Sunday, June 30, 2013

ΗΠΑ: Όχι απλά παρακολουθούμε τη Γερμανία, αλλά τη θεωρούμε ανταγωνιστική χώρα, όπως την Κίνα, όχι συμμαχική-ΝΑΤΟική

- Εντάξει, μη με παρεξηγείς, αφού το ξέρουμε και οι δύο ότι έχετε πάει με το μέρος των Κινέζων και τους Ρώσους, οπότε αναγκαστικά πρέπει να σας κατασκοπεύουμε άγρια...
- Ομπάμα, δεν ξέρω αν το κατάλαβες, αλλά καιρός σιγά-σιγά να χωρίσουν οι δρόμοι μας...Άλλωστε, όπως λες και εσύ, πλέον είμαστε με τους Κινέζους και τους Ρώσους

Γράψαμε σήμερα κάτι για τις υποκλοπές, αλλά και για τη στάση της Γερμανίας, που από τη μία τις καταδίκαζε, και από την άλλη παραδεχόταν ότι ήταν χρήσιμες.

Επανερχόμαστε όμως στο θέμα, διότι οι εξελίξεις ήταν τελικά πιο ενδιαφέροντες απ' ότι αρχικά νομίζαμε:

Η Γερμανία λοιπόν έβγαλε στην επιφάνεια, μέσω του Spiegel, ένα σκάνδαλο υποκλοπών που έκαναν οι Αμερικάνοι στην ΕΕ. Το σημαντικότερο όμως σημείο μόλις τώρα βγήκε στην επιφάνεια, καθώς αποδεικνύεται ότι όχι απλά οι Αμερικάνοι παρακολουθούσαν την Ευρώπη, και ειδικά τη Γερμανία (κάτι αναμενόμενο, αφού όλοι οι ιμπεριαλιστές κατασκοπεύουν ο ένας τις κινήσεις του άλλου), αλλά ότι οι Αμερικάνοι είχαν κατατάξει τη Γερμανία ως στόχο παρόμοιο με την Κίνα (δηλαδή εχθρικό-ανταγωνιστικό).

Για εμάς βέβαια αυτό δεν είναι έκπληξη, γιατί εδώ και χρόνια λέμε ότι η Γερμανία έχει άλλα σχέδια για το μέλλον, και μπορεί μέχρι σήμερα να ήταν μέρος του ΝΑΤΟ, αλλά τώρα που εξουδετερώθηκε η ΕΣΣΔ, και ανορθώθηκε η ισχύς της Γερμανίας, θέλουν αυτό που ήθελαν πάντα, δηλαδή να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, και κατ' επέκταση να ανεβάσουν και την παγκόσμια ισχύ τους.

Για να το κάνει αυτό η Γερμανία, συμμαχεί με Ρωσία, Κίνα και πετρελαιάδες. Έτσι, βρίσκει ενέργεια από Ρώσους και ΟΠΕΚ, και αγορές για να πουλήσει τα προϊόντα της στην Κίνα, που δημιουργεί μια νέα "μεσαία τάξη" για να καταναλώσει. Ως αντάλλαγμα, έχει τεχνογνωσία, και το ευρωσύστημα, με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού στον κόσμο και ένα μεγάλο νόμισμα που θα μπορούσε να παιξει το ρόλο του αντιδολάριου και μένει "σχετικά σταθερό" (δηλαδή δεν πληθωρίζεται και τόσο πολύ όσο τα υπόλοιπα).

Αυτή  είναι η θέση μας εδώ και χρόνια, και θα δούμε πως θα εξελιχθεί - αλλά πάντως η στάση των ΗΠΑ να κατατάξουν μια δυτική-ΝΑΤΟική χώρα στην ίδια κατηγορία με την Κίνα (που είναι ξεκάθαρα ανταγωνιστική απέναντι τους) δείχνει νομίζω ότι οι Αμερικάνοι κάτι έχουν καταλάβει σχετικά με το ποιον θεωρεί σύμμαχο η Γερμανία και ποιον όχι (αυτό έλειπε άλλωστε, να μην το έχουν πάρει χαμπάρι. Δεν είναι και τόσο χαζοί, μόνο οι πολιτικά τυφλοί δε μπορούν πλέον να δουν ότι τα συμφέροντα της Γερμανίας τη στρέφουν μακρυά από το ΝΑΤΟ που παρακμάζει).

Ενδιαφέρον έχει επίσης και διαρροή που βγήκε στα διεθνή ΜΜΕ ότι οι συνομιλίες Ευρώπης-Αμερικής για μια μεγάλη εμπορική συμφωνία τώρα "τορπιλίστηκαν", με αφορμή αυτό το σκάνδαλο. Δε γνωρίζω αν όντως η συμφωνία αυτή θα ακυρωθεί ή όχι. Πάντως, θα πρέπει να το δούμε το θέμα με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι η Γερμανία είναι αυτή που αποκάλυψε το σκάνδαλο αυτό, και πλέον έχει στα χέρια της μια αφορμή για να ακυρώσει τη συμφωνία αν θέλει. 

Άρα, το αν η συμφωνία θα προχωρήσει πλήρως, ή σε περιορισμένη μορφή, ή αν θα ακυρωθεί και εντελώς, θα δείξει πολλά σχετικά με τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές της Γερμανίας.

U.S. taps half-billion German phone, internet links in month: report
The United States taps half a billion phone calls, emails and text messages in Germany in a typical month and has classed its biggest European ally as a target similar to China, according to secret U.S. documents quoted by a German newsmagazine.


The document Spiegel cited showed that the United States categorized Germany as a "third-class" partner and that surveillance there was stronger than in any other EU country, similar in extent to China, Iraq or Saudi-Arabia.

"We can attack the signals of most foreign third-class partners, and we do it too," Der Spiegel quoted a passage in the NSA document as saying.
Key US-EU Trade Pact Threatened After Latest Leaks About NSA Spying On Europe
The prospects for a new trade pact between the US and the European Union worth hundreds of billions have suffered a severe setback following allegations that Washington bugged key EU offices and intercepted phonecalls and emails from top officials.

The impact of the Der Spiegel allegations may be felt more keenly in Germany than in Brussels. The magazine said Germany was the foremost target for the US surveillance programmes, categorising Washington's key European ally alongside China, Iraq or Saudi Arabia in the intensity of the electronic snooping.

Germany's justice minister, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, called for an explanation from the US authorities. "If the media reports are true, it is reminiscent of the actions of enemies during the cold war," she was quoted as saying in the German newspaper Bild. "It is beyond imagination that our friends in the US view Europeans as the enemy."

Σκόρπιες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Από σήμερα και για την επόμενη εβδομάδα δε νομίζω να έχω χρόνο για πολλές αναρτήσεις, οπότε απλά παραθέτω μαζεμένες πολλές ειδήσεις, χωρίς ιδιαίτερο σχολιασμό:

Ελλάδα:

- Πάτρα: Εργαζόμενοι κατά επιχειρηματία με γιαούρτια: "...οι δύο υπάλληλοι δεν εξοργίστηκαν μόνο από το γεγονός ότι δεν πληρώνονταν αλλά και από το ότι η επιχειρηματίας συνέχιζε τη "μεγάλη" ζωή της, με αγορά πανάκριβων ρούχων και κοσμημάτων, ταξίδια στα εξωτερικό κτλ."

- Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Διορίζουν πρόεδρο στη Eurobank τον άνθρωπο που τη “φέσωσε”: "Την ώρα που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η διευθύνουσα σύμβουλος κα Α. Σακελλαρίου αποφάσισαν να προτείνουν τον κ. Δαυίδ για την προεδρία της τράπεζας, ο επιχειρηματίας έκλεινε την ιστορική βιομηχανία Nutriart (που εκμεταλλεύεται τα σήματα Αλλατίνη, Κατσέλης κα), “φεσώνοντας” την τράπεζα της οποίας έγινε πρόεδρος με ποσό 5,7 εκατ. ευρώ. Είναι απορίας άξιο πώς το ΤΧΣ και η διοίκησή του, κ.κ. Σκλαβούνης και Σακελαρίου αποφάσισαν να τοποθετήσουν πρόεδρο της Eurobank έναν επιχειρηματία που έχει φεσώσει με 5,7 εκατ. ευρώ την τράπεζα.

- Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; Η Εθνική μάζεψε τα λεφτά που χρειαζόταν από ντόπιους επιχειρηματίες (οι οποίοι προφανώς τη βοήθησαν με το αζημίωτο, περιμένοντας δηλαδή από την Εθνική να συνεχίσει να τους δανείζει), αλλά παρόλα αυτά έχει ακόμα δυσκολίες. Επίσης, εννοείται ότι η συγχώνευση Εθνικής-Eurobank δεν θα γίνει, με τους ξένους πιστωτές να την μπλοκάρουν, ώστε να προσπαθήσουν να ελέγξουν αυτοί το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, αντί για την ντόπια ολιγαρχία.

- Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ (ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ):ΤΙΜΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΗΜΟΥΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

- Όχι άλλο lifestyle

- «Ο Λαζόπουλος μας είχε ανασφάλιστους και μας απέλυσε γιατί κάναμε στάση εργασίας για την ΕΡΤ»

- Τα ασφαλιστικά ταμεία και κάτι άλλοι ομολογιούχοι κουρεύτηκαν, αλλά όχι όσοι μεγάλοι επενδυτές δε δέχτηκαν το κούρεμα, και εξακολουθούν να πληρώνονται κανονικά.

- Ενοικιάζουν σπίτια - καταστήματα χωρίς να ζητούν... ενοίκιο!

- Το ΔΝΤ εξηγεί σε ειδική μελέτη του το πώς οι Έλληνες προτρέπονται από το φορολογικό σύστημα να φοροδιαφύγουν για να επιβιώσουν.

Αλλάζει ο τρόπος εκλογής των δημάρχων, σύμφωνα με σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ώστε να μη φαίνεται η κομματική προέλευση του καθενός υποψηφίου, αλλά και να μην υπάρχουν ξεκάθαρες κομματικές δεσμεύσεις του καθενός στην προεκλογική εκστρατεία (και άρα να μην υπάρχει και μεγάλο πολιτικό κόστος για ένα κόμμα αν ο τάδε υποψήφιος αρχίσει να κάνει περικοπές, απολύσεις, κτλ, ειδικά τώρα που μέσω του "Καλλικράτη" οι δήμοι δε θα έχουν λεφτά και θα βάζουν λουκέτα, θα χρεωκοπούν, θα βάζουν χαράτσια για να επιβιώσουν ή θα ξεπουλάνε τα όποια "φιλέτα" τους, κτλ).

- Η Ελλάδα μοιάζει με την Κίνα πριν από 30 χρόνια, λέει ο Γουέι Τζιαφού - Άντε να περάσουμε λοιπόν και εμείς 30 χρόνια -τουλάχιστον- με μισθούς πείνας, ωράρια εξάντλησης και μηδενικά δικαιώματα, ώστε να προσελκύσουμε τους επενδυτές να έρθουν εδώ για να βγάλουν τρελά κέρδη.

Διεθνή:

- Ανεργία για τους απόφοιτους του πανεπιστημίου...ακόμα και στην Κίνα. Ακόμα και μερικοί τέτοιοι περισσεύουν, πόσο μάλλον κάτι χειρωνάκτες εργάτες στη Δύση που θέλουν μισθούς, οχτάωρο, κτλ.

