Sunday, September 8, 2013

"Αν οι τράπεζες μας έχουν πάρει τα σώβρακα, πώς γίνεται να είναι χρεωκοπημένες;"

Για το όριο χρέους των ΗΠΑ: Προσπαθούν να συνεχίσουν το ίδιο βιολί, πληρώνοντας με πίστωση, αλλά ο κόσμος αρχίζει να τους κόβει την πίστωση...
Με αφορμή το πρόσφατο άρθρο μας για τη JP Morgan και τα σπουδαστικά δάνεια, δέχτηκα ένα ενδιαφέρον email, στο οποίο κάποιος με ρωτούσε "Αν οι τράπεζες μας έχουν πάρει τα σώβρακα όπως λες και εσύ, πώς γίνεται να είναι χρεωκοπημένες;".

Η απάντηση είναι απλή - σκεφτείτε το εξής παράδειγμα:

Έστω ότι εγώ κερδίζω το λαχείο και τσεπώνω 1.000.000 ευρώ για τον πρώτο λαχνό.

Αυτά τα 1.000.000 ευρώ είναι στην κατοχή μου, και άρα όχι απλά δεν κινδυνεύω από χρεωκοπία, αλλά είμαι και πλούσιος.

Τι γίνεται όμως αν εγώ αποφασίσω να επενδύσω αυτά τα λεφτά αγοράζοντας πχ μετοχές σε μια εταιρία, ή δημιουργώντας μια δική μου εταιρία;

Τότε δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι είμαι πλούσιος, διότι όλες οι επενδύσεις εμπεριέχουν το λεγόμενο "επενδυτικό ρίσκο": Αν οι επενδύσεις που έκανα αποδώσουν και έχουν κέρδη, τότε θα είμαι ακόμα πιο πλούσιος απ' ότι ήμουν όταν ξεκίνησα. Αν όμως οι επενδύσεις μου δεν αποδώσουν, τότε θα έχουν ζημιές, και μπορεί και να χρεωκοπήσω εντελώς.

Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τις τράπεζες, οι οποίες όντως έχουν αρπάξει ένα σωρό λεφτά, αλλά τα έχουν επενδύσει: Άλλωστε, οι τράπεζες είναι "πιστωτικά ιδρύματα", δηλαδή είναι επιχειρήσεις που δίνουν πίστωση σε όποιον τη ζητάει και μπορεί να την πάρει.

Πράγματι λοιπόν, οι τράπεζες έδωσαν ένα σωρό πιστώσεις, αλλά οι επενδύσεις τους αυτές δεν ήταν πετυχημένες (χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, ή τα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, κτλ). Από τη στιγμή που τα δάνεια που έχουν δώσει οι τράπεζες δεν μπορούν να αποπληρωθούν, οι τράπεζες θα χρεωκοπήσουν όλες σαν την Λέμαν Μπρόδερς.

Για την ακρίβεια, θα είχαν ήδη χρεωκοπήσει, αν δεν έπαιρναν το ένα "πακέτο σωτηρίας" μετά το άλλο από τα κράτη.

Βέβαια, οι τράπεζες θα διασωθούν, αλλά κάποιοι άλλοι θα πρέπει τελικά "να πληρώσουν τα σπασμένα". Και αυτοί οι κάποιοι θα είναι κυρίως οι εργάτες και τα υπόλοιπα κατώτερα στρώματα της κοινωνίας, που
  • "σφίγγουν το ζωνάρι" για να χρηματοδοτήσουν τα πακέτα σωτηρίας
  • πληρώνονται το μισθό τους σε ένα νόμισμα που διαρκώς πληθωρίζεται, και άρα μοιραία θα χάσει πολύ μεγάλο μέρος της αξίας του.
Σίγουρα βέβαια θα έχουμε και άλλους χαμένους από την μεγάλη υποτίμηση των νομισμάτων της Δύσης, ακόμα και κάποιους μεγαλοκαπιταλιστές που έχουν αποταμιεύσεις σε δολάρια, γιεν, κτλ. Τι να κάνουμε όμως, σε κάθε πόλεμο υπάρχουν απώλειες ακόμα και για το νικητή, και αν δούμε τη "μεγάλη εικόνα", τότε θα διαπιστώσουμε ότι ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι η άρχουσα τάξη, που θα ισοπεδώσει τους μισθούς του εργάτη μέσω του υπερπληθωρισμού, για χατήρι των χρεωκοπημένων τραπεζών (και κρατών) που δε μπορούν αλλιώς να καλύψουν τα χρέη τους.

