Thursday, August 1, 2013

"Θα γίνουμε Σικάγο" (στις χρεωκοπίες πόλεων)

Φωτογραφία από τα ερείπια του Ντιτρόιτ
Η έκφραση "θα γίνουμε Σικάγο" χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια όταν θέλουμε να πούμε ότι η εγκληματικότητα ανεβαίνει. Πλέον, θα χρησιμοποιείται και για τις χρεωκοπίες πόλεων, που σιγά-σιγά θα αρχίσουν να κάνουν την επίσημη εμφάνιση τους το επόμενο διάστημα και στην Ελλάδα, οδηγώντας σε απολύσεις δημοτικών υπαλλήλων, περικοπές σε μισθούς, περικοπές σε υπηρεσίες προς τους δημότες, ξεπούλημα "ασημικών", ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, η ύδρευση, κτλ, κατακόρυφη αύξηση δημοτικών φόρων, κτλ.

Ας δούμε καταρχήν μια είδηση από το Σικάγο, και μετά ερχόμαστε και στα δικά μας:

City of Chicago’s cash cushion plummets, debt triples, arrests drop, water use rises
Mayor Rahm Emanuel closed the books on 2012 with $33.4 million in unallocated cash on hand — down from $167 million the year before — while adding to the mountain of debt piled on Chicago taxpayers, year-end audits show. 

Last week, Moody’s Investors ordered an unprecedented triple-drop in the city’s bond rating, citing Chicago’s “very large and growing” pension liabilities, “significant” debt service payments, “unrelenting public safety demands” and historic reluctance to raise local taxes that has continued under Emanuel.

In last week’s report, Moody’s noted that the city’s total fund balance at the close of 2012 was $231.3 million and that Chicago has just $625 million in “leased asset reserves.” Had the city fully funded its $1.5 billion “actuarially required contribution” to its four under-funded city employee pension funds in 2012 alone, “these two reserves would have been entirely depleted,” Moody’s said. 
Στην Ελλάδα, οι εξελίξεις αρχίζουν να τρέχουν πιο γρήγορα πλέον:

Αδυναμία καταβολής των μισθών, καθώς τα έσοδα έχουν δεσμευθεί λόγω των οφειλών προς ιδιώτες
Ενας ακόμα δήμος αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί λόγω οικονομικών προβλημάτων. Αδυναμία να καταβάλει τους μισθούς του επόμενου δεκαπενθημέρου και να εξυπηρετήσει τις αρμοδιότητες του δήμου, όπως η αποκομιδή των απορριμμάτων, δηλώνει στην «Κ» και ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας. Με επιστολή του προς τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, που εστάλη χθες, γνωστοποιεί ότι αν δεν βρεθεί άμεσα λύση ο δήμος θα «βάλει λουκέτο». Ταυτόχρονα, χθες, με κοινή απόφαση των δύο υπουργών τα χρέη των δήμων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία μπορούν να συμψηφιστούν με τα χρήματα που τους οφείλει το Δημόσιο από προηγούμενα χρόνια.

Η κρατική ενίσχυση που ελάμβανε ήταν 123.000 ευρώ τον μήνα, από τα οποία τα 96.000 ευρώ χρησιμοποιούνται για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Ομως η κρατική ενίσχυση έχει σταματήσει, καθώς δεσμεύτηκε ο λογαριασμός του στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών -τον φορέα απ’ όπου πληρώνεται η κρατική ενίσχυση στους δήμους- έπειτα από προσφυγή των οφειλετών του.

Ο δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του, όπως ορίζει η νομοθεσία ότι επιβάλλεται, και άρα πρόκειται να μπει σε καθεστώς επιτροπείας από το υπουργείο Εσωτερικών.
Ο κ. Γκουντάρας εξηγεί πως ο προϋπολογισμός του δήμου καταρτίστηκε με βάση τα προβλεπόμενα έσοδα αλλά, όπως αναφέρει στην επιστολή του: «Αστάθμητοι παράγοντες και απρόβλεπτα γεγονότα καθιστούν αδύνατη την εκτέλεση του προϋπολογισμού». Για παράδειγμα, ο Δήμος Αγιάς προβλεπόταν να εισπράττει ετησίως περίπου 600.000 ευρώ λόγω οφειλών του Δημοσίου από προηγούμενα έτη, τα λεγόμενα «παρακρατηθέντα». Ωστόσο, από τον Μάρτιο του 2013 τα χρήματα αυτά σταμάτησαν να καταβάλλονται γιατί παρακρατούνται προκειμένου να εξοφληθούν χρέη του δήμου προς τρίτους.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γκουντάρα, τους τελευταίους μήνες έχουν εκδοθεί πολλές δικαστικές αποφάσεις υπέρ ιδιωτών, που ζητούν χρήματα για εργασίες που έχουν εκτελέσει στον δήμο. Η εξόφληση των διαταγών πληρωμής που έχουν βγει από τα δικαστήρια απαιτεί 200.000 ευρώ, ποσό που βέβαια δεν διαθέτει ο δήμος.
Την ίδια ώρα, οι καπιταλιστές "τρίβουν τα χέρια τους", διότι όπως πχ όσοι έχουν λεφτά θα αρπάξουν μισοτιμής σπίτια και ακίνητα όσων χρωστάνε τώρα με τους πληστιαριασμούς, έτσι και εδώ οι μεγαλοεργολάβοι θα αρπάξουν τα κέρδη από την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών (πχ καθαριότητα). Η ιδιωτικοποίηση αυτή θα γίνει τάχα "για να μπουν έσοδα στα ταμεία των δήμων", αλλά όλοι το ξέρουν ότι οι πραγματικοί κερδισμένοι θα είναι οι ιδιώτες επενδυτές - με τους δημότες να πληρώνουν πολύ ακριβά το λογαριασμό για τέτοιου είδους υπηρεσίες, ώστε να πλουτίσουν οι μεγαλοεργολάβοι:

Η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου
Σε πανηγυρικό κλίμα, παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη και του υφυπουργού Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της διαγωνιστικής διαδικασίας, για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πελοποννήσου, διαδικασία στην οποία αναδείχτηκε ανάδοχος η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ».