- Ο μηχανισμός της "αγοράς" λειτουργεί πάντως, και "αν θες δουλειά, βρίσκεις": Για παράδειγμα, μια Κινέζα που είναι ανάπηρη κάνει μωρά και μετά τα πουλάει, ώστε να βγάζει τα "προς το ζην". Όχι σαν τους τεμπέληδες άνεργους που τάχα δε μπορούν να βρουν δουλειά. Δουλειές υπάρχουν! Εδώ και μια πολύ επεξηγηματική δήλωση της: «Δίνω τα παιδιά σε οικογένειες που δεν μπορούν να αποκτήσουν δικά τους. Ήθελαν παιδιά και εγώ τους βοήθησα. Οι πλούσιοι ξοδεύουν χρήματα για το γάμο της κόρης τους. Οι άνθρωποι της μεσαίας τάξης κερδίζουν χρήματα για τον γάμο της κόρης τους και οι φτωχοί πουλούν τους γιους και τις κόρες τους».

- Την ίδια ώρα, οι πλούσιοι της Κίνας αγοράζουν μέχρι και πολυτελή σπίτια στην Αμερική, η μεσαία τάξη που δημιουργείται για να μπορέσει να καταναλώσει τα made in China προιόντα που πλέον δε θα μπορούν να εξαχθούν στη (πτωχευμένη) Δύση καταναλώνει ολοένα και περισσότερο, ενώ την ίδια ώρα δεκατετράχρονο παιδί πέθανε από την πολλή δουλειά, και εργάτες κράτησαν αιχμάλωτο έναν εργοδότη που τους απέλυσε χωρίς καν αποζημίωση.

- Βέβαια, κάτι τέτοια βλέπουν οι ξένες πολυεθνικές, και σου λένε ότι αυτοί οι άτιμοι οι Κινέζοι εργάτες έχουν αρχίσει να ξυπνάνε, και ζητούν καλύτερους μισθούς, καλύτερα ωράρια, κτλ, αλλιώς αυτοκτονούν, απεργούν, ξεσηκώνονται και γενικώς έχουν μια τέτοια περίεργη, ακατανόητη και -προπαντός- αντιπαραγωγική συμπεριφορά. Οπότε, ειδικά οι εταιρίες που χρειάζονται ανειδίκευτους εργάτες που υπάρχουν σε αφθονία ακόμα και στις πιο υποανάπτυκτες χώρες, τα μαζεύουν από την Κίνα, και πάνε πχ στην Αιθιοπία, όπου το εργατικό κόστος είναι ακόμα χαμηλότερο!

- Η Κίνα βέβαια προσελκύει πλέον επενδύσεις και από εταιρίες που χρειάζονται πιο εξειδικευμένο προσωπικό, όχι μόνο χειρώνακτες εργάτες. Έχει πλέον ένα πολύ καλύτερο εκπαιδευτικό σύστημα,που δημιουργεί εξειδικευμένους εργάτες, και όσο μπορεί κλέβει και τεχνογνωσία από τη Δύση, με τους Αμερικάνους να γκρινιάζουν.

- Η γερμανική ThyssenKrupp επενδύει στην Κίνα, μιας και στη Δύση δεν υπάρχει ανάπτυξη προς το παρόν, υπάρχει τσάκισμα των εργατών έως ότου πεινάσουν αρκετά ώστε να δεχτούν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη "κινεζοποίηση" τους. Πάντως, Γερμανία και Κίνα σαφώς και έχουν πολύ περισσότερα κοινά συμφέροντα από οικονομικής ("εμπορικής") άποψης, και θα βαδίζουν γενικά μαζί, με τη Γερμανία να χρειάζεται ως πελάτη την Κίνα, και την Κίνα να χρειάζεται την τεχνογνωσία (και το νομισματικό σύστημα του ευρώ ως αντιδολάριο) της Γερμανίας.

- Παρεμπιπτόντως, η Κίνα αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ φέτος στην εισαγωγή χρυσού, ξεπερνώντας το φράγμα των 1000 τόνων/έτος. Αλλά εντάξει μωρέ, ας μη δίνουμε σημασία σε αυτά, το δολάριο, και γενικά τα νομίσματα της Δύσης δεν κινδυνεύουν από τίποτα και δε θα χάσουν ποτέ την πρωτοκαθεδρία τους, άσχετα αν η Δύση σαπίζει (χαχα, η αφέλεια κάποιων τέτοιων σχολιαστών, ειδικά της Δύσης, είναι πραγματικά "για γέλια και για κλάματα).

- Και αφού πιάσαμε και το χρυσό, οι μετοχές των ορυχείων πλέον αντιμετωπίζονται ως...junk, διότι τώρα που ο paper gold αδειάζει, και η ισοτιμία πέφτει, τα ορυχεία δε μπορούν να βγάλουν κέρδος. Οι CEO των ορυχείων έχουν πάθει ταραχή, και ένας εξ αυτών το λέει εδώ ορθά-κοφτά ότι αν η ισοτιμία δεν ξαναπάει στα 1500$/ουγγιά, τα ορυχεία δε μπορούν να επιβιώσουν. Αν οι κεντρικές τράπεζες αποφασίσουν να στηρίξουν λίγο ακόμα το υπάρχων σύστημα, θα στηρίξουν τον Paper gold νοικιάζοντας το χρυσό τους, και τα ορυχεία θα πάρουν μια παράταση ζωής. Αλλιώς, δύσκολα τα πράγματα για την Barrick, την Eldorado Gold και τ' άλλα παιδιά. Η Barrick, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης, ήδη ετοιμάζεται για να καταγράψει απώλειες δισεκατομμυρίων.

- Στη Ρωσία, ετοιμάζονται να ανοίξουν 100 νέες στρατιωτικές βάσεις, αν και το κορυφαίο νέο ήταν η ατάκα του Αλεξέι Μίλερ, του προέδρου της Gazprom, ο οποίος δεν ασχολήθηκε καν με τον ΤΑΡ, και απλά δήλωσε ότι "ο Nabucco ενταφιάστηκε", επιβεβαιώνοντας αυτό που λέγαμε, ότι δηλαδή η Ρωσία δεν ήθελε τον Nabucco, που μπορούσε να ανταγωνιστεί στα ίσια τον δικό της αγωγό, και ο ΤΑΡ ήταν ψιλοαδιάφορος για αυτήν. Εδώ και μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση από το σχετικό άρθρο: Η Gazprom έχει αρχίσει από τον Δεκέμβριο την κατασκευή του αγωγού South Stream για την μεταφορά αερίου στην Ευρώπη, που θα περάσει κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Το έργο αυτό «προχωράει», είπε ο Μίλερ, προσθέτοντας ότι δεν επηρεάζεται σε τίποτα από τον πολύ μικρότερης χωρητικότητας TAP.

-  Η Γερμανία δε θέλει την Τουρκία στην ΕΕ, και βρήκε αφορμή με τις πρόσφατες εξεγέρσεις στη χώρα και την κρατική καταστολή να καταγγείλει την "έλλειψη δημοκρατίας", ως πρόσχημα για να παγώσει (ξανά) τις σχετικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η Τουρκία αντέδρασε, αλλά χωρίς το ΟΚ της Γερμανίας, δύσκολο να ενταχθεί στην ΕΕ...

- Ολο και μεγαλύτερα είναι τα πλήγματα που καθημερινά δέχονται οι οικονομίες του «πυρήνα» της Ευρωζώνης. Χθες η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία στην Αυστρία κατέθεσε αίτηση χρεοκοπίας αιφνιδιάζοντας αναλυτές και επενδυτές. Η Apline Bau δέχθηκε σφοδρό πλήγμα από την κρίση στην ισπανική αγορά ακινήτων, όπου είχε επεκταθεί την προηγούμενη πενταετία.

- Η ΙΒΜ ετοιμάζεται να απολύσει 1500 εργάτες στην Αυστραλία, και να μεταφέρει τις δουλειές αυτές στη Νέα Ζηλανδία και στην Ασία (μαντέψτε εσείς γιατί).

- Ποιος κυβερνά αυτή τη χώρα; (αλλά και όλες τις άλλες;) 
Η Ισπανία χειμάζεται από την ύφεση και χρειάζεται απεγνωσμένα έσοδα. Υπό το πρίσμα αυτό, το εμβληματικό άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στη Βαρκελώνη «ντύθηκε» με την καινούργια φανέλα της ομώνυμης διάσημης ποδοσφαιρικής ομάδας, της οποίας μία από τους χορηγούς είναι η Nike. Οι δημοτικές αρχές έλαβαν 114.000 ευρώ από την εταιρεία, ώστε να δει τοποθετημένη τη φανέλα σε κοινή θέα. Επιπλέον, η Vodafone θα καταβάλει 3 εκατ. ευρώ στην εταιρεία του μετρό της Μαδρίτης για να προσθέσει επί τριετία το εμπορικό της σήμα στον ιστορικό σταθμό της Πλάθα ντελ Σολ, που μετονομάζεται σε Vodafone ντελ Σολ. (σ.σ. άντε και "Vodafone-Ακρόπολη").

- Στην Ιταλία, περίπου 134 μαγαζιά, εστιατόρια, κτλ κλείνουν κάθε μέρα (απλά για να μη λέμε μόνο για την Ελλάδα, αν και όντως εδώ είμαστε πιο προχωρημένοι).

- Στην Αγγλία, ολοένα και περισσότεροι συνταξιούχοι ζουν στη φτώχεια. Ακόμα καλά είναι πάντως, η Δύση ακόμα μπορεί να τυπώνει χρήμα χωρίς εμφανείς συνέπειες. Μόλις η άλλη πλευρά ετοιμαστεί και απορρίψει τα νομίσματα της Δύσης, δίνοντας τους νέες, πολύ χαμηλότερες ισοτιμίες, τότε η Δύση θα βρεθεί σε ΠΟΛΥ χειρότερη φτώχεια.

- Στο Βατικανό, αλλάζουν τον έναν Πάπα μετά τον άλλο, αλλά τα σκάνδαλα (οικονομικά, παιδεραστίας, κτλ) δεν έχουν τελειωμό...

- Στην Αμερική, επειδή γίνονται τρομερές περικοπές [και] στην αστυνομία, και επειδή η φτώχεια αυξάνεται, ειδικά στα γκέτο και στις ήδη φτωχές περιοχές, οι κάτοικοι φτιάχνουν πολιτοφυλακές και περιπολούν μόνοι τους τις γειτονιές από τους κλέφτες

- Ο γνωστός ποδηλάτης Λανς Άρμστρονγκ, που πρόσφατα πιάστηκε ντοπέ, λέει την αλήθεια: "Δε μπορείς να κερδίσεις αν δεν πάρεις αναβολικά". Στην πραγματικότητα, αυτό κάνουν όλοι, διότι όντως τους δίνει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, και αν δεν το κάνουν θα χάσουν. Αυτό ισχύει παντού, όχι μόνο στα σπορ, και απορώ με τους ηθικολόγους που "εκπλήσσονται" όταν βλέπουν να γίνονται ατιμίες, λαμογιές, κτλ, λες και υπάρχει τρόπος να προχωρήσεις με το σταυρό στο χέρι. Αφού στο σύστημα που ζούμε υπάρχει ανταγωνισμός, με τον έναν να πρέπει να μονομαχήσει με τον άλλο ώστε να βγει νικητής, αλλιώς χάνει. Μόνη λύση για να σταματήσει αυτή η βαρβαρότητα είναι να καταργηθεί η ατομική ιδιοκτησία, που οδηγεί τους ανθρώπους στο "νόμο της ζούγκλας".

