look Back, Mr. Abe Will Have Ruined Japan'
"Japan has a very serious problem. When we look back, Mr. Abe will have ruined Japan. Huge debt levels, horrible demographics, they won’t let in foreigners, the population is declining. Mr. Abe comes along and says he’ll ruin the currency. It is a disaster in the long term, and not guaranteed to work in the short term, either."
Η συνέντευξη λέει και άλλα πολύ ενδιαφέροντα, όπως πχ την άποψη του Rogers ότι η Κίνα θα τα πάει καλά, όπως και ο χρυσός, ενώ διατυπώνει και την άποψη ότι το fracking είναι "υπερεκτιμημένο" (όπως λέμε και εμείς) .

Αυτά όμως θα τα προσπεράσουμε, και θα μείνουμε στο θέμα της Ιαπωνίας, που πλέον ο Rogers το λέει ανοιχτά ότι η νέα κυβέρνηση του Abe έχει σκοπό να "καταστρέψει" το νόμισμα (δηλαδή να το τυπώσει με τη σέσουλα, υποτιμώντας δραστικά την αξία του).

Από τη στιγμή που οι επεδνυτές καταλαβαίνουν ότι το γιεν θα αξίζει πολύ λιγότερο στο μέλλον, δε θέλουν να επενδύσουν σε Ιαπωνικά ομόλογα, διότι όταν έρθει η ώρα να πληρωθούν, θα έχουν χασούρα αντί για κέρδη (λόγω του ότι τα γιεν που θα πάρουν θα είναι πληθωρισμένα).

Αυτός είναι ο λόγος που και η Ιαπωνία ετοιμάζεται πλέον να αρπάξει λεφτά από τους καταθέτες στις τράπεζες, ώστε να μην τυπώνει και τόσα πολλά γιεν, και να "καθησυχάσει" όσο μπορεί τους επενδυτές που πλέον δεν την εμπιστεύονται.


Η φωτογραφία αυτή είναι από την Κίνα - αλλά μη νομίζετε, δεν είναι ούτε από κάποια διαδήλωση, ούτε καν από κάποια συναυλία ή κάτι τέτοιο.

Οι ουρές που βλέπετε είναι από ένα τριήμερο φεστιβάλ που λέγεται "Dragon Boat", και εκεί πέρα...αγοράζουν χρυσό. Ναι, καλά διαβάσατε, όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν στηθεί στις ουρές για να αγοράσουν χρυσό σε μπάρες, κοσμήματα ή σε κάποια άλλη μορφή τέλος πάντων.

Στην Κίνα, η ζήτηση σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τόσο σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο "απλού κόσμου", που επίσης αγοράζει όσο μπορεί.

Βέβαια, εννοείται ότι ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού υποφέρει στα κάτεργα κάποιου εργοστασίου, μεταλλείου, κτλ(πχ τώρα πρόσφατα είχαμε το θάνατο ενός...14χρονου εργάτη, που δεν άντεξε στα βάρβαρα ωράρια του εργοστασίου που δούλευε).

Όσοι όμως έχουν λίγα χρήματα στην άκρη, από τη "μεσαία τάξη" της Κίνας και πάνω, αγοράζουν διαρκώς χρυσό σα μανιακοί, όπως ακριβώς κάνει και η κυβέρνηση τους (άλλωστε, στην Κίνα η κυβέρνηση μέχρι και διαφημίσεις στην τηλεόραση έχει βάλει, στις οποίες προτρέπει τον κόσμο να αγοράσει χρυσό).

Ο λόγος για αυτή τη "μανία" είναι απλός:

Η Δύση -με την εξαίρεση της Γερμανίας- έχει σκοπό να τυπώσει χρήμα με τη σέσουλα, υποτιμώντας τα νομίσματα της. Πχ οι Αμερικάνοι θα τυπώσουν δολάρια, οι Άγγλοι στερλίνες, οι Ιάπωνες γιεν, κτλ. Αυτό θα το κάνουν ώστε:
  • Να βρουν χρήματα για να καλύψουν τις ζημιές των τραπεζών που είχαν δώσει ένα σωρό "τοξικά" δάνεια για να κινηθεί η αγορά και τώρα δε μπορούν να αποπληρωθούν
  • Να καλύψουν τα κρατικά χρέη, που διαρκώς μάλιστα μεγαλώνουν, λόγω των ελλειμμάτων που έχουν όλες οι δυτικές χώρες, λόγω της μεταφοράς της παραγωγής προς Ασία, όπου οι συνθήκες είναι πιο ανταγωνιστικές (μικρότεροι μισθοί, μικρότεροι εταιρικοί φόροι, κτλ)
  • Να μειώσουν το μισθό του εργάτη στις χώρες της Δύσης, μιας και θα πληρώνεται σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται και άρα χάνει την αξία του. Αυτό θα κάνει τον εργάτη πιο φτωχό, άρα και πιο ανταγωνιστικό, ώστε να πειστούν οι καπιταλιστές να ξαναεπενδύσουν τα κεφάλαια τους στη Δύση αντί για την Ασία. Προς το παρόν βέβαια, οι εργάτες στη Δύση έχουν αφεθεί να πεινάσουν, ώστε μετά να δεχτούν -λόγω απελπισίας- την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη "κινεζοποίηση" τους.
Όλα αυτά τα καταλαβαίνει η Κίνα, και γι' αυτό προτιμά το χρυσό, και προτείνει και στον [τεράστιο] πληθυσμό της να αγοράσει και αυτός χρυσό, ώστε η χώρα να είναι έτοιμη για την "επόμενη μέρα" - η Κίνα έχει στόχο να ρίξει το δολάριο από παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αφού πρώτα βέβαια έχει φροντίσει να ξοδέψει με διακριτικό τρόπο όσο περισσότερα από τα δολάρια της για να αγοράσει γη, ενέργεια, υποδομές, πρώτες ύλες, χρυσό, κτλ.

Εδώ και ένα διάγραμμα με τις συνολικές -επίσημες- εισαγωγές χρυσού της Κίνας ανά μήνα (σημείωση: Τα πραγματικά νούμερα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακά, διότι η Κίνα είναι η #1 χώρα παγκοσμίως σε εξόρυξη χρυσού, δηλαδή βγάζει και πολύ "ντόπιο" χρυσό, τον οποίο μάλιστα δεν τον εξάγει καθόλου δια νόμου. Ο χρυσός αυτός δε φαίνεται στο γράφημα):


Την ίδια ώρα που η Κίνα αγοράζει χρυσό, να πρέπει να σημειωθεί ότι εκεί ΔΕΝ έχει καμία πέραση ο paper gold. Δηλαδή εκεί αγοράζουν σχεδόν αποκλειστικά πραγματικό χρυσό, και όχι χάρτινες υποσχέσεις. Και τώρα τελευταία βλέπουμε ότι αυτό έχουν αρχίσει να κάνουν και στη Δύση, με τα αποθέματα του paper gold να πέφτουν πολύ χαμηλά (διότι όλοι όσοι τον κατείχαν πηγαίνουν σιγά-σιγά και ζητάνε να πάρουν πραγματικό χρυσό, ρίχνοντας -προς το παρόν- την τιμή του, όπως έχουμε εξηγήσει και παλιότερα). Εδώ το σχετικό διάγραμμα με τα αποθέματα του paper gold:

4 comments:

  1. Οπως πάντα σωστός και μετρημενος! Που πιστεύεται ότι θα φθάσει η πτώση του χρυσού με δεδομένο ότι τα ορυχεία έχουν συμβόλαια με ορισμένη τιμή πώλησης? επίσης τι πιστεύεται για την ισοτιμία χρυσού -ευρώ αφού το νόμισμα μας ειναι (προς το παρόν) αυτό;

    ReplyDelete
  2. Φίλε μου, η τιμή του χρυσού θα φτάσει πολύ χαμηλά - αλλά για λίγο! (όταν το paper gold καταρρεύσει)

    Οι ίδιες οι τράπεζες πάντως θα σπεύσουν να βρουν από κοινού μια νέα ισοτιμία για το χρυσό, ΠΟΛΥ υψηλότερη από τη σημερινή.

    Έχω ξαναγράψει το πως και το γιατί το πιστεύω αυτό. Θα ξαναγράψω σύντομα (όταν βρω χρόνο, προς το παρόν δεν έχω και γράφω λιγότερο, και κυρίως αναδημοσιεύω άρθρα-εξελίξεις, ΔΕΝ γράφω δικές μου αναλύσεις που μου παίρνουν περισσότερη ώρα να τις σκεφτώ και να τις γράψω)

    ReplyDelete
  3. http://goo.gl/HPEjg

    ReplyDelete
  4. http://www.ft.com/intl/cms/s/2/a096d1d0-d2ec-11e2-aac2-00144feab7de.html#axzz2WSyQOXWl

    ReplyDelete