Saturday, August 3, 2013

Πόσο χρυσό είπαμε ότι έχει η Κίνα;


Το παραπάνω διάγραμμα δείχνει το νέο αρνητικό ρεκόρ στις αποθήκες του COMEX (paper gold), καθώς ολοένα και περισσότεορι επενδυτές αποφασίζουν να εξαργυρώσουν το "χάρτινο" χρυσό τους, και να πάρουν στα χέρια τους τον πραγματικό χρυσό.

Αυτά όμως τα ξέρουμε, και έχουμε πλέον εξηγήσει και το γιατί συμβαίνουν.

Έχουμε επίσης δει ότι η Κίνα αγοράζει χρυσό σαν τρελή, και επίσης είναι η #1 χώρα στον κόσμο σε εξόρυξη χρυσό στο έδαφος. Αυτά τα κοιτάσματα τα έχει διά νόμου δεσμεύσει το κράτος, απαγορεύεται δηλαδή να εξαχθούν και να καταλήξουν σε άλλα χέρια. Τέλος έχουμε δει ότι η Κίνα προτρέπει τους "απλούς πολίτες" να αγοράσουν και αυτοί χρυσό ως μέσο αποταμίευσης, ακόμα και μέσω διαφημιστικών μηνυμάτων στην τηλεόραση, ώστε έτσι να καταφέρει να μεγιστοποιήσει την συνολική ποσότητα χρυσού που υπάρχει στη χώρα.

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε κάτι ακόμα, που δεν το έχουμε πολυαναφέρει μέχρι τώρα, με αφορμή αυτό το άρθρο:

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στα συνολική αποθέματα χρυσού της Κίνας, αλλά και στο πόσο πολύ οι Κινέζοι επενδυτές, από "απλούς ανθρώπους" που θέλουν να κάνουν αποταμίευσης, μέχρι μεγάλους επενδυτές και το κράτος, ζητούν πραγματικό χρυσό, και όχι paper gold.

Σε ότι αφορά τα αποθέματα χρυσού της Κίνας, το άρθρο παρατηρεί -δικαίως- ότι η κίνα έχει μεγάλη μυστικοπάθεια, και δεν ανακοινώνει συχνά το πόσο χρυσό έχει. Η Κίνα ανέφερε τον Απρίλιο του 2009 ότι έχει συγκεντρώσει 1054 τόνους χρυσού, και από τότε δεν έχει ξαναπεί τίποτα, παρότι είναι γνωστό ότι συσσωρεύει όλο το χρυσό που βγαίνει από τα ορυχεία της, και επιπρόσθετα αγοράζει και χρυσό από τις διεθνείς αγορές με ολοένα και αυξανόμενο ρυθμό.

Είναι μάλιστα πάγια τακτική της Κίνας να αναφέρει τα αποθέματα χρυσού του όποτε θέλει αυτή, και σε αραιά διαστήματα - δείτε πχ αυτό εδώ το διάγραμμα, που δείχνει ότι η Κίνα αφήνει να περάσουν χρόνια μέχρι να δώσει στη δημοσιότητα τον αριθμό με την ποσότητα χρυσού που έχει:

Ο "επίσημος" αριθμός από το 2009 (1054 τόνοι) ισχύει ακόμα - αν και ανεπίσημα όλοι ξέρουν ότι η Κίνα έχει πολύ περισσότερο χρυσό.

Το άρθρο που θα δούμε τώρα μας δίνει το λόγο για τον οποίο η Κίνα τηρεί τόσο μυστικοπάθεια:

Αν βγει δημόσια και πει ότι έχουμε μαζέψει 4000-5000 τόνους, και συνεχίζουμε να μαζεύουμε, τότε θα επικρατήσει πανικός, και όλοι θα τρέξουν να αγοράσουν χρυσό, διότι όλοι θα καταλάβουν ότι η Κίνα θέλει να αντικαταστήσει το δολάριο, μέσω του χρυσού, και απλά αγοράζει χρυσό μέχρι να μαζέψει αρκετό.