- Ε όχι και να πληρώνουν φόρους ο Μέσι και οι Dolce & Gabbana ρε παιδιά, έλεος! Τι είναι, κορόιδα σαν κι εμάς;

 - Offshore αποδείχθηκε ότι έχει και ο Nigel Farrage, ο γνωστός εθνικιστής πρόεδρος του UKIP που μιλάει [εύγλωττα είναι η αλήθεια] στο ευρωκοινοβούλιο.

- Στη Βραζιλία πάντως, επειδή πολλοί ποδοσφαιριστές προέρχονται από φτωχές οικογένειες που βλέπουν το ποδόσφαιρο ως το μοναδικό ίσως μέσο που έχουν για να ανέβουν κοινωνικά, ο Ρομάριο και ο Ριβάλντο έκαναν μια πολιτική παρέμβαση (σπάνιο πλέον για ποδοσφαιριστή - συνήθως δεν ενδιαφέρονται για τίποτα πέρα από τα λεφτά τους), και τάχθηκαν υπέρ των διαδηλωτών (ακόμα σπανιότερο για ποδοσφαιριστή) και κατά του Πελέ (που πάντα παίρνει το μέρος των κυβερνώντων εδώ και χρόνια για τα πάντα).

Γερμανία:Αίσχος οι υποκλοπές των ΗΠΑ (αλλά τις κάνουμε και εμείς γιατί βολεύουν)


Στην αρχική του φάση, ο καπιταλισμός είχε έναν προοδευτικό ρόλο στην ιστορία - δημιούργησε περισσότερο πλούτο από ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία (έστω και αν το έκανε με τον κλασσικό καπιταλιστικό τρόπο, δηλαδή πατώντας επί πτωμάτων για χατήρι μιας μικρής ολιγαρχίας).

Στη σημερινή του φάση, ο καπιταλισμός έχει σαπίσει - η μικρή ολιγαρχία που έχει συγκεντρώσει σχεδόν όλο τον πλούτο και τη δύναμη, απλά θέλει να διατηρήσει τα προνόμια της, και γι' αυτό και κατασκοπεύει...τους πάντες, μην τυχόν και ξυπνήσουν οι σκλάβοι και την ανατρέψουν (νομίζω ότι το σκίτσο που βάλαμε παραπάνω περιγράφει άριστα την μετάβαση από τον "ελεύθερο ανταγωνισμό" (liberty) στην "προστασία των μονοπωλίων-ολιγοπωλίων" (security)).

Το σκάνδαλο με τις υποκλοπές των ΗΠΑ και της Αγγλίας το ξέρετε, με νέες αποκαλύψεις να εμφανίζονται πλέον σε καθημερινή βάση (σήμερα βγήκε στην επιφάνεια από το γερμανικό Spiegel η είδηση ότι η Αμερική είχε βάλει κοριούς σε γραφεία και υπολογιστές της ΕΕ, λες και δεν το ξέραμε ότι ο ένας ιμπεριαλιστής κατασκοπεύει τον άλλο).

Θα έχετε επίσης παρατηρήσει ίσως ότι η Αμερική πλέον δεν έχει και πολλούς "συμμάχους" στον κόσμο, ή τουλάχιστον δεν έχει τόσους "συμμάχους" όσους είχε παλιότερα. Και ούτε έχει πλέον τη δύναμη να τους αναγκάσει να στείλουν τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ για να δικαστεί ως "προδότης": Η Αμερική ζητά να της τον παραδώσουν, και οι υπόλοιποι ουσιαστικά την κοροϊδεύουν.

Όσο για τους λαούς, δε νομίζω ότι ενδιαφέρονται και τόσο όσο θα έπρεπε - αυτό είναι άλλωστε τελικά και το πρόβλημα, διότι αν οι λαοί ενδιαφέρονταν, τότε μάλλον δε θα είχαμε φτάσει και ως εδώ.

Σε αντίθεση όμως με τους λαούς, οι ιμπεριαλιστές ενδιαφέρονται, και μάλιστα πολύ. Απλά κανένας δεν πρόκειται ποτέ να καταργήσει τις υποκλοπές, τις παρακολουθήσεις, κτλ, διότι...όλοι τους θέλουν να παρακολουθούν τους λαούς, ή να παρακολουθεί ο ένας τον άλλο.

Το πιο κωμικοτραγικό παράδειγμα ήταν η στάση της Γερμανίας, που αποτέλεσε και την αφορμή για αυτή την ανάρτηση:

Η Γερμανία λοιπόν αρχικά βγήκε και δήλωσε ότι είναι "εξοργισμένη" από τις παρακολουθήσεις των Αμερικάνων, με υπουργούς της κυβέρνησης να λένε ότι τους θυμίζει τις μεθόδους της Στάζι.

Μετά από λίγο όμως, η Γερμανία...το ξανασκέφτηκε, και η Μέρκελ βγήκε και άλλαξε τη γραμμή: Καταδίκασε βέβαια και αυτή τις υποκλοπές, ώστε να φανεί και "politically correct", αλλά παράλληλα δήλωσε ότι οι υποκλοπές αυτές ίσως να μην είναι και τόσο κακές, και τις κάνει και η Γερμανία, διότι "βοηθούν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας", και έχουν βοηθήσει στο να εξαρθρωθούν διάφοροι επικίνδυνοι τρομοκράτες.

Η τρομοκρατία βέβαια είναι -διαχρονικά- το άλλοθι για να μπορεί η κυβέρνηση να κατασκοπεύει τις κινήσεις του λαού. Αλλά, προς το παρόν, οι λαοί είναι ακόμα ανώριμοι για να κάνουν κάποια σοβαρή κίνηση εναντίον των εκμεταλλευτών τους, που αλωνίζουν παίρνοντας από τώρα τα μέτρα τους (διότι ξέρουν, καλύτερα ίσως και από εμάς τους ίδιους, ότι με αυτά που κάνουν, είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, και μένει να δούμε πόσο σοβαρές και οργανωμένες θα είναι).

Germans accuse U.S. of Stasi tactics before Obama visit
German outrage over a U.S. Internet spying program has broken out ahead of a visit by Barack Obama, with ministers demanding the president provide a full explanation when he lands in Berlin next week and one official likening the tactics to those of the East German Stasi.


In a guest editorial for Spiegel Online on Tuesday, Justice Minister Sabine Leutheusser-Schnarrenberger said reports that the United States could access and track virtually all forms of Internet communication were "deeply disconcerting" and potentially dangerous.
"The more a society monitors, controls and observes its citizens, the less free it is," she said.

Markus Ferber, a member of Merkel's Bavarian sister party who sits in the European Parliament, went further, accusing Washington of using "American-style Stasi methods".
Λίγες μέρες αργότερα όμως:

Υπερασπίζεται η Μέρκελ τις παρακολουθήσεις της αμερικανικής NSA
Η γερμανίδα καγκελάριος δηλώνει μεν «έκπληκτη» από το εύρος των παρακολουθήσεων της αμερικανικής ΝSA, υπερασπίζεται όμως την πρακτική της υπηρεσίας λέγοντας πως χάρη σε αυτήν έχουν αποτραπεί τρομοκρατικές επιθέσεις. Η Μέρκελ αναμένεται να θέσει το θέμα στον Μπαράκ Ομπάμα στην επικείμενη επίσκεψή του στο Βερολίνο.

Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, η Μέρκελ είπε ότι θα ζητήσει από τον Ομπάμα λεπτομέρειες για το διαβόητο πρόγραμμα PRISM που έχει εξοργίσει πολλούς Γερμανούς, με έναν πολιτικό να το παρομοιάζει με την Στάζι.

Στην ουσία του θέματος όμως, η Μέρκελ τόνισε πως τέτοιες μέθοδοι είναι αναγκαίες για να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία, αναφέροντας ως παράδειγμα την αποτροπή επιθέσεων της ομάδας Sauerland το 2007.


Την ίδια ώρα, σε μια κίνηση "για γέλια και για κλάματα", η Κίνα, που πιθανόν να είναι και παγκόσμια πρωταθλήτρια στις παρακολουθήσεις, έφτασε στο σημείο να κοροϊδεύει τις ΗΠΑ, ζητώντας και αυτή εξηγήσεις για τις "απαράδεκτες" υποκλοπές που κάνει. Κατά βάθος βέβαια, ο ένας παίρνει ιδέες από τον άλλο, και οι λαοί, που αποτελούν και τα μεγάλα θύματα της όλης υπόθεσης, κάθονται τους κοιτάνε

China asks U.S. to explain Internet surveillance
China made its first substantive comments on Monday to reports of U.S. surveillance of the Internet, demanding that Washington explain its monitoring programs to the international community.

Τι περίεργο! Έρευνα δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι μισούν τη δουλειά τους

"Κάτι άλλαξε, θεμελιακά, είναι ολοφάνερο. Τι είναι αυτό που άλλαξε;  Άλλοτε, όλοι ήθελαν να είναι οι ζευγολάτες της ιστορίας, ήθελαν να παίξουν τους ενεργητικούς ρόλους, ο καθένας τους ήθελε να παίξει έναν ενεργητικό ρόλο. Κανένας δεν ήθελε να είναι "η κοπριά" της ιστορίας. Αλλά είναι δυνατό να οργώσεις αν πρώτα δεν λιπάνεις τη γη; Ο ζευγολάτης και η κοπριά είναι και τα δύο απαραίτητα. Θεωρητικά, αυτό το δέχονται όλοι. Αλλά στην πράξη; Κοπριά για κοπριά, καλύτερα να κάνεις πίσω, να γυρίσεις στη σκιά, στο σκοτάδι. Τώρα, κάτι έχει αλλάξει, αφού υπάρχουν εκείνοι που προσαρμόζονται "φιλοσοφικά" για να είναι "κοπριά", εκείνοι που ξέρουν πως είναι αυτό που πρέπει να είναι...Δεν υπάρχει ούτε καν η επιλογή ανάμεσα στο να ζήσεις μια μέρα σαν λιοντάρι ή εκατό χρόνια σαν πρόβατο. Δεν ζεις σαν λιοντάρι, ούτε για ένα λεπτό, κάθε άλλο: ζεις σαν κάτι πολύ κατώτερο από ένα πρόβατο για πολλά πολλά χρόνια, και ξέρεις πως έτσι πρέπει να ζήσεις."
- Α. Γκράμσι - Τα τετράδια της φυλακής (via Leninreloaded)



Έχω και εγώ, όπως όλοι άλλωστε, κάποιους φίλους και γνωστούς που είναι άνεργοι, χρωστάνε, δεν έχουν χρήματα, κτλ Αυτοί που πεθαίνουν της πείνας είναι προφανώς στη χειρότερη θέση απ' όλους.

Αλλά εδώ θα πω και μια κουβέντα για τους "τυχερούς", για αυτούς δηλαδή που ακόμα έχουν μια δουλειά και τα φέρνουν βόλτα. Ολοένα και περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους κάθονται πλέον στη δουλειά τους απλά και μόνο για να επιβιώσουν, και δέχονται οποιαδήποτε δουλειά (ακόμα και αν τη μισούν), με οποιαδήποτε εργασιακό περιβάλλον, μειώσεις μισθού, καπρίτσια, κοροϊδία και εκμετάλλευση από το αφεντικό, κτλ, κτλ, κτλ.