Ανέφερε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δώδεκα διαφορετικά σχέδια σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου η χώρα να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις της και πρόσθεσε πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου είναι η πιο προβληματική σε όλη την Ελλάδα και σήμερα, όπως σημείωσε, αναδείχτηκε ανάδοχος, ξεπερνώντας άλλες περιφέρειες, με την ανάληψη του ρίσκου από τον ιδιώτη και πλέον «η Περιφέρεια Πελοποννήσου των 600.000 κατοίκων, μπορεί βάσιμα να ελπίζει ότι έχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων».

Αυτό, συμπλήρωσε, για το υπουργείο αποτελεί στοίχημα. Η Πελοπόννησος άνοιξε τον δρόμο, γιατί μπορεί, είπε, να αποτελέσει πρότυπο για άλλες περιφέρειες και πρόκληση για όλα τα συναρμόδια υπουργεία και όλους τους περιφερειάρχες, αποδίδοντας εύσημα στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη, καθώς το σχέδιο το οποίο προέταξε, ξεπέρασε τα χρονοδιαγράμματα που είχαν τεθεί.
Μέσα σε όλη αυτή τη μιζέρια όμως, έχουμε και μερικά "έργα πνοής", και μάλιστα έργα "θεϊκής πνοής", με την Εκκλησία να ετοιμάζεται και αυτή να επενδύσει, όπως κάθε καλός καπιταλιστής που σέβεται τον εαυτό του:

Επένδυση με Γκολφ, μεζονέτες και πεντάστερο ξενοδοχείο ετοιμάζει η Μητρόπολη Αιγιαλείας
Σε πιονέρο της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής ακίνητης περιουσίας αναδεικνύεται ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος που ετοιμάζει μία ακόμη μεγάλη επένδυση στη Δυτική Ελλάδα.

Όπως γράφει το εκκλησιαστικό σάιτ romfea.gr, σε μία στιγμή που αποτελεί ζητούμενο η αναζήτηση επενδυτών και για το real estate της Εκκλησίας, η τοπική Μητρόπολη της Αιγιαλείας υλοποιεί τη 2η τουριστική αναπτυξιακή προσπάθεια στην περιοχή, μετά το ξενοδοχείο «Σήμαντρον» στην παραλιακή περιοχή του Διακοπτού Αχαΐας.

Η σύνθετη τουριστική μονάδα συνολικής δυναμικότητας 600 κλινών βρίσκεται στη Ροδιά της Αιγιαλείας, 500 μέτρα από την ακτή του Κορινθιακού, και θα εκτείνεται σε οικόπεδο 714,2 χιλιάδων τ.μ.

Όπως αναφέρει το σάιτ romfea.gr, σύμφωνα με το προσχέδιο του χώρου, το κατάλυμα θα αποτελείται από:
- γήπεδο γκολφ 18 οπών, σε έκταση 550.000 τ.μ.
- ξενοδοχείο πέντε αστέρων 240 κλινών με εστιατόριο, χώρους αναψυχής και συνεδριακό κέντρο
- 5 εγκαταστάσεις τένις, τρεις εγκαταστάσεις basketball, τρεις εγκαταστάσεις volley ball και ένα γυμναστήριο, ενώ στη δεύτερη φάση θα προστεθούν μία κλειστή πισίνα και εγκαταστάσεις θαλασσοθεραπείας (spa)
- 360 βίλες με δύο έως τέσσερα υπνοδωμάτια η καθεμία και πισίνα
- διώροφες μεζονέτες με πισίνα (θα κατασκευαστούν στη β’ φάση), οι οποίες θα διατεθούν κατά βάση σε αγοραστές του εξωτερικού που θα εγγράφονται μέλη του golf club.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάπτυξη και διαχείριση της μονάδας έχει αναλάβει η εταιρεία Fidetrust investments Ltd της οποίας η έδρα βρίσκεται στο Λονδίνο. Διευθυντής της Fidetrust είναι ο Ελληνοαμερικάνος εφοπλιστής Νικόλαος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών και διατηρεί στενές φιλικές σχέσεις, εδώ και πολλά χρόνια, με τον κ.κ. Αμβρόσιο.
Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, οι πιστοί που ετοιμάζονται να χάσου τα σπίτια που μένουν...κάνουν προσευχές και λιτανείες, δίνουν ζημωμένο ψωμί (λειτουργιά) στον παπά της ενορίας του για να το ευλογήσει (μαζί με το καθιερωμένο 20ευρο που πρέπει να πάρει ο παπάς για τον κόπο του).

Αλλά παρόλα αυτά, το σπίτι θα το χάσουν. Ο κόσμος δεν κερδίζεται με προσευχές, ούτε με νηστείες και λιτανείες. Το σύστημα της ατομικής ιδιοκτησίας είναι αδίστακτο, και όποιος δεν έχει λεφτά, δε μπορεί να έχει και ιδιοκτησία.

No comments:

Post a Comment