Οπότε κρατάει ένα "χαμηλό προφίλ", ώστε να μην πολυασχολούνται μαζί της οι "έγκυροι δημοσιογράφοι" των κυρίαρχων ΜΜΕ, που "ενημερώνουν" τις μάζες. Έτσι, η Κίνα καταφέρνει να μαζέψει χρυσό χωρίς οι περισσότεροι να πάρουν χαμπάρι, ενώ παράλληλα καταφέρνει να κρατάει και σχετικά χαμηλά την τιμή (φαντάζεστε τι θα είχε γίνει αν έπαιρνε ο κόσμος χαμπάρι πόσο χρυσό μαζεύει η Κίνα; Ένα σωρό κόσμος θα αγόραζε χρυσό, και η αγορά χρυσού-δολαρίου θα κατέρρεε, ή έστω θα είχε πολύ διαφορετικές ισοτιμίες. Ενώ τώρα η Κίνα αγοράζει χρυσό "στα μουλωχτά", και έχει και χρόνο να συνεχίσει να το κάνει για αρκετό καιρό ακόμα, μέχρι να είναι έτοιμη).

Όσο για το ότι η Κίνα προτιμά τον πραγματικό χρυσό, και έχει γυρίσει την πλάτη της στον paper gold, είχαμε δει και πρόσφατα ένα άρθρο του Economist, το οποίο αναφερόταν σε μία νέα αγορά χρυσού που εγκαινιάστηκε στην Κίνα πρόσφατα, και θα πουλάει μόνο πραγματικό χρυσό, διότι "αυτό ζητάει ο κόσμος".

Πέρα από αυτό όμως, το σημερινό άρθρο κάνει μια πολύ καλή αποκάλυψη, διότι καταγράφει την ποσότητα πραγματικού χρυσού που παραδίδεται μέσω του COMEX στο Λονδίνου, και τη συγκρίνει με την ποσότητα πραγματικά χρυσού που παραδίδεται στην Κίνα μέσω Χόνγκ Κόνγκ.

Όπως λοιπόν προκύπτει, η ποσότητα πραγματικού χρυσού που παραδίδεται στους αγοραστές στην Κίνα είναι 9 φορές περισσότερη απ' ότι στον COMEX!

Έχοντας λοιπόν υπόψη αυτά τα νούμερα + το χρυσό που εξορύσσει η Κίνα από το έδαφος της, το άρθρο υπολογίζει ότι η Κίνα πρέπει ήδη να έχει συγκεντρώσει πάνω από 7000 τόνους χρυσού, και συνεχίζει να αγοράζει με μανιώδεις ρυθμούς. Ακόμα και αν αυτά τα νούμερα αποδειχθούν λιγάκι φουσκωμένα, είναι ξεκάθαρη η τάση, με την Κίνα να προετοιμάζεται "για την επόμενη μέρα" μετά το δολάριο.

Προς το παρόν, δείτε το άρθρο, μαζί με ένα διάγραμμα που δείχνει πόσο πραγματικό χρυσό παρέδωσε το COMEX το 2013 (με κόκκινο χρώμα), και πόσο πραγματικό χρυσό παρέδωσε η Κινεζική αγορά χρυσού στη Σανγκάη το ίδιο διάστημα (με πορτοκαλί χρώμα). Η διαφορά είναι χαώδης, με τον COMEX να μην φαίνεται σχεδόν καθόλου:


Shanghai Gold Physical Market 9x Puny COMEX
The SGE is delivering more than 9x the COMEX on average in 2013 (chart in metric tons).
One source of all the beautiful gold is via imports from Hong Kong (HK).

At this point China has acquired more than their total take in 2011 (430.61 metric tons (mt)), sitting at 630.6mt imported through May alone.

  
Based on annual gold mined in China and their imports (from Hong Kong alone), over 7,000mt of gold now sit in China--much of which is likely adding to the 1,054mt of official gold

Recall the People's Bank of China (PBoC) reminded the world of this 1,054mt total on March 13 in newspaper Xinhua, incredibly, an announcement of "increasing the reserves will elevate gold prices, which will force people to pay more for gold consumption and investment."

If you don't prefer Xinhua, also picked up on the same quote from the central banker that we feel supports the Chinese "" policy of encouraging and supporting (you can buy gold over the counter at banks) their citizens saving in gold terms, while using yuan for spending.

So who is already functionally irrelevant, and who's influence is to exert further control as time passes?

No comments:

Post a Comment