Βγήκε πρόσφατα μια έρευνα στην Αμερική που δείχνει αυτό το πράγμα, και τα καθεστωτικά ΜΜΕ διατυπώνουν για μια ακόμα φορά την "έκπληξη" τους για τα ευρήματα του γκάλοπ, που έδειξε ότι ένα αυξανόμενο ποσοστό των εργατών πηγαίνουν εντελώς μηχανικά στη δουλειά τους ή/και την μισούν.

Είναι σκληρό να είσαι άνεργος και μην έχεις να φας, αλλά είναι σκληρό και το να είσαι σκλάβος και να το ξέρεις, αλλά να νιώθεις αδύναμος να κάνεις κάτι για να αλλάξεις την κατάσταση σου και απλά να την αποδέχεσαι (και όσο αντέξει ο καθένας πριν ξεσπάσει...).

Στο σχετικό άρθρο των Los Angels Times βλέπουμε μια απλή καταγραφή της έρευνας, και ένα τυπικό "λογιστικό" συμπέρασμα ότι "η μη ενεργός συμμετοχή του εργάτη στη δουλειά του και η απέχθεια του για αυτή κοστίζει στην Αμερικανική οικονομία έως και 550 δις δολάρια/έτος, διότι ο εργάτης αυτός έχει μειωμένη παραγωγικότητα".

Αλήθεια είναι αυτό βέβαια, αλλά δε βλέπω κανέναν να αναφέρει το τι κοστίζει στους εργάτες να μένουν άνεργοι, ή να έχουν δουλειά σε άθλιες συνθήκες, με άθλιους μισθούς, που τις κάνουν καταναγκαστικά και με το ζόρι.

Αυτά είναι κόστη που κανένας δεν τα μετράει, γιατί απλούστατα ο εργάτης πρέπει να υποφέρει, ώστε να βγάλει κέρδος ο καπιταλιστής ("η χασούρα του ενός είναι άλλωστε το κέρδους του άλλου", όπως λέει μια παλιά παροιμία).

Όπως και να έχει, ετοιμαστείτε για μια ζωή σκλάβου, αν ανήκετε στους "τυχερούς" που θα έχουν δουλειά, μιας και είναι πλέον προφανές ότι πολλοί από εμάς θα πρέπει να εξοντωθούν διότι περισσεύουν.

Μόνη λύση ήταν, είναι και θα είναι η κατάργηση του συστήματος της ατομικής ιδιοκτησίας, που βασίζετε στον έλεγχο της παραγωγής από μια χούφτα καπιταλιστές, που την οργανώνουν με βάση τα δικά τους συμφέροντα, και προφανώς δε διστάζουν να θυσιάσουν όσους εργάτες δε μπορούν να τους αποφέρουν αρκετά κέρδη, και να ξεζουμίσουν τους υπόλοιπους.

Most workers hate their jobs or have 'checked out,' Gallup says
In its ongoing survey of the American workplace, Gallup found that only 30% of workers are "were engaged, or involved in, enthusiastic about, and committed to their workplace."

The survey classifies three types of employees among the 100 million people in America who hold full-time jobs. The first is actively engaged, which represents about 30 million workers. The second type of worker is "not engaged," which accounts for 50 million.  These employees are going through the motions at work.

The third type, labeled "actively disengaged," hates going to work. These workers -- about 20 million -- undermine their companies with their attitude, according to the report.

Gallup estimates that workers who are actively disengaged cost the U.S. as much as $550 billion in economic activity yearly. The level of employee engagement over the past decade has been largely stagnant, according to researchers.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, εδώ βλέπουμε ένα διάγραμμα με το πως ολοένα και περισσότεροι απόφοιτοι πανεπιστημίων δε μπορούν να βρουν δουλειά, και είτε μένουν άνεργοι, είτε κάνουν δουλειές που δεν χρειάζονται το πτυχίο τους, και πληρώνονται βέβαια και λιγότερα χρήματα (με αποτέλεσμα μετά να μην μπορούν να αποπληρώσουν και τα σπουδαστικά τους δάνεια...Βέβαια φταίει και το εκπαιδευτικό σύστημα, που συχνά διδάσκει προγράμματα-μούφες. Αλλά, έστω κι έτσι, πώς να είναι ευχαριστημένοι στη δουλειά τους αυτοί οι άνθρωποι; Και ποιο ακριβώς είναι το κόστος του να δουλεύεις κάτω από τέτοιες συνθήκες; (και να σου λένε ότι είσαι και ανάμεσα στους "τυχερούς" που έχουν τουλάχιστον μια δουλειά, γιατί θα μπορούσες να είσαι άνεργος, άστεγος ή ξέρω κι εγώ τι άλλο))

Half of college graduates not utilizing degree
Half of recent college graduates are either unemployed or underemployed.  And recently many have given up on pursuing careers where their degrees would be utilized and have taken up other jobs.  Other jobs that would have gone to lower skilled workers.  And of course, these workers get pushed down into a lower level of the economic ladder.  And what a shocker that as we go into the various levels of Dante’s Economic Inferno we find that 47.7 million Americans are on food stamps.
While many older Americans have dropped off the radar, many recent graduates simply do not have this option.  Many over the last few years have clearly opted to take on jobs that are underutilizing their degrees.  Does that mean they overpaid for their education?  $1 trillion in student debt seems to give us an answer that not only did many overpay, they didn’t even have the funds to afford it in the first place.  Higher tuition would make more sense if wages were also rising but that doesn’t seem to be the case with the new batch of graduates.  And many are falling into student debt quicksand and are unable to pay the loans they now have.
"...From nine till five I have to spend my time at work 
The job is very boring, I'm an office clerk 
The only thing that helps pass the time away 
Is knowing I'll be back at Echo Beach some day..."
(έχω και εγώ περάσει πολλές μέρες στη δουλειά με αυτό το τραγούδι, οπότε είπα ότι άξιζε μια αφιέρωση)

Saturday, June 29, 2013

Ενεργειακές εξελίξεις απ' όλο τον κόσμο


Στην εικόνα βλέπουμε μαζί τα εξώφυλλα από δύο άρθρα της Telegraph για την πράσινη ενέργεια. Η Telegraph είναι μια συντηρητική εφημερίδα της Βρετανίας, και πλέον φιλοξενεί σε καθημερινή σχεδόν βάση άρθρα εναντίον της "πράσινης φούσκας", ζητώντας από την Αγγλική κυβέρνηση να μην ακολουθήσει τον "ευρωπαϊκό" δρόμο των επιδοτήσεων στην πανάκριβη και μη-αποδοτική αιολική και ηλιακή ενέργεια.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι στον καπιταλισμό, το κάθε κράτος ανταγωνίζεται το άλλο, και το ενεργειακό κόστος είναι βασικός παράγοντας που καθορίζει το πόσο ανταγωνιστικός είναι ο καθένας.

Πλέον λοιπόν:
  • Η Κίνα το έχει ρίξει στο -εντελώς πάμφτηνο- κάρβουνο (άσχετα με το περιβαλλοντικό κόστος, αυτά είναι ψιλοαδιάφορα προφανώς μπροστά στα κέρδη του καπιταλιστή). Μάλιστα, κάρβουνο χρησιμοποιούν ξανά και οι Γερμανοί, οι Ιάπωνες, οι Αμερικάνοι, κτλ, μιας και είναι το πιο φτηνό.
  • Η Αμερική έχει το fracking για να βγάζει *σχετικά* φτηνό shale gas.
  • Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να ξανανοίξει τα πυρηνικά της εργοστάσια, γιατί αλλιώς δεν αντέχει το οικονομικό κόστος των εισαγωγών ορυκτών καυσίμων (θα δούμε περισσότερα σε λίγο).
Στην Ευρώπη όμως έχουν εξαπλωθεί σε τεράστιο βαθμό οι επιδοτήσεις για την πράσινη ενέργεια, με αποτέλεσμα τόσο οι βιομηχανίες όσο και οι "οικιακοί καταναλωτές" να έχουν πρόβλημα, λόγω των πολύ αυξημένων τιμών (ειδικά στην Ελλάδα οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι τόσο πολλές που δεν τις προλαβαίνουμε, αλλά ακόμα και η Γερμανία δεν αντέχει, και όπως έχουμε ξαναδεί ετοιμάζεται να περικόψει τις επιδοτήσεις. Το ίδιο ζητά και η Telegraph στην Αγγλία, κτλ).

Εδώ τα άρθρα της Telegraph, και ακολουθούν και μερικά ακόμα ενδιαφέροντα ενεργειακά θέματα:

Wind power has failed to deliver what it promised 
The wind-power industry is expensive, passes costs on to the consumer and does not create many jobs in return
Today, The Sunday Telegraph reveals how many ''green jobs’’ the wind-power industry really generates in exchange for its generous subsidies. The figures show that for 12 months until February 2013, a little over £1.2  billion was paid out to wind farms through a consumer subsidy financed by a supplement on electricity bills. During that period, the industry employed just 12,000 people, which means that each wind-farm job cost consumers £100,000 – an astonishing figure. 
Of course, we all want to preserve the environment and, in an ideal world, we would invest in energy production that is as clean as possible. But before pouring money into any potential power source we need to discuss honestly its costs, its potential to create jobs and its efficiency. Our story shows that the claims of the green lobby that wind farms will generate abundant energy and economic growth are not consistent with the facts.
Regarding costs, the £1.2 billion figure is merely a starting point. According to the Renewable Energy Foundation, the subsidy is likely to rise to £6  billion by 2020 if the Government is to meet its target of providing for 15 per cent of the country’s needs with renewable energy. Finding space to build the wind farms has created a veritable racket – landowners can expect to receive payments worth an average £40,000 a year for each large, three-megawatt turbine built on their land. 
And what is the benefit of all this expense? In terms of jobs, disappointingly little. Greater Gabbard, an offshore wind farm, employs 100 people at its headquarters in Lowestoft, Suffolk. Divide Greater Gabbard’s subsidy of £129  million by 100, and each job is worth an incredible £1.29 million. The spend might be more justifiable if wind were an efficient and abundant energy source – but it simply is not. Its output fluctuates wildly depending on the amount of wind available. This week, our thousands of wind turbines managed to generate an impressive 12 per cent of our total energy production. But during our last cold, windless winter – when electricity demand was at its greatest – that fell to lows of 0.1 per cent.
Wind farms can end up being surprisingly environmentally unfriendly, too. When the wind does not blow and the turbines fail to do their job, consumers have to fall back on the very fossil fuels that they were designed to replace. The result is that we come to rely on foreign imports of oil and gas that hit the household budget hard (domestic coal stations that ought to supply more of the demand have been closed in order to meet carbon-emission reduction targets). Moreover, wind farms can be a blot on the landscape: the dormant turbines take up large tracts of land and kill wildlife; it is the visual pollution of our beautiful countryside that has led some communities to protest against their presence.
Dark clouds over the solar panels
Greg Barker, the climate change minister, has said that it is his “ambition” to increase the number of solar farms in Britain (already built or in planning) by an astonishing factor of 10. 
[...] the National Grid has raised concerns that, in the summer months, when this massive number of solar panels would produce far more energy than the consumer uses, it would struggle to cope with the amount of electricity generated. Under the present “balancing mechanism”, it may be forced to pay the solar-panel operators to shut them down.
Which brings us to the perennial problem of the hidden costs of going green. Developers currently building solar farms receive a subsidy of up to £85 per MWh (megawatt hours) of energy produced – a figure eventually added to household bills. On that basis, the total expense in subsidies of Mr Barker’s plan to produce 20GW of energy from solar by 2020 could be astronomical. Unsightly and pricey: solar has a worrying amount in common with wind.