2 comments:

  1. Στην πραγματικότητα, εφόσον οι τράπεζες διαχειρίζονται κυρίως χρήματα των καταθετών, αυτοί που έχουν χρεωκοπήσει είναι οι καταθέτες και απλά δεν θα πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Η λύση που έχουν βρει στο πρόβλημα είναι να στηρίζουν τις τράπεζες για να μην πέσουν οι καταθέτες. Αναρωτιέμαι όμως το εξής: γιατί δεν δίνουν τα χρήματα των πακέτων διάσωσης στα προβληματικά δάνεια (ώστε να ελαφρύνουν όσους έχουν πρόβλημα και ταυτόχρονα θα αποκτήσουν και οι τράπεζες ρευστότητα εφόσον κάποια δάνεια θα αρχίσουν να αποπληρώνονται) και ανταυτού τα δίνουν απευθείας στις τράπεζες; Το πρόβλημα με το να τα δώσουν στις τράπεζες είναι ότι η κρίση χρέους διογκώνεται διότι οι τράπεζες υποτίθεται ότι, αν όλα πάνε καλά, θα τα δανείσουν προκειμένου να κινηθεί η αγορά, δηλαδή θα δημιουργήσουν και άλλο χρέος πάνω στο ήδη υπάρχον. Μιλάω πάντως, για εύλογα δάνεια (π.χ. αγορά σπιτιού, επενδύσεις) και όχι καταναλωτικά ή δάνεια που εμφανώς υπήρχαν σπατάλες και κακοδιαχείριση. Η ερώτηση είναι γενική και δεν αναφέρεται αναγκαστικά στην κρίση της Ελλάδας.

    ReplyDelete
  2. Στην Αμερικη δεν υπηρχε διαφορα εαν ηταν δανειο για σπιτι ή για ψωνια. Οι τραπεζιτες σε επερναν τηλεφωνο να σου δωσουν λεφτα για να αγορασεις αυτο που χρειαζεσαι. Εσυ τους ελεγες οτι δεν ειχες λεφτα να αποπληρωσεις το δανειο και εκεινοι σε καθυσηχαζαν οτι ολα θα πανε καλα.Διοτι ο καθε τραπεζιτης οταν εδινε 1εκατ. δολαρια σε δανεια επερνε το bonus του. Το λαθος λοιπον ξεκιναει απο τις τραπεζες, διοτι δεν εδιναν δανεια αναλογα με το αποθεμα τους ή την οικονομικη κατασταση του πελατη, αλλα πατωντας το ENTER στον υπολογιστη και χρεωναν τα νοικοκυρια με πλασματικο χρημα δηλαδη αερα κοπανιστο. Πιστευαν οτι θα τα παρουν πισω και θα βγαλουν κερδος απο τα επιτοκια κερδος. Τωρα μαζευουν σπιτια και αμαξια ομως η αντικειμενικη αξια αυτων ολο και πεφτει.
    Η τεραστιες φουσκες μαζι με τα κλεμμενα λεφτα που εφυγαν απο τις τραπεζες Ελλαδος δημιουργησαν την τρυπα την οποια τωρα την κλεινουν με τις ανακεφαλαιοποιησεις τις οποιες ομως πληρωνει ο λαος και οχι η τραπεζες σαν ζημια. Με αλλα λογια οταν μια ιδιωτικη επιχειρηση χρεοκοπησει το δημοσιο πληρωνει τα χρεη της για να μην κλεισει αυτη. Οταν ομως το δημοσιο χρεοκοπησει οι ιδιωτικες επιχειρησεις θα δανεισουν το κρατος.
    Επισης να προσθεσω χωρις ομως να ειμαι απολυτα σιγουρος αλλα εφοσον γινεται ανακεφαλαιοποιηση μιας τραπεζας το νομισματοκοπειο κοβει νεο χρημα για το οποιο φορολογει τους λαους και σε περιπτωση που δεν εχει αντικρυσμα (οπως συμβαινει με τις ΗΠΑ) ανεβαινει ο πληθωρισμος ολο και πιο πολυ.

    ReplyDelete