Τα κράτη, μην αντέχοντας το κόστος, αρχίζουν να κόβουν τις "πράσινες" επιδοτήσεις, προκαλώντας βέβαια πολλά προβλήματα στις "πράσινες" εταιρίες, στις τράπεζες που έχουν δώσει ένα σωρό "πράσινα" δάνεια, αλλά και σε αρκετούς "φουκαράδες" που πίστεψαν τα μεγάλα λόγια των κυβερνώντων ότι τάχα πρόκειται για "σίγουρη επένδυση", και ξόδεψαν τα λεφτά τους (ή/και δανείστηκαν από την τράπεζα) για να βάλουν φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα στα σπίτια και τα χωράφια τους.

Υποχρεωτικά επτάωρη «πράσινη» ενέργεια στη Βουλγαρία
Κατά 40% περιορίζει την παραγωγή ενέργειας από μονάδες φωτοβολταϊκών και αιολικών στη Βουλγαρία η βουλγαρική εταιρεία διανομής ενέργειας CEZ Distribution Bulgaria.
Italian PM announces package to fund public works, cut red tape
Electricity bills will be reduced by a total of 550 million euros in part by reducing the tax to fund renewable energy providers, Industry Minister Flavio Zanonato said, without saying how much this would cost producers.
Η Ιαπωνία έχει υπερπολλαπλασιάσει τα ελλείμματα της από τότε που έκλεισαν τα πυρηνικά της εργοστάσια λόγω Φουκοσίμα, οπότε τώρα θέλει να τα ξανανοίξει, παρά το ότι η κατάσταση στη Φουκοσίμα διαρκώς χειροτερεύει (και κανένας -εννοείται- δεν ασχολείται):

Japan Reports New Radioactive Leak at Fukushima
At least 360 liters of radioactive water have leaked from a desalination unit at the crippled Fukushima Daiichi nuclear power plant in north-east Japan, Japan’s Kyodo news agency reported.
Japan will need at least 40 years to recover fully from the nuclear catastrophe, scientists say. Some 315,000 victims are still living in a temporary housing unable to return to their houses in the plant’s vicinity.
Japanese Nuclear Regulator Announces an Overhaul of Safety Guidelines
Prime Minister Shinzo Abe has been pushing to restart some of Japan’s 50 commercial reactors, all but two of which remain idle amid public anxiety over nuclear safety in the wake of the 2011 disaster, when a powerful earthquake and tsunami ravaged the Fukushima Daiichi nuclear power plant.

Στην Αμερική βγάζουν, προς το παρόν, shale gas, αλλά τα περιβαλλοντικά κόστη κρύβονται επιμελώς "κάτω από το χαλάκι", με αναφορές ότι οι κάτοικοι στις περιοχές που ρίχνουν τα χημικά στο έδαφος εξαγοράζονται ή πιέζονται για να μη μιλήσουν ποτέ και πουθενά για την καταστροφή που συντελείται στη γη:

Frackers Under Scrutiny for Buying Silence
An investigative report from Bloomberg news agency claims that US oil and gas companies are signing quiet settlements over individual lawsuits in which they pay large sums to keep the cases silent. 

Bloomberg interviewed one couple who sued Range Resources Corp (RRC) two years ago claiming that natural gas drilling near their home was causing headaches, burning eyes and sort throats.
According to the report, Range Resources and two other companies involved in the lawsuit agreed to pay $750,000 with plenty of strings attached. Among the strings, according to court filings, was the plaintiffs’ promise not to tell anyone.

The news agency’s theory is that this is becoming a trend, with other companies involved in hydraulic fracturing in a number of US states agreeing to similar “silent settlements”. 

Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν πάντως και επίσημα τη συμφωνία για ένα μέγα-αγωγό που θα μεταφέρει ενέργεια στους Κινέζους. Η Ρωσία έχει πλέον αγωγούς σε Ευρώπη και σε Ασία, και αυτές οι τρεις δυνάμεις (ευρωζώνη-Ρωσία-Κίνα) είναι "φυσικοί σύμμαχοι" από εδώ και πέρα, με την Ευρώπη να απομακρύνεται από την Αμερική, καθώς τα συμφέροντα της πλέον τη στέλνουν στην "αντίπερα όχθη":

Russia Clinches $270 Bln Oil Export Deal With China Rosneft’s head Igor Sechin 
Russia’s state-owned oil giant Rosneft will supply $270 billion worth of crude oil to China, the company said on Friday, after clinching a deal likely to make Moscow China’s biggest energy supplier.

Κοινωνικός Δαρβινισμός [Αναδημοσίευση]

Μιας και πλέον δεν έχω χρόνο για πολλές αναλύσεις και άρθρα πέρα από την απλή καταγραφή των γεγονότων, αναδημοσιεύω ένα παλιότερο άρθρο που είχαμε δει πριν δύο περίπου χρόνια - είναι νομίζω διαχρονικό:


Από τη wikipedia - Κοινωνικός Δαρβινισμός:
Ο Κοινωνικός Δαρβινισμός αναφέρεται στην τάση να θεωρούνται οι επιστημονικές θεωρίες του Καρόλου Δαρβίνου περί φυσικής επιλογής και επιβίωσης του καταλληλότερου εφαρμόσιμες στις ανθρώπινες κοινωνίες. Επηρεασμένοι από τα γραπτά του Δαρβίνου για τους μηχανισμούς και τις δυνάμεις που ωθούν την εξέλιξη και τη συνέχεια στη φύση και συγκεκριμένα στα έμβια όντα, οι θεωρητικοί του Κοινωνικού Δαρβινισμού πιστεύουν ότι με παρόμοιο τρόπο συγκροτείται και εξελίσσεται η κοινωνική ζωή. Ο όρος Κοινωνικός Δαρβινισμός εισήχθη στο κοινωνικό και πολιτικό ευρωπαϊκό προσκήνιο το 1877 όπως προέκυψε από ιδέες του Τόμας Μάλθους, του Χέρμπερτ Σπένσερ και του Φράνσις Γκάλτον. Αν και δεν είναι όλοι μεταγενέστεροι του Δαρβίνου, πολλές από τις απόψεις τους παραπέμπουν προφανώς σε μια κοινωνική διάσταση και εφαρμογή δαρβινιστικών θεωριών περί της εξέλιξης. Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής η θεωρία διαδόθηκε το 1944 από τον ιστορικό Richard Hofstadter.
[...]
Άλλος γνωστός εκπρόσωπος των πεποιθήσεων του Κοινωνικού Δαρβινισμού είναι ο συγγενής του Δαρβίνου, Φράνσις Γκάλτον, ο οποίος με τις θεωρητικές του πεποιθήσεις και τις ψυχομετρικές πρακτικές του θέλησε να προωθήσει την εξυγίανση της κοινωνίας. Ο Γκάλτον θεωρούσε, ότι καταλυτικό ρόλο στα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες των ανθρώπων διαδραματίζει η κληρονομικότητα, και ως εκ τούτου θα πρέπει να ελέγχεται η αναπαραγωγή των αδυνάτων και ανίσχυρων, ώστε να μην επέλθει ο υπερπληθυσμός τους. Το 1883 εισήγαγε τον όρο ευγονική με τον οποίο εξέφρασε την υποστήριξή του για την επιλεκτική αναπαραγωγή μόνο των ικανών και επιφανών, έτσι ώστε να διαιωνιστεί η ομάδα των ανθρώπων που φαίνεται να είναι περισσότερο προσαρμοσμένη στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες και όχι άλλες.
[...]
Λόγω της γενικότητας και της μη επιστημονικής του τεκμηρίωσης, ο Κοινωνικός Δαρβινισμός χρησιμοποιήθηκε ανά διαστήματα για διαφορετικούς λόγους εξυπηρετώντας διαφορετικές σκοπιμότητες. Συγκεκριμένα, οι απόψεις περί Κοινωνικού Δαρβινισμού αναπτύχθηκαν κατά την περίοδο ακμής του καπιταλισμού του laissez-faire και του περιορισμού της κρατικής παρέμβασης, θεμελιώνοντας τον άκρατο ατομικισμό και την ιδιωτικοποίηση του κεφαλαίου.

Παράλληλα, εφόσον οι ιμπεριαλιστικές τακτικές είναι στενά συνδεδεμένες με την αντίληψη ότι ο ισχυρότερος επιβάλλεται με επεκτατικούς πολέμους και τη διάδοση του πολιτισμού του, είναι κατανοητό ότι ο Κοινωνικός Δαρβινισμός τροφοδότησε και υποστήριξε τις αποικιοκρατικές τάσεις των περασμένων αιώνων, αλλά και σύγχρονες ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις.

Επίσης, η ευγονική και η σχέση του με τη συγκεκριμένη θεωρία αποτέλεσε πρόσφορο έδαφος, πάνω στο οποίο αναπτύχθηκαν οι ναζιστικές αντιλήψεις που στόχευαν στη διαιώνιση της άριας φυλής και στη γενοκτονία πολλών άλλων λιγότερο ισχυρών στο πολιτικό προσκήνιο.
[...]
Το προφανές επιστημονικό σφάλμα της θεωρίας του Κοινωνικού Δαρβινισμού είναι ότι παραγνωρίζει το ρόλο της ανατροφής και της εκπαίδευσης όσον αφορά στις διαφορές και στις ανισότητες στις ανθρώπινες κοινωνίες. Σύμφωνα με τη θεωρία, οι λύσεις (βασισμένες στην ιδέα του κληρονομικού ντετερμινισμού) που δίδονται για αυτές τις ανισότητες δεν περιλαμβάνουν την αρωγή και την παιδεία, ώστε να επωφεληθούν οι κοινωνικά και οικονομικά υποδεέστεροι, αλλά βασίζονται σε μεθόδους σκληρές, όπως είναι η ευγονική (που περιλαμβάνει τη στείρωση) και ο επεκτατισμός. Επιπλέον, παρά αυτήν την κοινωνική επέκταση που έλαβε η θεωρία του Δαρβίνου, στο έργο του δε συναντάμε ποτέ την ιδέα της προόδου που θα αναπτύξουν οι θεωρητικοί του Κοινωνικού Δαρβινισμού, αλλά, αντίθετα, η εξέλιξη στο δικό του έργο θεωρείται κατά κάποιο τρόπο τυφλή, χωρίς στόχο. Ο Δαρβίνος δεν είχε την πρόθεση να δημιουργήσει μια θεωρία που θα αφορά τις κοινωνικές δομές, ή θα έχει μια δυνάμει επέκταση σε αυτές, αλλά στόχευε αποκλειστικά στη μελέτη της βιολογικής εξέλιξης. Ακόμη και αν αναγνωρίζεται η μεταβίβαση στοιχείων από γενιά σε γενιά, τα στοιχεία αυτά αφορούν ένα επίπεδο φυσικό και νευροφυσιολογικό και όχι νοητικό, όπως πίστευε ο Σπένσερ. Παράλληλα, αν και στη θεωρία του Δαρβίνου υπάρχει η αντίληψη του ανταγωνισμού λόγω της ανεπάρκειας των πόρων, αυτή η ανεπάρκεια ισχύει σε πολύ μικρό βαθμό στην κοινωνική ζωή, αφού ο άνθρωπος μπορεί σήμερα να παράγει τα αγαθά για να εξασφαλίσει την επιβίωσή του. Η σπανιότητα των πόρων σήμερα δε θεωρείται φυσική, αλλά, αντίθετα, θεσπισμένη και βασισμένη στην άνιση κατανομή των πηγών.
Σε παλιότερο άρθρο, είχαμε δει και τη θέση των Μαρξ-Ένγκελς, που αναγνώρισαν αμέσως την αξία του δαρβινισμού στη βιολογία, αλλά απέρριψαν τον κοινωνικό δαρβινισμό:
[...] Ο Ένγκελς επέμενε στην άρνησή του να εφαρμόσει βιολογικούς νόμους στις ανθρώπινες κοινωνίες. Οι πολιτικοί δαρβινιστές, έλεγε ο Ένγκελς, μπορούν να περιγραφούν «καταρχήν σαν κακοί οικονομολόγοι και κατα δεύτερον σαν κακοι φυσικοί επιστήμονες και φιλόσοφοι».

Το 1845, στη «Γερμανική Ιδεολογία», ο Μαρξ και ο Ένγκελς ισχυρίζονται ότι η ικανότητα να παράγει τα μέσα της επιβίωσής του διαχωρίζει τον άνθρωπο από τα υπόλοιπα ζώα: «Οι άνθρωποι μπορούν να διαχωριστούν από τα ζώα λόγω της συνείδησης, της θρησκείας ή για οποιοδήποτε λόγο επιθυμείτε. Οι ίδιοι αρχίζουν να διαχωρίζονται από τα ζώα μόλις αρχίσουν να παράγουν τα μέσα της επιβίωσης τους, ένα βήμα το οποίο υπαγορεύεται από τη φυσική τους οργάνωση. Με τα να παράγουν τα μέσα της επιβίωσης τους, δημιουργούν έμμεσα και την υλική τους ζωή».

Στο ημιτελές βιβλίο του «Η διαλεκτική της Φύσης», γραμμένο τη δεκαετία του 1870 έγραφε: «Ας αποδεχτούμε για μια στιγμή τη φράση “η επιβίωση του ισχυρότερου” για χάρη της συζήτησης. Τα ζώα το περισσότερο που μπορούν να επιτύχουν είναι να συλλέγουν. Ο άνθρωπος παράγει, προετοιμάζει τα μέσα της επιβίωσής του, με την πιο ευρεία έννοια των λέξεων, τα οποία χωρίς αυτόν η φύση δεν θα μπορούσε να έχει παράξει. Αυτό καθιστά αδύνατη κάθε προσπάθεια μεταφοράς των νόμων της ζωής των ζωικών κοινωνιών στην ανθρώπινη κοινωνία».
[...]
τα ανθρώπινα όντα είναι φυσικοί και βιολογικοί οργανισμοί που υπόκεινται στους ίδιους φυσικούς και βιολογικούς νόμους όπως και όλα τα άλλα ζώα, αλλά είναι ταυτόχρονα και κοινωνικά όντα που παράγουν τα μέσα της επιβίωσής τους, ώστε η ζωή και η ιστορία τους να μην μπορεί να εξηγηθεί πλήρως από τη φυσική και τη βιολογία.

Και όπως έγραφε: «Η αντίληψη της ιστορίας σαν μια σειρά από ταξικές συγκρούσεις, είναι ήδη πολύ πιο πλούσια σε περιεχόμενο και βαθύτερη, από την υποβίβασή της σε μια χωρίς ιδιαίτερο νόημα φάση της πάλης για την επιβίωση».

Το ΔΝΤ φτιάχνει...πανεπιστήμιο,η Ρωσία βάζει χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία,οι Ιρλανδοί τραπεζίτες γελάνε με το πόσο εύκολο είναι να κλέψουν τα κορόιδα,κτλ

Αποκλειστικό στιγμιότυπο από τις παραδόσεις των μαθημάτων στο πανεπιστήμιο του ΔΝΤ

Πολλοί γκρινιάζουν ότι τάχα το ΔΝΤ κλείνει τα σχολεία (μεταξύ πολλών άλλων), και λένε ότι αυτό καταδικάζει τη νέα γενιά των εργατών σε ακόμα μεγαλύτερη φτώχεια, διότι ειδικά τα φτωχά παιδιά δε θα μπορέσουν να εκπαιδευτούν ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί εργάτες και να βρουν μια δουλειά όταν μεγαλώσουν.

Το "ηρωικό" όμως ΔΝΤ έχει την απάντηση απέναντι σε όλους αυτούς τους γκρινιάρηδες, δημιουργώντας ένα δικό του πανεπιστήμιο online, το οποίο μάλιστα θα είναι δωρεάν για όλους, και θα εξειδικεύεται -πού αλλού- στην οικονομία!

Δηλαδή όλοι θα μπορούμε από εδώ και πέρα να μάθουμε το πόσο απαραίτητο είναι να κάνουμε ανθρωποθυσίες, να ρημάζουμε τους εργάτες, να ενισχύουμε τους τραπεζίτες, να λέμε ψέματα στον κόσμο και ένα σωρό άλλες τέτοιες σημαντικές και χρήσιμες δεξιότητες, που θα μας προετοιμάσουν καλύτερα ώστε να βγούμε αύριο στην κοινωνία ως χρήσιμοι και υπεύθυνοι πολίτες. Επιτέλους η εκπαίδευση εκσυγχρονίζεται, και ελπίζω οι επικριτές του ΔΝΤ να σταματήσουν να το κριτικάρουν, και να αναγνωρίσουν τη μοναδική συνεισφορά του [και] στο χώρο της εκπαίδευσης - μέχρι και δωρεάν μαθήματα παραδίδει πλέον, αν και εδώ που τα λέμε το ΔΝΤ "παραδίδει μαθήματα" εδώ και χρόνια σε καθημερινή βάση και όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.

Πάντως, για να πούμε και κάτι σοβαρό, η κίνηση του ΔΝΤ να δημιουργήσει ένα δωρεάν online πανεπιστήμιο για να διδάξει μακροοικονομία, δείχνει το εξής:

Η άρχουσα τάξη βλέπει ότι υπάρχει ένα σημαντικό "κενό" στον τομέα αυτό, καθώς ολοένα και περισσότεροι "απλοί άνθρωποι" θέλουν πλέον να μάθουν και να κατανοήσουν μακροοικονομία. Επειδή λοιπόν υπάρχει ο "κίνδυνος" οι άνθρωποι αυτοί να στραφούν σε τίποτα αριστερούς, η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί τα λεφτά και την επιρροή της, ώστε να δημιουργήσει ένα "πανεπιστήμιο" το οποίο θα διδάσκει αυτά τα θέματα με βάση την οπτική γωνία...της άρχουσας τάξης. Δηλαδή το ΔΝΤ λέει "αφού κάποιοι από εσάς θέλετε σώνει και καλά να μάθετε κάποια πράγματα, αντί να είστε εντελώς άσχετοι όπως σας είχαμε εδώ και χρόνια, τουλάχιστον ελάτε σε εμάς να σας κάνουμε γενίτσαρους τους νεοφιλελευθερισμού". 

Εξάλλου, μη νομίζετε, το ίδιο περίπου πράγμα γίνεται πχ και στα πανεπιστήμια, όπου στις οικονομικές σχολές μαθαίνουν στους φοιτητές το πόσο ωραία και απαραίτητη είναι η ατομική ιδιοκτησία, η αγορά, κτλ. Απλά το ΔΝΤ θα το κάνει πιο "μάχιμα" αυτό το πράγμα (ξέρουν αυτοί), και θα προσφέρει αυτή τη "γνώση" δωρεάν και προς όλους όσους ενδιαφέρονται, ώστε να καλύψει μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Απέναντι σε όλα αυτά, θα πρέπει και η κομμουνιστική αριστερά να προσφέρει τα δικά της "μαθήματα" στον εργάτη, αλλά βέβαια για να διδάξεις, πρέπει πρώτα να ξέρεις εσύ ο ίδιος πέντε πράγματα. Αλλιώς, καταλήγεις να πιστεύεις ότι θα σε σώσει ο Τσίπρας...

The International Monetary Fund (IMF) is set to join an online university network and will run finance courses which will be available free to students around the world.

So why does the IMF think it should be teaching the world about finance?
Sharmini Coorey, director of the IMF's Institute for Capacity Development, says the financial crisis has awakened interest in how public finances are run.

"When the public can understand the questions, then the level of debate can increase. Informed debate can only be helpful," she says.

The IMF already runs training programmes for staff such as central bankers and finance ministry officials, and Ms Coorey says that the online university is a way of making this information accessible to anyone with an internet connection.

These are going to be uncompromising in their content - "based on the latest collective wisdom on macro-economics" - but are designed to give the public an insight into the issues facing their governments' finance ministers.

And the course has the underlying aim of improving public education on finances, taking the debate beyond the marble corridors of central banks.
Ναι ρε παιδιά, δώστε εσείς εισφορές για τα ασφαλιστικά σας ταμεία, και εμείς θα τα πάρουμε αυτά τα λεφτά και θα τα επενδύσουμε. Αν η επένδυση πάει καλά, τότε θα γίνουμε μια πιο ανταγωνιστική οικονομία εις βάρος των ανταγωνιστών μας, αλλιώς τα λεφτά θα χαθούν και οι συντάξεις σας θα κουρευτούν. Δηλαδή εμείς επενδύουμε τα δικά σας λεφτά, κάνοντας σας επενδυτές, και αν η επένδυση πετύχει ΕΜΕΙΣ θα τσεπώσουμε σχεδόν όλα τα κέρδη, ενώ αν η επένδυση αποτύχει, τότε ΕΣΕΙΣ θα πληρώσετε όλες τις ζημιές, χάνοντας τις συντάξεις σας

Το θέμα με τις συντάξεις και τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων που επενύθηκαν εδώ και χρόνια για να κινηθεί η αγορά το έχουμε ξαναδεί. Και βέβαια όλοι ξέρουν -πλέον- ότι τα λεφτά αυτά επενδύθηκαν και χάθηκαν (ή απλά φαγώθηκαν από τα διάφορα "τρωκτικά").

Αυτό βέβαια μπορεί να είναι άσχημο για εμάς, αλλά προφανώς είναι πολύ ωραίο για την άρχουσα τάξη, που βλέπει τα ασφαλιστικά ταμεία ως μια από τις λίγες διαθέσιμες "δεξαμενές ρευστότητας" που έχουν για να βρουν χρηματοδότηση, οπότε αρπάζει ότι βρει.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τώρα και η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα μιμηθεί το "καταπληκτικό" παράδειγμα της Δύσης, και θα αρπάξει και αυτή λεφτά από τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να χρηματοδοτήσει διάφορα έργα υποδομής, κτλ:

Putin Puts Pensions at Risk in $43 Billion Bid to Jolt Economy
Mr. Putin’s proposal to dip into the country’s pension reserves for loans of up to $43.5 billion for three big infrastructure projects and other investments provoked an immediate debate among some of Russia’s top financial minds. It also brought warnings from financial experts who said that it might produce a burst of inflation, and that what the Russian economy needed most was deep structural change, to diversify from oil and gas and to build investor confidence.

The stimulus plan was questioned by one of Russia’s leading economic authorities, Aleksei L. Kudrin, who said it would unnecessarily put pension funds at risk and, in the immediate term, would not create much growth. 

“I would prefer that such infrastructure projects sold their bonds on the market, then we wouldn’t have to involve the Welfare Fund,” he said. “We are lowering our insurance just at the time when the pension fund needs it most.”  (σ.σ., ναι, αλλά αν πούλαγαν ομόλογα στην αγορά, θα έπρεπε μετά να αποπληρώσουν αυτά τα ομόλογα με τόκο. Ενώ τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων μπορούν να τα καταληστέψουν αν χρειαστεί, και κανένας ουσιαστικά δε θα τους κυνηγήσει...Δείτε τι συμβαίνει πχ στην Ελλάδα, με τα απανωτά κουρέματα των ασφαλιστικών ταμείων που αναγκάστηκαν από το κράτος να του "δανείσουν" τα λεφτά των ασφαλισμένων, αγοράζοντας ομόλογα, και μετά, όταν το κράτος δεν είχε να τα αποπληρώσει, απλά τους κούρεψε και οι εργάτες έμειναν στον αέρα)


Mr. Putin was joined on stage by Chancellor Angela Merkel of Germany, who said, “Germany wishes to support Russia in the process of opening its economy, diversifying its economy.” 

Την ίδια ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, στην Ιρλανδία βγήκε στην επιφάνεια μια ηχογραφημένη συνομιλία μεταξύ τραπεζιτών, που γελάνε ξέροντας ότι θα αρπάξουν λεφτά από τα "κορόιδα" μέσω των πακέτων σωτηρίας, χωρίς να χρειαστεί ποτέ να τα δώσουν πίσω:

BUSTED: Bankers Caught On Tape, Joking About Bailout, And How They'd Never Pay It Back

The Irish Independent, a Dublin-based newspaper, has uncovered tapes of an internal phone conversation from September 2008 between two executives at Anglo Irish Bank during its bailout deal and they sound pretty scandalous.  The Irish Independent points out that the recordings show they misled the Central Bank.

The two bankers begin their conversation jokingly comparing themselves to being able to walk on water and drink beer out of both hands.
Οι Ιρλανδοί βγήκαν στους δρόμους, αλλά αν δεν κοπούν κεφάλια, οι καπιταλιστές δε σταματάνε. Και, καλώς ή κακώς, για να φτάσει στο σημείο ο εργάτης να πάρει κεφάλια, θα πρέπει να υπάρξει και μια συνολικότερη πρόταση, όπως πχ αυτή που είχαν οι Ιακωβίνοι ή οι Μπολσεβίκοι. Αλλιώς, όση οργή και αν έχουν οι εργάτες, και όσο δικαιολογημένη και αν είναι αυτή η οργή, δε θα μπορέσουν να νικήσουν.


Παρατηρήστε και την αντίδραση από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, αλλά και από τη Μέρκελ, που ουσιαστικά αφήνουν ανέγγιχτους τους τραπεζίτες, και απλά προσπαθούν να τους μαζέψουν λίγο, προειδοποιώντας τους να μην λένε τέτοια πράγματα, γιατί εξοργίζουν το λαό. Δηλαδή όλα τα υπόλοιπα δεν τους πολυενοχλούν (άλλωστε αυτοί είναι που τους έδωσαν τα "πακέτα σωτηρίας"),  το μόνο που θέλουν είναι να κρατήσουν ένα "χαμηλό προφίλ" ώστε να μην έχουμε εξεγέρσεις, κινητοποιήσεις ή και γενικευμένη αμφισβήτηση του συστήματος της ατομικής ιδιοκτησίας:

Irish 'rage' after bank cheated on multi-billion bailout
Irish leader Enda Kenny has said he understands "the rage and the anger" of Irish people on Monday (24 June) following a leak of taped conversations by two Anglo-Irish bank bosses which indicate the Irish government was conned into propping up the bankrupt lender. 

Merkel calls Anglo Irish Bank chatter damaging to democracy
Angela Merkel called the attitudes of bankers at Anglo Irish Bank an insult to working people and damaging to democracy.

"For people who go to work each day and earn an honest living, this kind of thing is very hard to take," she said Friday on the sidelines of a European Union summit in Brussels. "It's impossible to stomach."

In Ireland, transcripts of telephone conversations between employees from 2008 at Anglo Irish Bank have caused a massive outrage. In the tapes, the workers make fun of the government's decision to guarantee bank liabilities at the height of the financial crisis in 2008. Moreover, they talk about demanding "moolah," slang for money, from Ireland's central bank.
The bankers also joked about Germany's role in the Irish banking bailout and are heard singing the banned prewar national anthem, including the words "Deutschland über alles": "Germany above everything."

Merkel called the Irish bankers' conduct damaging to democracy, the social market economy and all that people work for. This was making it harder for policymakers to convince their citizens to support struggling European partners, she added.

In 2008, the Irish government offered a blanket guarantee to Anglo Irish and other major lenders that were threatened with going bust in the financial crisis. The decision eventually cost taxpayers some 30 billion euros ($39 billion), forcing Ireland to seek rescue funding from the EU in 2010.
 

Friday, June 28, 2013

Σημαντικές εξελίξεις από Συρία/Ιράν - πήρε η Ρωσία νέα βάση στην Κύπρο;


Στο χάρτη βλέπουμε τη ναυτική βάση της Ρωσίας στο Ταρτούς της Συρίας, που, όπως έχουμε ξαναπεί, είναι η μοναδική που τους έχει απομείνει σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Παρότι η βάση αυτή είναι μικρή σε μέγεθος και δυνατότητες, είναι προφανές ότι έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία, καθώς χωρίς αυτή ο στόλος της θα έχει πρόβλημα να κινείται στην περιοχή.

Επίσης, ξέρουμε ότι η Συρία γειτονεύει με το Ιράν, άρα είναι αυτομάτως μια "κρίσιμη" περιοχή τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για τους Ρώσους/Κινέζους. Και μπορεί η Συρία να μην έχει ιδιαίτερα ενεργειακά κοιτάσματα, αλλά όλο και κάτι αγωγούς θέλουν να περάσουν από εκεί, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο τη σπουδαιότητα της.

Όταν λοιπόν το Ισραήλ έκανε μια "μίνι" επίθεση (ο όρος "μίνι επίθεση" είναι λιγάκι γελοίος και άκομψος, αν όχι χυδαίος, μιας και διέλυσε ένα σωρό ανθρώπους, αλλά τέλος πάντων, καταλαβαίνετε τι εννοώ), εμείς από την αρχή διαχωριστήκαμε από απόψεις του στιλ "έρχεται ο Τρίτος Παγκόσμιος", "σταματήστε την εισβολή του ΝΑΤΟ", κτλ, διότι...η Ρωσία/Κίνα δε θα άφηναν τόσο εύκολα η Συρία να πέσει στα χέρια του ΝΑΤΟ. Ο κόσμος πλέον δεν είναι ελεγχόμενος από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, υπάρχει ένα ανταγωνιστικό μπλοκ δυνάμεων που προσπαθεί να "ανατρέψει τις ισορροπίες".

Η Συρία πράγματι "πάγωσε" λιγάκι ως θέμα, και το Ισραήλ δεν ξαναεπιτέθηκε, με τους Αμερικάνους και τους Ρώσους/Κινέζους να το συζητάνε στη σύνοδο των G8, αλλά να μην καταλήγουν και πουθενά.

Προφανώς δε ξέρω το τι συζήτησαν, ούτε το τι παρασκήνιο υπήρξε. Αλλά τις τελευταίες μέρες είχαμε σημαντικές εξελίξεις, που θα πρέπει να τις παρακολουθήσουμε πιο προσεκτικά από εδώ και πέρα:

Όπως λοιπόν ανέφερε η Wall Street Journal, η Ρωσία αποφάσισε να αποσύρει το στρατιωτικό προσωπικό της από τη ναυτική βάση του Ταρτούς, και να το αντικαταστήσει με πολιτικό προσωπικό:

Russia Replaces Military With Civilians at Syrian Naval Base
Russia has withdrawn all military personnel from its naval base in Syria and replaced them with civilian workers, the Defense Ministry said Thursday. The ministry didn't say when the switch at the base at Tartus took place or how many personnel were deployed there.

The ministry statement said that Tartus has continued to service the Russian navy ships.

The ministry didn't explain the reason behind the decision to replace its military personnel with civilians, but the move could be part of efforts by Moscow to pose as an objective mediator trying to broker Syria peace talks.
[...] But experts say the current plan will stretch the Russian fleet capability and note that the base in Tartus can't provide a sufficient backup for the permanent navy presence in the region. The base is also too small for big ships.
Δε γνωρίζω τι ακριβώς σχεδιάζουν οι Ρώσοι, ή το τι έχουν -ίσως- συμφωνήσει παρασκηνιακά με τους Αμερικάνους. Πάντως, βλέπω ότι θέλουν να κρατήσουν ενεργή τη βάση, και απλά αντικαθιστούν το στρατιωτικό προσωπικό με πολίτες.

Ίσως να έχει δίκιο η Wall Street Journal, που λέει ότι η Ρωσία προσπαθεί να δείξει ένα πιο 'ουδέτερο' πρόσωπο για τις διαπραγματεύσεις. Η αλήθεια είναι όμως ότι εμένα όλα αυτά μου φαίνονται χαζομάρες και δικαιολογίες της πλάκας.

Ας δούμε τώρα και μια άλλη είδηση, που δεν επιβεβαιώνεται, αλλά πάντως αν ισχύει σίγουρα "αλλάζει τα δεδομένα": Η Ρωσία λοιπόν διαπραγματεύεται με την Κύπρο για να χρησιμοποιεί, έστω σε περιορισμένη κλίμακα, την αεροπορική βάση της Πάφου, ενώ ήδη η Ρωσία έχει πρόσβαση και στο λιμάνι της Λεμεσού για ανεφοδιασμό των πολεμικών πλοίων της.

Η Κύπρος είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για τη Ρωσία, και υπήρχε άλλωστε και σκέψη για μια ρωσική βάση στην Κύπρο αν η Ρωσία "διέσωζε" τις κυπριακές τράπεζες. Η θέση της Κύπρου είναι προφανώς πολύ ελκυστική για όλους τους ιμπεριαλιστές, ενώ πλέον έχει και ενεργειακά κοιτάσματα που προφανώς ενδιαφέρουν...τους πάντες να τα βρουν και να τα αρπάξουν.

Έτσι, η Κύπρος για ακόμα μια φορά θα γίνει υποχείριο των "μεγάλων δυνάμεων", που όλοι τη θέλουν ως "αεροπλανοφόρο της Μεσογείου" (παλιό αλλά πετυχημένο παρατσούκλι που της είχαν βγάλει εδώ και δεκαετίες). Υπάρχουν ήδη ένα σωρό Δυτικές χώρες που έχουν βάση στην Κύπρο, τώρα θέλει και η Ρωσία - και με την Κύπρο να αποσυντίθεται οικονομικά, είναι εύκολο να τη δελεάσουν με μικρά έστω ανταλλάγματα και να την θέσουν -ακόμα περισσότερο- υπό τον έλεγχο τους.

Θα πρέπει βέβαια να δούμε αν τελικά θα προχωρήσουν αυτά τα σχέδια για στρατιωτική συνεργασία της Ρωσίας με μια χώρα της Δύσης, και αν ναι, με τι ανταλλάγματα. Δεν το έχω παρακολουθήσει το θέμα, αλλά πάντως θα πρέπει να το ψάξουμε, διότι η Ρωσία έχει σκοπό να ξανακατεβάσει το στόλο της στη Μεσόγειο (το έχει ανακοινώσει επίσημα), και σαφώς και ψάχνει για βάση, ειδικά από τη στιγμή που η βάση στο Ταρτούς είναι μικρή και δεν τη χωράει.

Κύπρος: «Αεροπλανοφόρο»... και για τη Ρωσία
Μόσχα και Λευκωσία προχωρούν στη σύναψη συμφωνίας για χρήση από τη Ρωσία της αεροπορικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, όπως γίνεται από Γαλλία και Γερμανία... με το βλέμμα στη Συρία.

Οι διευκολύνσεις σε σχέση με τη στάθμευση πολεμικών πλοίων για ανεφοδιασμό στο λιμάνι της Λεμεσού θα συνεχισθούν, ενώ η συνεργασία αναβαθμίζεται με τη χρήση από ρωσικής πλευράς και της αεροπορικής βάσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πολίτης» οι διευκολύνσεις προς τη Μόσχα δεν ισοδυναμούν με παραχώρηση επί μονίμου βάσεως των εγκαταστάσεων στην Πάφο, αλλά αντιθέτως με εξυπηρετήσεις σύντομης χρονικής διάρκειας.

Για το αίτημα της Μόσχας να χρησιμοποιεί την αεροπορική βάση της Πάφου, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα αντιμετωπισθεί όπως και με τις άλλες φίλες χώρες. Δηλαδή, είπε, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και κάτω από συνθήκες που θα συμφωνηθούν, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η βάση για ανεφοδιασμό ρωσικών αεροσκαφών.

Ο Κασουλίδης διευκρίνισε στο ΡΙΚ ότι με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, δεν θα δίδονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις από αυτές που προσφέρονται σε άλλες χώρες. (σ.σ. ναι ρε παιδιά, εμείς δε θα τους δίνουμε τη βάση όποτε θέλουν, μόνο όταν υπάρχει "έκτακτη ανάγκη", χαχα, οι γνωστές δικαιολογίες)
-Λοιπόν, δε ξέρω αν θα πρέπει να σε κρατήσω εσένα προσωπικά ρε Ασάντ, θα το σκεφτώ, αλλά πάντως τη Συρία δεν την αφήνω να πέσει στα χέρια του ΝΑΤΟ σε καμία περίπτωση. Οπότε προς το παρόν σε κρατάω και εσένα στην εξουσία, και βλέπουμε. Σκότωσε όποιον θέλεις, άλλωστε τα ίδια κάνουν και οι ΝΑΤΟικοί, αλλά πάντως μην τους αφήσεις να σε φάνε.
-Εντάξει ρε Πούτιν, σε ευχαριστώ, και ότι θέλεις από βάσεις, αγωγούς, κτλ, από εμένα έχεις το ελεύθερο. Είσαι μεγάλος ευεργέτης και μεγάλη καρδιά!
-Ναι, το ξέρω, με αυτά που κάνουν οι Αμερικάνοι με την κατασκοπεία και τις υποκλοπές ακόμα και εγώ καλύτερος φαίνεται ότι είμαι πλέον, φαντάσου! Σε λίγο θα βγω και "δημοκράτης"!
-χαχα, μπράβο πρόεδρε, έχεις και χιούμορ!
-Έλα, είπαμε να με γλείφεις, αλλά όχι κι έτσι, σταμάτα τώρα και άντε πολέμα τους ΝΑΤΟικούς σαν καλό υποχείριο.

Όπως και να έχει πάντως, είναι φανερό αυτό που λέγαμε, ότι δηλαδή η Ρωσία δεν έχει σκοπό να αφήσει τη Συρία να πέσει στα χέρια του ΝΑΤΟ - δείτε εδώ ένα άρθρο των Financial Times που αναφέρει ότι η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν στηρίζουν οικονομικά τον Ασάντ ώστε να αντέξει τις κυρώσεις του ΝΑΤΟ και το κόστος του πολέμου:

Iran, Russia and China prop up Assad economy
Iran, Russia and China are propping up Syria’s war-ravaged economy, with President Bashar al-Assad’s regime doing all its business in rials, roubles and renminbi as it seeks to beat western sanctions, according to the country’s senior economics minister. 

Syria’s three main allies are supporting international financial transactions, delivering $500m a month in oil and extending credit lines, Kadri Jamil, deputy prime minister for the economy, said in an interview with the Financial Times. He added that its allies would also soon help with a “counter-offensive” against what he called a foreign plot to sink the Syrian pound.

“It’s not that bad to have behind you the Russians, the Chinese and Iranians,” Mr Jamil told the FT. “Those three countries are helping us politically, militarily – and also economically.”

Mr Jamil said Syria had an unlimited credit line with Tehran for food and oil-product imports. Damascus, he said, had also corrected its pre-crisis “mistake” of trading in western currencies and had switched transactions to Russian, Chinese and Iranian currencies instead. 

Syria’s crisis of more than two years has savaged entire industries and sent gross domestic product plunging, but the economy’s resilience to total implosion has led analysts to speculate about the amount of international help the regime is receiving.  
"Να επέμβει κανείς ή να μην επέμβει; Ιδού η απορία"

Όπως και στην περίπτωση του Καντάφι στη Λιβύη, η Αμερική μένει λιγάκι πιο πίσω (διότι δεν αντέχει άλλες εκστρατείες), και αφήνει την Αγγλία να βγει αυτή στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Ο Κάμερον πριν λίγες μέρες, βγήκε και δήλωσε ότι η Αγγλία έχει κάθε δικαίωμα (sic) να εξοπλίσει μονομερώς τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία αν το αποφασίσει, χωρίς μάλιστα καν να περάσει από ψήφιση στην Βουλή. Το που το βρήκε αυτό το δικαίωμα προφανώς δεν το εξήγησε, διότι πολύ απλά η Αγγλία, όπως και κάθε καλός ιμπεριαλιστής, απλά μπουκάρει και επιβάλλει το "νόμο του ισχυρότερου", βαφτίζοντας το μάλιστα και "δίκαιο και ηθικό".

Ενδιαφέρον είχε όμως και κάτι ακόμα που είπε ο Κάμερον, ότι δηλαδή ο Πούτιν συμφώνησε στη σύνοδο των G8 να φύγει ο Ασάντ από την εξουσία. Θα δούμε αν αυτό είναι αλήθεια ή όχι, και βέβαια να δούμε ποιος θα τον αντικαταστήσει αν όντως φύγει, και πόσο φιλορώσος ή όχι θα είναι:
David Cameron has told MPs that the government will reserve the right to arm rebels in Syria without holding a vote in the House of Commons.
 
The prime minister also said Russia now agreed it was "necessary" and "right" that President Assad must be ousted before peace could be achieved.

Η Αμερική προχώρησε και αυτή, με τη γνωστή μέθοδο της "ανακάλυψης" όπλων μαζικής καταστροφής (α λα Ιράκ), και ζητάει τη δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσης πάνω από τη Συρία:

The Obama administration, concluding that the troops of President Bashar al-Assad of Syria have used chemical weapons against rebel forces in his country’s civil war, has decided to begin supplying the rebels for the first time with small arms and ammunition, according to American officials. 

Benjamin J. Rhodes, one of Mr. Obama’s top foreign policy advisers, all but ruled out the imposition of a no-fly zone and indicated that no decision had been made on other military actions. 
 Η Ρωσία αμέσως ανακοίνωσε ότι δε θα δεχτεί τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων:

Russia Says It Will Not Allow Syria No-fly Zones
Russia, a veto-wielding member of the U.N. Security Council, will not permit no-fly zones to be imposed over Syria, Foreign Ministry spokesman Alexander Lukashevich said on Monday.

He said Russia did not want a scenario in Syria that resembled the events in Libya after the imposition of a no-fly zone which enabled NATO aircraft to help rebels overthrow Muammar Gaddafi.
Εντάξει ρε παιδιά, προσπαθούμε, αλλά πλέον δεν είναι και τόσο εύκολο όσο παλιά να μπουκάρουμε όπου γουστάρουμε, γιατί έχουμε πέσει, ενώ η Ρωσία και η Κίνα ανεβαίνουν. Άσε που έχει παλιώσει και λίγο το γνωστό κόλπο με τα όπλα μαζικής καταστροφής...

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως «είμαστε πεπεισμένοι ότι η συριακή κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα. Οι Ρώσοι το αμφισβητούν».

Η βρετανική Independent έγραψε ότι το Ιράν στέλνει και αυτό στρατό στη Συρία (4000 στρατιώτες), αλλά το Ιράν το αρνήθηκε:

Washington’s decision to arm Syria’s Sunni Muslim rebels has plunged America into the great Sunni-Shia conflict of the Islamic Middle East, entering a struggle that now dwarfs the Arab revolutions which overthrew dictatorships across the region.
For the first time, all of America’s ‘friends’ in the region are Sunni Muslims and all of its enemies are Shiites.

[...] the real reason why America has thrown its military power behind Syria’s Sunni rebels is because those same rebels are now losing their war against Assad. 

The Independent on Sunday has learned that a military decision has been taken in Iran – even before last week’s presidential election – to send a first contingent of 4,000 Iranian Revolutionary Guards to Syria to support President Bashar al-Assad’s forces against the largely Sunni rebellion that has cost almost 100,000 lives in just over two years.
Iran has no plans to send troops to aid Syrian President Bashar Assad's forces in the ongoing civil war there, an Iranian Foreign Ministry spokesman said on Tuesday, rejecting media reports claiming Tehran was set to intervene directly in the fighting.
Δε μπορούμε να ξέρουμε τι ισχύει και τι όχι - δεν αποκλείεται η κυβέρνηση του Αχμντινετζάντ να έστειλε κάποιες μονάδες στη Συρία πριν φύγει από την εξουσία. Πάντως, μιας και πιάσαμε το θέμα των εκλογών στο Ιράν, να πούμε ότι η νέα κυβέρνηση ΔΕΝ είναι τόσο δυτικόφιλη όσο θα ήθελε η Δύση, και όπως την παρουσιάζουν τα δυτικά ΜΜΕ. Ίσως να μην είναι τόσο "επιθετική" όσο η κυβέρνηση του Αχμαντινετζάντ, αλλά πάντως και η νέα κυβέρνηση είναι ρωσόφιλη.

Η διαφορά είναι ότι το Ιράν έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ, με το νόμισμα του να κατρακυλά, και το λαό να ζητά από τη νέα κυβέρνηση να είναι λιγότερο επιθετική, ώστε να σταματήσουν κάπως οι Αμερικάνοι το εμπάργκο.

Iran: Hassan Rouhani wins presidential election
Rouhani, a PhD graduate from Glasgow Caledonian University and a former nuclear negotiator, has pledged to find a way out of the current stalemate over Iran's nuclear programme, which is the cause of the sanctions crushing the economy.

The Iranian currency, the rial, recovered in value against the dollar by at least 6% on Saturday. Later on Saturday night, Rouhani issued a statement on television, saying "a new season of solidarity" had begun following a result that brought "rationality and moderation" as well as "peace, stability and hope".

The country's supreme leader, Ayatollah Ali Khamenei, along with Ahmadinejad, congratulated Rouhani.
 "Λοιπόν Χίλαρι, τώρα που ο καινούργιος πρόεδρος του Ιράν θα κόψει λίγο το πυρηνικό πρόγραμμα, κόψτε και εσείς το εμπάργκο και άσε τα χαμόγελα"

Iran has confirmed it is prepared to halt its enrichment of 20-percent uranium, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov said, urging Western nations to end their sanctions against Tehran.